Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Mi a pszichológiai/szociológia...

Mi a pszichológiai/szociológiai magyarázata a régi kelet-európai dolgok iránti nosztalgiának?

Figyelt kérdés

Biztos mindenki ismeri ezeket a videókat:

[link]

Részben ide vehető az NDK-s autók iránti rajongás is.

Nem tudom jó kategória-e és nem-e társadalomtudományi kérdés, de talán itt személyesebb válaszokat kapok, hogy mostanság miért nosztalgiáznak ennyit az emberek akár a poszt-szovjet dolgok/termékek/élmények/hangulat iránt?

dec. 19. 13:20
 1/9 anonim ***** válasza:
88%

Mert sok embernek ezek a dolgok a fiatalságát, gyerekkorát idézik, amit akkor szeretett. És a gondtalan gyerekkor teljesen más, mint a mostani felnőttkor.

Aki szeretett gyerek lenni, az örömmel tekint vissza arra az időszakra és azokra a dolgokra, amik akkor voltak.

dec. 19. 13:27
 2/9 anonim ***** válasza:
29%
Talán az, hogy ezek még az időtállóság jegyében készültek egyszerű, könnyen javítható megoldásokkal. Manapság már örülsz, ha 5 évet elmegy a csúcsszuper német gyártmány és aztán ki lehet dobni, mert nincsen hozzá pótalkatrész.
dec. 19. 13:36
 3/9 Psycho ***** válasza:
90%

Szerintem sem ennyire NDK specifikus ez a dolog. A nosztalgiázás természetes jelenség, mindenki csinálja. Az idősebb korosztály az 50-60-as évek dolgaira tekint vissza.

Persze ez életkori sajátosság is, egy 20 éves ritkán szokott nosztalgiázni. Az ájfón meg a tablet nem jelent (még) nosztalgiát senkinek.

Van egy réteg, akinek pedig a nosztalgia az NDK-s korszakot jelenti. Másnak a '90-es évek elejét.

Általában valóban a felhőtlen gyerekkorra vagy fiatalkorra emlékezünk vissza szívesen, mert a rossz dolgokat már megszépítette az idő, a jó dolgok pedig felértékelődtek (kontrasztban állnak a felnőttkor felelősségeivel és nehézségeivel).

Én egyébként egyáltalán nem tapasztaltam azt, amit Te, kérdező! Ez nem jelent semmit. Talán a te szocioökonómiai "fülkédben" jellemzően ez a korszak jelenti a nosztalgiát, és ezért látsz belőle többet.

dec. 19. 13:54
 4/9 anonim ***** válasza:
31%

Az én korosztályom meg a '90-es éveket rinyalja vissza. Szerintem nem volt olyan jó, én élvezem a jelent, meg a kor vívmányait is.

Ez egy normális reakció a változó világra, amibe sokan nem tudnak beleszokni, mert nem csak a tárgyak változtak, hanem a társadalom is és igazából az utóbbi hiányzik nekik, amit a tárgyak látványa felidéz bennük.

dec. 19. 14:01
 5/9 anonim ***** válasza:
0%
Bármi . A divat sztárolja a sznob luxus ruhákat pedáns megjelenést James Bond sablont , de rá 5 évre homless gyári szakadt szerkó borosta lenőtt séró van divatban milliókért . Aki alapból így néz ki nem műszegény az égő megvetendő .
dec. 19. 14:33
 6/9 anonim ***** válasza:
75%
Nosztalgia.
dec. 19. 14:44
 7/9 anonim ***** válasza:
83%
Biztonságérzet. A gyerekkor, a fiatalkor biztonságérzete. A múltat már túléltük, amit már az idő is megszépített, a jó emlékek maradnak meg belőle leginkább. A jövő, az előretekintés pedig még ismeretlen, kiszámíthatatlan, nem tudni mit hoz a holnap, ez bizonytalanságot szül. De a múltba bármikor vissza lehet tekinteni, ha biztonságérzetre vágyunk. A múlt, a szép emlékek, a múlt ikonikus berendezési tárgyai, hangulatai biztonságot nyújtanak.
dec. 19. 16:03
 8/9 anonim ***** válasza:
Tömegesen érzik magukat átb@szva az emberek, miközben folyamatos bizonytalanságban tengődnek egyik napról a másikra, miközben az élet érdemi eredmény, értelem nélkül suhan el a fejük felett. Csalódtak a "rendszerváltás" fedőnévre keresztelt szélhámosságban.
dec. 19. 20:40
 9/9 anonim ***** válasza:
Nálam azért, mert ahogyan felnőttem, úgy tűntek el ezen autók az utakról...
dec. 19. 21:12

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!