Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Az autisták kötődnek? Lehetnek...

Az autisták kötődnek? Lehetnek szerelmesek?

Figyelt kérdés
Bocsánat, hogyha sértőnek tűnik a kérdés. Csak olvastam, hogy az autisták nem igazán érdeklődnek a kapcsolatok iránt, és felmerült bennem, hogy akkor ezzel a viszonnyal mi a helyzet. Pl. olvastam azt is, hogy nem szívesen osztják meg az élményeiket, és másokéi iránt sem érdeklődnek. Akkor ez hogyan tud működni?

tegnap 19:32
 1/10 anonim ***** válasza:
93%

Persze.

Sőt, nagyon érzékenyek. Meg sok autista hyperempatikus, állatok, tárgyak iránt is érez nagyon mélyen.

Sok barátom, ismerősöm autista, és boldog kapcsolatban, házasságban.

tegnap 19:40
 2/10 anonim ***** válasza:
6%
Nem értik a pl ölelést sem. nekik nincs meg az a bizsergő melengető érzés, ami normál embereknek megvan.
tegnap 19:54
 3/10 anonim ***** válasza:
90%
2-es: te sem találkoztál még autistával!
tegnap 20:27
 4/10 anonim ***** válasza:
92%
A párom autista, neki kifejezetten igénye van a szeretgetésre, ölelésre, puszikra, egyértelmüen szerelmes
tegnap 20:28
 5/10 anonim ***** válasza:
84%

Ölelés is lehet melengető. Egy autistának is. Bár függ a spektrumtól hol helyezkedik el. Amikor ölelgetnek folyton azt nem szeretem a folyamatos puszilgatást ha rám erőltetik, de amúgy néha jól esik.

Működhet érdekel más nem mindig tudom megosztani a dolgokat. De igyekszem.

Általában több kell hogy szeretni tudjak. Nem egyszerű kimondani. Az érzéshez is kell hogy jól ismerjem a másikat. Könnyen megtudok szeretni bárkit. De az érzéseket nehéz megkülönböztetni. Pl.: valakit mint ismerős vagy barát vagy tesó vagy család

tegnap 20:33
 6/10 anonim ***** válasza:
88%
Természetesen vannak, nekik elsősorban az érzelmek helyes kifejezésével és helyes értelmezésével és helyes kezelésével vannak problémáik. Viszont az autizmusnak nagyon sok széles spektruma van, így egy magasan funkcionáló autistánál akár alig észrevehető a probléma és vannak nagyon súlyos esetek is, akik nem képesek társadalmi kapcsolatokat kiépíteni, kommunikálni, önálló életet élni.
tegnap 20:38
 7/10 anonim ***** válasza:
86%

Autista azvaki rajta van a spektrumon. Van aki a szelen van, van aki a kozepen. De itt se mind1, h milyen funkcioban erinti az autizmust.

En elvileg autista es adhd vagyok (most diagnosztizalnak), egyebkent felesegem van es 3 gyerekem, jolfizeto munkam, stb.

Aztan van olyan autista aki atoltozni nem tud egyedul. Nincs 2 egyforma autista.

tegnap 20:43
 8/10 anonim ***** válasza:
75%

Az, hogy valakinek szociális nehézségei vannak, félreérti vagy nem veszi észre az apró jelzéselet, nem jelenti azt, hogy nincs igénye társas létre.

Az autisták a felszínes dolgokat szokták nem ígényelni, tiszteletköröket, üres csacsogást.

A szemkontaktus hiányát a neurotipikus társadalom mint őszintétlenség vagy mint nemtörődömség éli meg, de egy autistának ez csak túl intenzív, mint neked napba nézni.

Meg az együttérzést is pl máshogy fejezik ki. Egy autista fel fog hozni a saját életéből egy hasonló példát, hogy megmutassa, hogy ő is átélte azt amit te érzel, és tudja min mész keresztül.

De ezt sajnos soka egoizmusnak nézik, azt hiszik önzésből beszél magáról.

De aki azt hiszi az autisták érzéketlenek, az még nem látott két autistát az egybevágó kedvenc témájukról beszélgetni. Nem csak hogy tudnak mindent de baromi lelkesek, hatalmas szeretettel tudnak megosztani mindent ez ügyben.

Van egy boldog pillanatban stimuláció, röpködés, jobbra-balra ingadozás is túlcsorduló érzelem jele.

ma 00:51
 9/10 anonim ***** válasza:
77%

Autista unokatestvérem van. Egyszer voltam náluk, megdicsértem a kókuszgolyót, amit ő készitett, hogy az izlett a legjobban, utána minden egyes alkalommal, mikor találkoztunk, vagy tudta, hogy megyek hozzájuk, készitett kókuszgolyót. Egyszer nyolc órán át kirándultunk kettesben, én sem vagyok egy nagy dumás, szóval egyáltalán nem zavart, hogy nem szólt semmit, én beszéltem néha, kb. annyit, hogy most van lehetőség pisilni a susnyásban, vagy, hogy töltsük meg a kulacsainkat a közkútnál, meg egyszer elhagyta egy olyan mondat a számat, hogy nagyon szépek a búzavirágok, nekem ez a kedvenc virágom.

Évekkel később eltöltöttem egy picivel hosszabb időt külföldön, konkrétan egy hónapot, és ez alatt fenntartottam a budapesti albérletemet, szóval mikor leszállt a gépem, az volt a terv, hogy simán csak felszállok a buszra, és hazamegyek éjszakaival, korábban is utaztam repülővel, soha nem várt senki, ezen az egy alkalmon várt az unokatestvérem és a nagybátyám, az unokatesóm egy "tessék" keretében átadott nekem egy csokor búzavirágot, majd mondta a nagybátyámnak, aki a sofőr volt, hogy "akkor mehetünk". Nagybátyám mondta neki, hogy úgyis haza kell vezetnie, két órányira laknak, igazán belefér engem is hazadobni, útbaesik a lakásom. Ezt elfogadta, de azzal nem tudott mit kezdeni, mikor felhivtam őket, hogy igyanak egy kávét legalább, hiszen késő este van, egészen addig, amig meg nem látta a BKK térképet a falamon, ami lenyűgözte, hogy ennyi minden van, még éjszaka is, és megkérdezte nagybátyámat, hogy akkor miért is kellett engem hazahozni, hiszen tök jól ellettem volna ilyen közlekedés mellett, mire nagybátyám megkérdezte tőle, hogy miért ment ki napokon át búzavirágot szedni, aztán miért kérte meg, hogy vezessen két órát csak azért, hogy odaadhassa nekem a csokor kedvenc virágomat?

Teljesen random az ember, és őszintén meg voltam hatódva attól, hogy ő emlékszik arra, hogy évekkel ezelőtt azt mondtam, hogy ez a kedvencem, és akart egy csokor virággal kedveskedni nekem. Fogalma sincs, hogy fejezze ki a szeretetét, de biztosan nagyon tud szeretni.

ma 05:08
 10/10 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem ez személye válogatja. Nem mind magába forduló, van aki nyílt.
ma 07:39

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!