Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Hogy szokjak le a nasizásról,...

Hogy szokjak le a nasizásról, ételrendelésről?

Figyelt kérdés

Gyerekkoromban ezekből kb teljesen kimaradtam(nasit mondjuk nagymamámtól kis mennyiségben naponta kaptam, de pl soha nem volt olyan, hogy családdal, barátokkal elmenjünk valami helyre kajálni), annak ellenére, hogy amúgy mindigis kövér voltam/vagyok. Felnőttkoromra pedig előjött ez az igyekszem bepótolni jelenség, viszont azt érzem, hogy túlzásba esek. Egyszerűen ez anyagilag sem jó nekem, pláne, hogy egyetemre járok, nem főállásban dolgozom. Na meg az egészségemnek sem jó, hogy napi 1-3 három alkalommal nasizok, meg heti többször gyorskaját eszem. Így lefogyni is lehetetlen.

Viszont ha nem nasizok, mindig azt eszem, amit én főztem, akkor stresszelek, hiányérzetem van, kb tiszta ideg vagyok, ha napi egyszer nem nasizok végig egy sorozatepizódnyi időt.

okt. 14. 10:45
 1/8 anonim ***** válasza:
100%
Jó módszer például, hogy nasizz egészségesebben. Én is imádok zabálni, sajnos, főleg sorozathoz vagy filmhez. Viszont nekem a nasi az magvak vagy szárított gyümölcs, vagy akár rendes gyümölcs. Magvakból szerencsére annyi féle van, mindig van mást enni és sose lesz ugyanaz. Úgyhogy ezt tudom ajánlani.
okt. 14. 10:50
 2/8 A kérdező kommentje:

#1 Szoktam gyümölcsöket, zöldségeket és magvakat nasizni. Csak az a baj, hogy a magvaktól kipattogom. Na meg mennyiség miatt az sem túl fenntartható. Az a baj, hogy egy nekiülésre meg tudok enni másfél kiló gyümölcsöt is.

Az a baj, hogy nálam nem csak a gyakoriság a baj, hanem a mennyiség is. Konkrétan az van nálam, hogy gyakran és sokat.

okt. 14. 10:56
 3/8 anonim ***** válasza:
56%
Költsd inkább pszichológusra a pénzt.
okt. 14. 11:01
 4/8 anonim ***** válasza:
100%

Sorozatnézés helyett menj el sétálni. Én ugyan így voltam. Egész nap viszonylag jól elvoltam az étkezéssel, de amikor hazaértem, készítettem vacsorát, elvégeztem a teendőimet, leültem a tv elé és amíg fel nem álltam (kb. 2 óra) végig ettem, rágcsáltam, stb.

6 hete ezt igyekszem kerülni. Hazafelé kerülővel megyek, hogy minden nap tudjak gyalogolni kb. fél órát. Ennyivel később érek haza, de ennyivel kevesebb időm lesz punnyadni :-) Vacsorát visszafogtam, mennyiségre és minőségre is és eltiltottam magam a nassolástól. Az első hét kegyetlen volt, azt hittem megőrülök, mindenféle elfoglaltságot kerestem magamnak, hogy ne tudjak leülni és ne akarjak nassolni. Így 6 hét (és 9 kg fogyás) után már ott tartok, hogy teljesen jól bírom nassolás nélkül és mértéktelen zabálás nélkül.

okt. 14. 11:50
 5/8 anonim ***** válasza:
52%
Amúgy tényleg pszichológus. Ennek pszichés oka is van. Amúgy ki vagy vizsgálva? Nem vagy kezdődő cukorbeteg, vagy IR-es? Amúgy... Akaraterő. Rengeteg. Én régen annyi édességet zabáltam, mint te, csak szorozd be kettővel, bármennyit is eszel. Nem voltam kövér, sőt, mindig sovány voltam, de már tüneteim voltak, én IR-es vagyok egyébként és a sok CH miatt voltak cisztáim is. De erőt vettem magamon, mert változtatni akartam! Tudod te, hogy fél évig milyen rosszul voltam? Elvonási tüneteim voltak, amiért nem ettem cukrot és édességet. Az volt a kemény... Aztán kiderült, hogy laktózérzékeny is vagyok, szóval dupla szívás. Csinálj magadnak házilag nasit, bármi elkészíthető cukor nélkül, teljes kiőrlésű liszttel például. A gyorskaja meg nem ördögtől való ALKALMANKÉNT. Szakember sokat tud segíteni a stresszkezelésben.
okt. 14. 11:52
 6/8 anonim ***** válasza:

Nekem kicsit zavaros, hogy gyerekkorodban miből maradtál ki, amit most be akarsz pótolni. Abból, hogy beüljetek étterembe enni? Mert ugyanakkor azt írod, hogy mindig túlsúlyos voltál, és nagymamádnál naponta volt nasi. Szerintem ez nem az étteremlátogatás hiánya miatt van, hanem gyerekkortól kialakult rossz étkezési szokások miatt.

Egyetértek az előzőekkel, hogy jó lenne kivizsgáltatnod magad, nincs-e valamilyen betegség kialakulóban. A változáshoz pedig lelkierő kell, és elhatározás. Képzeld el magad, hogy fogsz állni egy év múlva, ha változtatsz, és azt is, ha nem. Ha erőt veszel magadon, egy év múlva karcsúbb, egészségesebb leszel, ha nem, talán még több súly lesz rajtad.

okt. 14. 12:19
 7/8 A kérdező kommentje:

#6 A naponta azt takarja, hogy háztartási keksz, meg túrórudi heti háromszor. Sokkal korlátozottabb mennyiségben, mint most.

Otthon például kb egyáltalán nem kaptam nasit (Mikulásozáson kívül). Egyedül popcornt kaptam otthon, csak hétvégén, nagyon imádtam, mindig kértem hétvégén, mire egyszercsak anyám ordibálva közölte velem, hogy nincs több popcorn, mert túlságosan szeretem(konkrétan így mondta), aztán soha többé nem volt, amíg gimibe kolis nem lettem. De még ott se volt kb végtelen nasi lehetőségem, mert viszonylag alacsony zsebpénzem volt.

Igazából, ami otthonról jöhet az az, hogy ami finom, azt minél hamarabb meg kell enni, mert el fog fogyni. Például, tartalékolnám a kis Mikuláscsomagom tartalmát egy dobozban, hogy majd szépen beosztom, erre hazamegyek, a kis, teli dobozomban maradt egy cukorka, három pici csoki, mert a faterom egy otthontöltött nap alatt felfalta az egészet és nekem kb nem maradt. Vagy a hétvégi menü mindig akkora adagra volt főzve, hogy több napra elég legyen, ne csak arra az egy étkezésre, és egy csomószor az volt, hogy én egyszer ettem belőle, anyám szintén, másnapra meg nem maradt, mert hát a fater...

Konkrétan csomószor elmondta nekem anyám, hogy addig egyed, amíg van. Ebből volt egy ideig olyan problémám, hogy sokszor hányingerig zabáltam, napi összes étkezésre ugyanazt ettem, ha volt valami főtt étel, amit szeretek, de ez egy nagyon rövid időszak volt. Most, hogy kolis vagyok, nincs az, hogy csinálok mondjuk pörköltet, akkor vacsorára is azt eszem, mert mi van, ha másnapra nem marad, meg nem zabálom magam hányingerig, de így is azt gondolom, hogy nagyok az adagok.

"Nekem kicsit zavaros, hogy gyerekkorodban miből maradtál ki, amit most be akarsz pótolni. Abból, hogy beüljetek étterembe enni?"

Például a kontroll hiányzott, hogy magamnak választhassam ki a nasit, vagy, hogy az idejét eldönthessem, hogy mikor szeretném, ne csak reggel a suliba menet, amikor a nagyim jön.

De az étterembe menés is. Soha nem mentünk szülőkkel. Sulis kirándulásokon meg, ha bementünk egy mekibe, akkor én voltam a ciki gyerek, akinek fingja nincs, hogy mit akar, rendel valami fura új izét, ami épp ki van rakva nagyba, mert amúgy nem tudja, hogy mi van. Más meg aki évi egyszer volt szülőkkel, az tudja, hogy mit akar. Gimiben is az volt, hogy szégyelltem elmenni közösen kajálni a barátokkal bárhová is(tipik gyorskajáldák, olcsó kínai kajáldák), mert nem tudom, hogy mit akarok, és tök kínos, hogy ha odamenet valaki a társaságból megkérdezi, hogy "na és te mit fogsz enni?", akkor arra nem tudok mit mondani, vagy ha mondok valamit, amit valaki mondott már előttem. Bennem ez egy elég komoly szorongást okozott akkor.

Kivizsgálásokon voltam az elmúlt 3 hónapban, de azon kívül, hogy sok lépcsőzés (3 emelet) után durván fáj a jobb térdem, semmi bajom nincs. Meg nehezítő tényező, hogy ha a külsőmre gondolok, akkor amúgy amióta nem bsztat senki(általános iskolai csúfolódás), hogy ronda vagyok, azóta nem érzem magam rosszul a külsőm miatt. Arra gondolok, hogy igazából a mostani alkatommal is tudok jól kinézni.

Jelenleg ha lefogynék, abban csak annyit látok, hogy könnyebb lenne ruhákat találni a turiban, ami jó rám, mert amúgy nincsenek súlyos, az életemet megnehezítő gondjaim. Csak ugye nem akarom megvárni, hogy legyenek, viszont nagyon nehezen gondolkodom egy hétnél hosszabb távlatokban. Pl hétvégén, gondolkodom, hogy most üljek le rajzolni/sorozatozni/játszani/hobbiból olvasni, vagy üljek le rendszerezni a vázlataim, hogy majd a vizsgaidőszakban könnyebb legyen, akkor simán választom azt, ami akkor épp boldoggá tenne, és utólag, amikor már helyzet van, akkor idegeskedem, hogy miért nem csináltam azt, ami hosszútávon jobb lett volna nekem.

Azzal, hogy sétáljak, nincs gondom, gyakorlatilag mindig sétálok, kivéve, ha késésben vagyok. Reggel besétálok az egyetemre, koliba visszasétálok(ez fél óra), gyalog megyek bevásárolni (ami kétszer egy óra), a két órástesi után is vissza sétálok a koliba. Hétvégente sétáltatom a menhelyi kutyákat. Csak akkor tömegközlekedem, ha lyukas órába megyek valahová. Csak ez a séta kevés. Az állóképességem jobb lett az egy évvel ezelőttihez képest, de fogyni nem fogytam.

okt. 14. 13:14
 8/8 anonim ***** válasza:

Nekem ebből az jön át, hogy az étel és főleg az édesség neked a szeretetet és a biztonságot pröbálja pótolni, ami nem volt meg gyerekkorodban. Valahányszor nem volt nasi, ahhoz valami negatív emlék fűződik, a szeretetlenség érzése es talán úgy érzed, hogy most már el tudod kerülni ezt azzal, hogy jól beeszel belőlük. Az egy gyakori vélekedés, hogy aki sokat eszik, az az ürességet próbálja kitölteni a lelkében, ami nálad talán igaz is lehet. De ez az egy tested van, ha a cukros ételekkel tönkreteszed, akkor aztán végképp vége a nasi korszaknak, cukorbetegségnél zéró nasi lesz. Tudom, hogy most nincs betegséged, de a lakosság 10 százalékanál kialakul, a túlsúlyosaknál meg nagyobb arányban. Egyszerűen kell egy egyszeri elhatározás, hogy ennek vége, mostantól úgy szereted magad, hogy egészsegesen élsz.

Amúgy a szorongás attól, hogy nem ismerted a gyors éttermek ételeit, kicsit megalapozatlan volt. Nem elvárás ezeket ismerni, sőt akiket a szülei odavittek párszor, azokat mások azért hibáztatták, hogy miért nem vitte normális étterembe a gyereket. Ha mész egy ismeretlen étterembe, nem kell tudni a menüt előre. De gondolom, ez az időszak már elmúlt.

Remélem sikerül az eletmódváltás.

okt. 14. 15:25

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!