Zavar és kínosan érzem magam, ha a külsőmet dicsérik. Mit tehetnék ellene?
Ha a teljesítményemet értékelik például a munkahelyen, sosem áll fenn a kérdésben említett gond, kizárólag akkor, ha az elismerés a külsőmre irányul -- ha azt mondják, jól áll rajtam vagy jól néz ki egy bizonyos ruhadarab, az sem "probléma", csak az, amikor a "saját szépségemre" utalnak. Tudom, hogy a szépség relatív, stb., de egyáltalán nem tartom magamat szépnek, maximum átlagosnak, és borzasztóan rosszul érzem magamat ezekben a helyzetekben már egészen kiskorom óta, ez nem újkeletű dolog.
Viszont egyre inkább frusztrál ez a helyzet, mert a jelenlegi párom pont az a fajta, aki képes úton-útfélen dicsérni (és tudom, hogy más tényleg a fél karját odaadná, ha csak feleannyira lenne figyelmes a párja, mint ő... tudom, hogy bennem van a hiba), és ezt nehezen tudom "értelmesen" kezelni, mert iszonyúan kínosan érzem magam, szeretnék ezen végre változtatni. Aki volt már ilyen helyzetben, az hogyan tudott kicsit fordítani a gondolkodásán?
#1: Nagyjából mióta az eszemet tudom -- itt hozzá kell tennem, hogy ami ~11-12 éves korom előtt történt, szinte minden kiesett, csak emlékfoszlányaim vannak -- ez a helyzet, most 24 vagyok.
#2: Igen, az biztos, hogy nem ez a szeretetnyelvem... a minőségi idő, szívességek annál inkább, ill. a páromtól még a fizikai érintés, viszont valahogy azért jó lenne egy picit javítani a szitun. :(
Azért esik rosszul, mert nem érzed igaznak - írtad is, hogy nem tartod magad szépnek.
Javítani ezeken szerintem ugyan úgy tudsz mint az önbizalmon, es ha elfogadod hogy szép vagy, vagy legalább azt hogy a párodnak tetszel, akkor minden jó lesz.
Minden rendben volt a gyerekkorodban, otthon, iskolában? Nem bántottak? Nem csak fizikailag, szóban is lehet.
Nekem az se tűnik normálisnak, hogy fiatal nőként csak kamaszkorodtól vannak rendes emlékeid. Ez pl tipikusan a bántalmazott emberekre jellemző.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!