Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Akik szoktak borravalót...

Akik szoktak borravalót kapni! Mivel foglalkoztok, az esetek hány százalékában kaptok borravalót, és kb. mennyit?

Figyelt kérdés
Elvárjátok, vagy csak egy kedves, de nem kötelező gesztusnak tekintitek?
febr. 5. 08:32
 1/8 anonim ***** válasza:
100%

Fodrász és körmös vagyok, viszonylag olcsón dolgozom, kb a fele vendégköröm ad borravalót, 200 Ft-tól 1.000 Ft-ig terjedően.

Nem várom el, sehol nem kötelező adni, így nálam sem. Nem gondolok csúnyát azokról akik nem adnak, sokakról tudom hogy az anyagi helyzetük nem engedi meg. Többségük nem is nagy vagy extra dolgokat kér, pl van idős néni akinek gyenge a keze és már nem tudja levágni a körmét, vagy megmosni a haját mert attól esetleg szédül, vagy a karjait nem tudja olyan magasra emelni. Persze olyan is van aki nem engedhetné meg magának hogy drágább dolgot kérjen, mégis azt kér. Elég széles a skála :)

febr. 5. 09:56
 2/8 anonim ***** válasza:
100%
Mi az, hogy elvárni? Van egy megszabott ára a szolgáltatásnak, milyen jogon vár el érte bárki plusz pénzt? Örüljön ha kap, de ne legyen már természetes! Ennyi erővel bárhova megyek, mindenkinek adhatnék a postai dolgozótól a pénztárosig. Egy telefonos ügyfélszolgálatosnak pl. miért nem utalunk borravalót, ha a reklamációnkat intézi?
febr. 5. 10:07
 3/8 anonim ***** válasza:
100%

Sose gondoltam erre úgy, hogy kötelező s elvárt dolog lenne...

Se mint adó, se kapó félként.

Alapon van egy adott munkahely, az illető csinálja a dolgát, amiért cserébe fixen kap fizetést. Amit ezen felül kap az csak plusz.

Csak úgy osztogatni nem szoktam én sem. Csak, ha kiérdemli vagy valami pluszt tesz az illető, vagyis megfolgozik érte.

Pl figyelmes, törődik tényleg a vendéggel és tisztességgel csinál mindent.

De ha zsémbes, fapofa, bunkó, semmilyen és rányomja a bélyeget az én kedvemre is, akkor off.

Régen dolgoztam vendéglátásban több ágon is. Mindig odafigyeltem és tisztességgel végeztem munkámat, ám sose vártam el borravalót. Az mindenki szíve joga s pénztárcája. Nekem nem volt jogom követelni, elvárni, hiszen fizumat mindig is megkaptam munkámért.

Alapon pedig, aki ilyen munkát vállal az tudja, hogy vannak az iratlan alap szabályok, amiket több okból is ajánlott betartani.

Már jó ideje nem dolgozok ezen körökben, mert más vizekre eveztem karrierben, mint vállalkozó.

Ám itt is kellően kell bánni az emberekkel. A patreon és társai általi támogatás pedig mindenki szíve joga szintén.

Ősszel felhívott egy üzlettársunk, aki egy szép helyen vendégeket szállásol el. Hirtelen kellett nekik az SOS segítség, mert két hatalmas társaság váltotta egymást az egyik helyszínen.

Fél családommal mentünk is. Olyan szoros volt az idő, hogy egyik vendég még a szobába bejött átöltözni, miközben mi már egyneműt cseréltük.

Illedelmesen elfodultunk és csináltuk dolgunkat, de láttam, hogy nem csukta be az ajtót. Egy helyiségben voltunk. Odamentem és becsultam, a függönyt pedig elhúztam, hogy senki ne lássa a hölgyet melltartóban.

Elköszönt és megköszönte, mosolyogva tette le a kisasztalra a borravalót nem sajnálva az összeget. Tény, tehetős társaság is volt, de nem vártam el. Szimplán, ha a helyében lettem volna nekem se tetszett volna, hogy pl valaki figyel míg öltözök stb.

Alap emberség. Szóval segítettem társunknak és még kesst is kaptam, ami sose árt.

Odaadtam a kess felét a mellettem lévőnek, aki ott dolgozott.

A betanuló csajszinak is ajánlottam, hogy legyen figyelmes, végezze a dolgát jól, mert az nemcsak őt minősíti, de plusszal is jár. Lesokkolva kérdezte, hogy biztos, hogy a miénk a pénz? Igen. Nagyon örült. Megjegyeztem neki, hogy ott szép borravalókat szedhet össze, mert tehetősebbek vagy/és külföldiek a vendégek, akik bizony nem 100-500 forintokat adnak.

Szerintem, aminek alapnak kellene lenni s elvártnak, hogy emberségesek legyünk és csináljuk a dolgunkat. Ennek pedig mellékterméke az, hogy jutalmazzák, ezesetben borravaló formájában.

febr. 5. 10:20
 4/8 anonim ***** válasza:
Ágyneműt cseréltünk * 🙃 bocsi elírtam.
febr. 5. 10:23
 5/8 anonim ***** válasza:

Egy vicces helyzetet még elmesélek. Bicó kerék fújatásához kértem segítséget benzinkúton.

Nem volt nálam kess, így a faszinak felajánlottam a zsebemben lapuló nyalókákegyikét. Több ízből is válogathatott. Nyalókával a számban mosolyogva kínáltam meg. Egy jót nevettünk együtt a szitun.

3-as voltam

febr. 5. 10:29
 6/8 anonim ***** válasza:
Magán betegszállítón dolgozom. Nem várjuk el, de néha egy nagyobb út után gyakran kapunk. Legutóbb 50 ezret kaptunk fejenként borravalónak (ketten voltunk).
febr. 5. 10:39
 7/8 anonim ***** válasza:
100%

2018-2020-ig dolgoztam benzinkúton, és ott elég komoly borravalót kaptam.

Havonta 15-18 napot dolgoztam, 12 órába, fele nappal a másik fele éjszaka.

A nappalosba nekem és stabilan megvolt a 12 ezer forint, de nem volt ritka a 17 vagy 20 ezer forint sem. Éjszakában 4-6 ezer forint jött össze.

A havi fizetésemhez amit utaltak, sokszor nem kellett hozzá nyúlnom.

Voltak olyan visszatérő vendégek, akiknek megtankoltam, szélvédőt mostam, keréknyomásmérés, és már adták is a 500-1000 forintot.

Mindenkivel kedvesnek kellett lenni, valaki adott pénzt és valaki nem.

Ezenkívül sok érdekes emberrel lehet megismerkedni.

febr. 5. 10:50
 8/8 anonim ***** válasza:
Nyaraláson voltunk a családommal és egy rokon családdal. Mindnyájunknak rendkívül ízlett a szakácsok főztje. Amikor búcsúztunk, megkértem a pincért, hogy hívja ki a főszakácsot. Adtam neki 2-ezer Ft borravalót. Meglepődött, de büszként elviselte a dicséretet és mondta, hogy megosztja a kollégák között.
febr. 5. 15:25

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!