Hajléktalanok, csöves trógerek esetében mi várható, ha az ember segít nekik? Az én esetem általános?
Az történt, hogy párom szociális gondozó és túlságosan jó a szíve. Egyszer elkísértem egy csoport terápiára, ahol bizonyos függők mondták el az élettörténetüket, hogy inspirálódjanak egymástól.
Ott az esemény után leállt beszélgetni egy lecsúszott arccal, én nem tudtam ki az, azt hittem ismeri. Elkísértük haza, közben kiváltottuk a gyógyszerét saját pénzen, kapott cigit, jegyet, szóval segítettünk neki. Párommal cseréltek telefonszámot, amit már nem kellett volna...
Másnap az arc írja neki, hogy jaj, bevitték a kórházba gyomorfekéllyel, nincs semmi ruhája, kajája és egy hétig benn lesz. Na a párom összevásárolt neki ismét saját pénzen egy csomó mindent, de olyat mint tábla csoki, többféle üdítő, kávé, mert ezt kérte az arc. Itt már mondtam neki, hogy állj, de azt mondta, még ezt utoljára beviszi neki. A kórházba kerülés rész amúgy igaz volt, bár előttem kérdés, hogy nem ő intézte-e el saját magának, hogy valamire hivatkozva le tudjon húzni. A hivatkozási alap egyébként az volt, hogy a következő héten már jön neki pénz (táppénz vagy segély) és csak addig van vészhelyzet.
Na azóta eltelt 1 hónap és pár naponta még mindig írogat vagy hívja az arc páromat, hogy "vészhelyzet" van, persze már nem veszi neki fel. De az sms-eit küldi és ez idegeli páromat. Szóval elég ráfizetős lett pénzben és időben is ez a történet, és ki tudja még milyen gyomorgörcsöt lesz képes okozni ez az idióta.
Kérdezem, hogy ez általános forgatókönyv az ilyen fél-csöveseknél? Mi vagyunk az ostobák, hogy segíteni próbáltunk? Azért csak fél-csöves mert állítólag még van is valami saját kis lakása.
Nem vagytok ostobák azért, mert csináltatok valami jót.
Annyi, hogy ez a ti döntésetek kell, hogy legyen, hogy mikor mit csináltok. Szóval ha valakinek ad az ember ajándékot, akkor azt azért adja, mert ezt akarja csinálni. És itt az kavar be, hogy ő úgy viselkedik, hogy átvenni ezt az irányítást.
Én azt csináltam volna, nem adom meg a számom. Ha mégis megadtam, akkor ha túl sok, akkor megírnám, hogy ne írjon, mert többet nem szeretnék adni, ennyit tudtam, akartam. Ha ír továbbra is, akkor megírnám, hogy nincs, harag de most blokkolom a számát és blokkolnám.
De a lényeg, hogy ne öntsétek ki a fürdővízzel a gyereket is. Alapvetően szerintem ez jó, hogy az ember tesz dolgokat másokért is, ha lát valami problémát és elbírja akkor megoldja. Ha ezt nem tennének, akkor örökre egy szemétdomb maradna az ország. Szóval ezt ne kérdőjelezzétek meg.
Egyébként konkrétan a hajléktalanokkal az a gond, hogy kb újra kellene tanulniuk az alap rutinokat az életben, mert minden egyszerre van szétesve. plusz hozzá addikciók. Szóval itt kb szociális munkásoknak óriási munka lenne, meg pénz. Amiben ultragáz, hogy az állam alig vesz részt. Mert így hosszabb távon sokkal többe kerül az egész. És több a szenvedés is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!