Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Miért lejáratás ha valakiről...

Miért lejáratás ha valakiről elmondom az igazságot ?

Figyelt kérdés

Példa

Józsi már megdugta az összes szingli csajt az üzemben.

Ha szólok az új kolléganőnek, hogy vigyázz Józsival mert egy nagy nőcsábász, akkor lejáratom őt ?

Szerintem nem mert nem állítottam valótlant.

A Dinasztia című video kapcsán jutott eszembe. Van abban olyan állítás ami nem igaz ?

tegnap 21:33
 1/9 anonim ***** válasza:
100%

"Szerintem nem mert nem állítottam valótlant."

Olyan hogy lejáratás nincs a magyar jogban. Becsületsértést viszont valós hírek terjesztésével is el lehet követni. Nem az a lényeg hogy megtörtént-e, hanem hogy alkalmas-e a becsület csorbítására. A törvény enged kivételeket, pl. jogos érdek esetében nem büntetendő, ilyen ha pl. egy banknak mondod el hogy a jelentkező munkavállalót korábban elítélték rablásért. De a faluban ugyanezt a hírt csak úgy már nem terjesztheted.

tegnap 21:38
 2/9 A kérdező kommentje:
Tehát a kérdésben leírt példánál maradva Józsinak joga van az összes lányt elcsábítani ami tulajdonképpen nem bűncselekmény csak erkölcsileg elítélendő, de senkinek sincs joga őt nőcsábásznak nevezni mert ez a kifejezés alkalmas az ő becsületének csorbítására. És hát Józsi érdekeit védeni kell.
tegnap 21:45
 3/9 Vágy-i ***** válasza:
88%
ezt ugy hivjak hogy rägalmazäs.
tegnap 21:54
 4/9 A kérdező kommentje:

Btk. 229. § (1) A 226-228. §-ban meghatározott bűncselekmény miatt nem büntethető az elkövető, ha a becsület csorbítására alkalmas tény valónak bizonyul.

A bíróság megvizsgálja, hogy a tényállítására vonatkozóan a közérdek vagy jogos magánérdek fenn állt-e. Amennyiben azt állapítja meg, hogy nem állt fenn, úgy a valós tények állítása ellenére is megvalósul a rágalmazás. Amennyiben fenn állt, lehetőséget biztosít az elkövetőnek arra, hogy bebizonyítsa, amit állított valós volt.

Ebben a helyzetben a kiszemelt lány jogos magánérdeke erősebb mint Józsi becsülete ?

tegnap 22:06
 5/9 Vágy-i ***** válasza:
Akkor valamilyen érdeksérelem ami miatt fölfigyelnek az emberre amitől érdekes lesz
tegnap 22:09
 6/9 anonim ***** válasza:
88%

2: "Tehát a kérdésben leírt példánál maradva Józsinak joga van az összes lányt elcsábítani ami tulajdonképpen nem bűncselekmény csak erkölcsileg elítélendő...."

Lehet, hogy ezzel neked újat mondok, de a nők nem akarat nélküli bábok. Joga lett volna az összes szingli nőnek nemet mondania Józsi közeledésére.

Másrészt honnan tudod, hogy ezek a szingli nők rossz emlékként gondolnak vissza a Józsival töltött időkre? Lehet, hogy életükben olyan jót nem keféltek, mint akkor ővele.

Szerintem hagyd rá az új lányra, hogy mi lesz. Csak Józsira és arra a nőre tartozik, hogy mi történik köztük.

Nekem úgy tűnik, hogy te férfi vagy és szimplán irigyled Józsit, mert neki ennyi nővel összejött a kufirc.

tegnap 22:20
 7/9 A kérdező kommentje:

Semmi személyes nincs a példában csak a rágalmazás tényállásának megvalósulása érdekel olyan esetben amikor a rágalmazó tulajdonképpen igazat állít de mégis rágalmaz.

A tényállítására vonatkozóan a közérdek vagy jogos magánérdek fennállása vagy hiánya számomra a kulcs.

A Józsi példa csak úgy eszembe jutott de lehetett volna más ezer hasonló példa.

tegnap 22:35
 8/9 anonim ***** válasza:
Ha igaz, akkor nem rágalmazás, de ha csak egy olyan szingli nő is van ott akivel nem feküdt le, akkor már rágalmazás, mert azt mondod, hogy "az összes".
tegnap 23:09
 9/9 anonim ***** válasza:
Az igazság kétélű fegyver, jót és rosszat is tudsz vele okozni, attól függ hogy milyen szituációban, kivel szemben alkalmazod.
ma 07:52

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!