Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » A szociális szorongás gyógyíth...

A szociális szorongás gyógyítható?

Figyelt kérdés

Szociális szorongásos beteg vagyok. Ezt mostmár ki kell mondanom.

32 éves férfi vagyok, családom van, gyerekem van. Alapjában véve egy extrovertált személy vagyok, szeretem a társasági életet, régen sokat jártam szórakozni, szívesen táncolok és úgy alapjában véve is szeretek emberek között lenni.

És mégis...

Ha szerepelnem kell, a betegségem előtör. A szívem úgy ver, mint a tikktakk-óra. A kezem remeg. A hangomat alig tudom uralni, hogy ne bicsaklódjon meg. A légzésem nehéz lesz. Rettegek.

Ha a munkahelyemen a csoportnak mondanom kell valamit egy meetingen, előtör a betegségem. Ha központba kerülök, akkor is. Amikor a felső vezetőnek kell prezentálnom, szinte el sem tudom képzelni, hogy tudtam megcsinálni. Esélyes voltam egy jutalomra, de maga a tudat, hogy nekem át kell vennem az emberek előtt, szinte rosszul lettem.

Már tizenéves koromban is jelentkeztek a betegségem tünetei. Azt hittem majd "kinövöm", de nem... még sokkal rosszabb lett.

Mi a nyavalyát lehet ezzel kezdeni??? Legszívesebben már szereznék valami gyógyszert, mert a "sportolj, ne igyál koffeint és relaxálj" dolgokkal sajnos nem lettem előrébb.

Van itt olyan, aki szintén ezzel a betegséggel küzdött és sikeresen meggyógyult? Tudna tanácsot adni, kérlek?

dec. 13. 08:28
 1/7 anonim ***** válasza:
100%
Sokan küzdenek ezzel a betegséggel. (köztük én is) És sajnos az esetek nagy többségében ez egy életre szol..
dec. 13. 09:05
 2/7 anonim ***** válasza:
100%
Én már akkor ilyen rosszul vagyok, ha mennem kell valahová, ha beszélnem kell pl egy boltossal.
dec. 13. 09:44
 3/7 anonim ***** válasza:

Sajnos tanácsot én sem tudok adni, pedig már alsóban megvoltak a tünetek, és a mai napig meg is maradtak (már 24 múltam), csak helyenként kicsit tompultak.

Nehezebb napokon egy Magnerot-ot szoktam elrágni, ami segíteni szokott, de olyanról is tudok, akinek nem vált be, szóval nem merem valami biztosra ajánlani. Főleg, hogy már elég drága lett ez is.

dec. 13. 17:07
 4/7 anonim ***** válasza:
Hát ha van családod akkor annyira nem lehet rossz az ügy. Én soha nem tudnék együtt lenni férfivel a szociális szorongásom miatt.
dec. 13. 19:45
 5/7 anonim ***** válasza:

Én pont az vagyok, aki kinőtte (vagy, idővel jobb lett) - de tudom, mekkora szívás.

Felnőtt, családos ember vagy, és kihat az életminőségedre és a karrieredre. Kérj segítséget. Menj el a körzetileg illetékes pszichiáterhez első körben, és szerintem kérd meg a feleséged, hogy kísérjen el, ha kell, beszéljen ő helyetted. Beszéltél vele egyébként erről, tud róla, min mész keresztül? Mert ha még nem tetted volna, akkor kellene. Mindenképp beszéld meg ezt a feleségeddel, jelenleg ő a legközelebbi ember az életedben, és feltételezem, hogy szeret, és támogatni fog, én legalább is ezt tenném, ha a barátom elmondaná, hogy ilyen nehézségei vannak. Az is simán benne van a pakliban, hogy az, hogy most már nem csak saját magadért, hanem a családodért is felelsz, és ha mondjuk ne adj' Isten kirúgnának, akkor elvesztené a családod a beváteli forrást, hozzáad ehhez úgy, hogy esetleg sosem gondoltad végig, de azért a fejedben ott motoszkál a dolog, és megbénít. Szóval kérd meg a feleséged, hogy menjetek el együtt a pszichiáterhez, amíg a gyerekek az oviban iskolában vannak, vagy ha még kicsik, akkor rokon, vagy szitter tud vigyázni rájuk. Pszichiáter tud neked felírni gyógyszert, ami vagy működik, vagy nem, sok közeli ismerősöm van, akinek pl. az első fajta nyugtató, vagy antidepresszáns nem vált be, és váltani kellett. Ha megvan a megfelelő gyógyszer, akkor meg nem árt keresni egy jó pszichológust, leginkább magánban, ha megengedheted magadnak.

Nem saját tanács, hanem azt láttam a környezetemben, hogy ez működik. Én is voltam már a plusz egy fő a pszichiátrián, akinek el kellett mondani a riadt barát helyett, hogy mi is a probléma, meg visszatartani őt, mikor az időpontra várva meggondolta magát, és el akart menekülni. A válaszom nagyrészt az ő gyógyulását végignézve írtam.

Sajnálom, Kérdező, és sok sikert neked!

dec. 13. 20:29
 6/7 A kérdező kommentje:

Először is köszönöm a támogató kommenteket.

A pszichológust már próbáltam hasonló témában, de sajnos nincsenek jó tapasztalataim, számomra inkább pénzlehúzásnak tűnik, amit csinálnak.

Olyan egyébként mintha az egész testemben elindulna egy válaszreakció, mintha iszonyatosan nagy küzdelem várna rám - olyan szituációkban is, ami másokban semmit nem mozgat meg.

Egy érdekesség viszont, hogy pénteken Home Office dolgoztam, és volt megint egy nehéz meetingem. És azt csináltam, - ne röhögjetek ki! -, de kb magamban boxolgattam otthon, meg folyamatosan bemelegítettem, mintha tényleg kb valami arénába kellene mennem mindjárt. És így MINTHA egy kicsit jobban ment volna a beszéd, nem éreztem annyira, hogy lenyomna a szorongás. Tudom, ez teljesen hülyén hangzik. De úgy érzem, hogy kb az segítene, ha egy kritikus helyzet előtt egy perccel úgy izomból nekieshetnék egy boxzsáknak vagy hasonlónak és addig üthetném, amíg ez a rohadtu szorongásos tünet nem csillapodik.

Vagy már csak kezdek becsavarodni, nem tudom. Lehet egyszerűbb lenne valami jó erős tesztoszteron-injekció, ami egy kicsit férfiasabb fazont csinálna belőlem, nem ilyen gyávát.

dec. 16. 10:01
 7/7 anonim ***** válasza:

Én írtam az 5-ös választ. Ma mentem úgy munkába, hogy tudtam, hogy egy nagyon szar meetinggel fogok kezdeni, ahol szét fognak szedni. Tömegközlekedéssel mentem, ha 10x nem hallgattam meg a buszon az Eye of the tiger-t, akkor egyszer sem, és közben szívtam fel magam, hogy menni fog ez.

Miért nem veszel egy boxzsákot? Faterom anno késeket, baltákat dobált egy faragott céltáblába a kert végében. Nem volt agresszív, vagy ilyesmi, és szerintem pont az az oka, hogy nem volt az, hogy talált módot arra, hogy levezesse a stresszt.

dec. 16. 22:17

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!