Elképzelhető, hogy gyerek az anyanyelvét nem akarja megtanulni?
Az anyja magyarul beszél hozzá csecsemőkorában+a beszédtanulás időszakában, a gyerek mégse tanul meg magyarul, csak németül (német nyelvterületen élnek).
Számomra ez hihetetlen.
Igen, ha minden más csakádtag németül beszél és mondjuk van egy gonosz nagymama, aki folyton átjavítja a gyereket németre és csúfolja, amikor rá van bízva.
A párom báttyának a fia ezért nem beszél, csak németül (ott is a barátnő magyar, mint én, a párjaink osztrákok.
Én nagyon határozottan kijelentettem, hogy a leendő gyerekeink bizony fognak tanulni magyarul, a párom is egyetért és olyan helyre költöztünk, hogy csupa magyar szomszédunk legyen.
Ha a nagymama nem érti meg, nem lesznek odaengedve, míg meg nem tanulták a nyelvet, szóval választhat.
Igen, sajnos van ilyen, ha bántjàk, cikizik érte őket. A gyerekek meg akarnak felelni. Szerencsére itt a környéken a fele család külföldi, lassan az osztrák gyerekek vannak kisebbségben.
Másodunokatestvéremnél az iskolában akarták szabotálni a magyar tanulását, meg hogy járnak ide a rokonokhoz nyaralni. Mondjuk ő Németországban lakik.
Másik ismerősnek is azt mondta a gyereke, hogy ő német, csakis németül fog beszélni.
Szerintem is a megtanulást nem tudja maga a gyerek szabotálni. Mikor, hogyan, a pólyában? Mikorra lesz vajon annyira értelmes és tudatos, hogy egyértelműen úgy dönt, neki nem kell az anyja által beszélt és közvetített magyar nyelv, ő csak németül hajlandó tudni?
A család körülményeiről nem tudok sokat, csak hogy két nagyobb testvére van. Akik "hajlandók" voltak megtanulni magyarul. Csak a kicsi nem. Hogy az apuka velük él-e vagy sem, és milyen nemzetiségű, nem tudom. Csak az anyuka szavait idéztem, ő mondta így, hogy a kicsi nem volt hajlandó megtanulni, amit én egyértelműen blődségnek tartok. Ezért kérdezem itt, hogy létezik-e vajon ilyen.
Szerintem az. Amúgy értelmesebb lenne valami hasznos nyelvet tanítani neki, nem ezt a szart. Németből gondolom nem fog soha Putriországba költözni.
Turistának meg nem kell tudnia magyarul, felesleges.
Én úgy veszem észre, hogy ahol mind a 2 szülő magyar, ott megtanul a gyerek is magyarul, mert azt hallja otthon. ( mint nálunk)
Viszont ahol az egyik szülő más nyelven beszél, ott nagyon ritka. Sok barátom és rokonom van ebben a helyzetben. Sokszor értik a magyart, de nem beszélik.Nem tudom, hogy ha aktívan többet foglalkoznának vele esetleg más lenne e a helyzet.
A párom tesojának a lánya másfél éves. Apa magyar, anya angol. Ott is pl a gyereknek az angolt tanítják, mert megy majd oviba oda az kell.Ugy vannak vele, hogy azt tanulha meg először aztán a magyart. Nem tudom...szerintem itt rontják el. Szerintem mind2 nyelv egyformán fontos.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!