Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Milyen volt a 90-es évek?

Milyen volt a 90-es évek?

Figyelt kérdés

Milyenek voltak akkoriban az emberek? Mennyire voltak mások?

Milyen volt a társasági, közösségi élet, ahol éltetek?

Milyen autókkal jártatok, milyen volt a munkahelyetek?

Milyen volt a közlekedés, mennyiben volt más az élet falun, és városban?

Milyen emlékeitek vannak?

Szabadabb volt, vagy számotokra borongósabb, mint manapság?

dec. 22. 21:52
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
100%
Club Speed nagyon pörgött, másra sajnos nem emlékszem.
dec. 22. 21:55
 2/14 anonim ***** válasza:
100%
A 80-as 90-es évek, az egy fantasztikusan jó időszak volt. Sose lesz már olyan a világ mint akkor volt.
dec. 22. 22:07
 3/14 anonim ***** válasza:
100%

1, Milyen volt a 90-es évek?:

Az elsőidőszaka nehéz, kemény, mert sorra zártak be az akkori gyárak-cégek, ment a privatizáció, lett látható munkanélküliség-szegénység. A II. részében (kb. '95 utántól) már kisebb-nagyobb fejlődések kezdtek megjelenni. Ugyanakkor az alvilági élet cselekedetei is megjelentek, ami para volt;

2, Milyenek voltak akkoriban az emberek? Mennyire voltak mások?:

Röviden: kezelhetőbbek, nem voltak ennyire görcsösek, vagy épp nagyra önmaguktól. Sokuk félt a munkahelyük elvesztésétől, de mégis jobban embernek vette az utcán haladó ember a másikat...;

3, Milyen volt a társasági, közösségi élet, ahol éltetek?: Iskoláskorú voltam akkor, nem érdekelt ez a terület akkor sem, ma sem;

4, Milyen autókkal jártatok, milyen volt a munkahelyetek?:

Az autók nagy része Waresz, Trabi, régi Skodák, Ladák, régi Dacia-k, KAMAZ-ok, IFA-k, Avia-k voltak, de kezdtek megjelenni a nyugatias autók is fokozatosan: az I. Astra előtti Opel Kadett, Ford Sierra, Volvo 440-480, Toyota Starlet, Audi 80, a '90-es évek II. felétől: OKA, Tavria, Daewoo Lublin, Daewoo Lanos, stb...;

5, Milyen volt a közlekedés, mennyiben volt más az élet falun, és városban?:

Városban elfogadhatóbb-, kiszámíthatóbb volt a tömegközlekedés, ahol éltem. Több járat többször ment, igaz: a kornak megfelelő fokozatos fejlődést tapasztalhattam meg a buszok tekintetében.

A sima közlekedés szerintem nem volt annyiraparás, mint ma: pl.: büntetőfékezésről akkor nem is beszéltünk még, de a gyorsulási "verseny"-ek már kezdtek megjelenni;

6. Milyen emlékeitek vannak?:

Nehéz is volt, de sokkal jobban szerettem azt az időszakot kb. 2002-ig, mint a mait;

7, Szabadabb volt, vagy számotokra borongósabb, mint manapság?:

Szerintem szabadabb volt, de érződött egyben, hogy valamerre haladunk, ami nem feltétlen jó. Ugyanakkor a - én úgy nevezem, hogy a kísérletezések időszaka volt - kis (magán)vállalkozások <pl.: Kft.-k> egy része akkor kezdett kialakulni, ami még sokszor kezdetleges volt, majd idővel fejlődtek.

dec. 22. 22:15
 4/14 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem sokkal jobb volt, főleg akinek akkor is volt már pènze, már szinte minden elèrhető, kapható volt .

1992-ben vettünk egy Citroen bx-et Németországban .

1995-első mobiltelefon a családban Nokia 2110

1997-első màrkàs cipőm 14 évesen Kangaroos,Mash farmering,Casucci és Replay nadrág.

Budmil iskolatàska.

Nagyon jó minőségű utánzat márkás pólóim voltak.

Drágán is adták a piacon is mert tényleg jól néztek ki

dec. 22. 22:16
 5/14 anonim ***** válasza:
100%
Én akkor voltam gyerek. A mai gyerekek elképzelni sem tudják. Nem volt telefon, nálunk még vezetékes se. Anyám vette az ún. telefonkárytát, amivel a nyilvános telefonfülkéből lehetett telefonálni. Kb. 10 (2002) éves voltam, amikor bejöttek a nyomógombos mobilok, amikkel csak sms-t küldeni meg telefonálni lehetett. A "menőbbeken" már volt 1-2 játék is. Internet nyilván nem volt. Szerintem jobb volt a 90-es években gyereknek lenni, mint most. Mi még fizikai dolgokkal és egymással játszottunk. Ma egy három éves gyerek úgy nyomja a tabletet, hogy leesik az állam.
dec. 22. 22:18
 6/14 anonim ***** válasza:
32%

5ös az úgynevezett nyomógombos telefonok már jóval előbb bejöttek,mint írtam nekünk 1995-ben volt már.

De már előtte is volt 1990-töl a rádiótelefonok.

Ami 300 ezer forint körül mozgott akkor.

Mèg most is nagyon jó telefont adnak èrte

dec. 22. 23:13
 7/14 anonim ***** válasza:
100%
Rég volt, tán igaz se volt! Voltak előnyei és voltak hátrányai, mint mindennek, de amúgy abszolút Golden Era volt a 80-as, 2000-es évekkel együtt! Nehéz elhinni hogy megéltük! Good Ol' Memories! 🥲
dec. 23. 15:43
 8/14 anonim ***** válasza:
100%
#6 A minisztereknek meg a gazdagoknak lehet, hogy volt, de 1995-ben egy átlag magyar háztartásban még a vezetékes telefon is extrának számított, vagy legalábbis nem volt benne az alap felszereltségben. 300 ezer forint ma is elég nagy pénz, nem hogy akkoriban, amikor egy gombóc fagyi 40 Ft volt, ma meg alaphangon 500 Ft (csak hogy érzékeltessem a pénz értékében a különbséget). A nagy tömegek számára csak a kétezres években vált elérhetővé és megfizethetővé a mobiltelefon.
dec. 23. 19:17
 9/14 anonim ***** válasza:
100%

Mi 1995-ben kaptuk a számítógépünket, jó nagy, nehéz monitorral, de szép volt! :)

Egy 386-os számítógép akkoriban 100.000 forint körül mozgott!

Bizony!

Akkora dolognak számított hogy majdnem elájultunk!

Meg a vezetékes telefon is! Főleg üzenetrögzítővel! ;)

dec. 23. 20:26
 10/14 anonim ***** válasza:
100%

"Milyenek voltak akkoriban az emberek? Mennyire voltak mások?:

Röviden: kezelhetőbbek, nem voltak ennyire görcsösek, vagy épp nagyra önmaguktól. Sokuk félt a munkahelyük elvesztésétől, de mégis jobban embernek vette az utcán haladó ember a másikat...;"

Volt egyfajta visszafogottság a szocializmus hozományaként, félénkebbek, tisztelettudóbbak voltak, tudtak örülni az egyszerű dolgoknak, ugyanakkor tudtak nagyon szókimondók is lenni, nem volt még ez a fölösleges "píszí", mindenki tudta hogy miről van szó, ha valamit nevén nevezett!

dec. 23. 20:29
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!