Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Miért óckodik sok ember...

Miért óckodik sok ember attól, hogy használt telefont vegyen(hallottam már nem egy olyat, hogy biztos nem veszi meg másnak a összeköpködött vackát) miközben használt autókat, lakásokat, ruhákat(Vinted,durkáló) vesznek?

Figyelt kérdés
szept. 8. 08:55
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
Nem egyszer vettem üzletbol használtat. Amolyan szervizboltokbol. Egyik 1 hétig bírta másik talán 2 honapig es vagy telefonálni nem lehetett vele vagy hívni se süket lett vagy néma. Mindegyik szinte addig volt jó mig megvettem.
szept. 8. 09:04
 2/12 anonim ***** válasza:
0%
Soha nem vennèk hasznàlt telot
szept. 8. 09:08
 3/12 anonim ***** válasza:
0%
Soha nem vennék használt telot, ruhát pláne nem.
szept. 8. 09:12
 4/12 anonim ***** válasza:
Hát én leginkább azért, mert cégként vásárolok áfavisszaigényléssel. Így semmi értelme használtat venni.
szept. 8. 09:14
 5/12 anonim ***** válasza:
ahogy irta 4-es sok multinak kedvezmenyes telo arlista van, valamelyikre nagyon nagy a kedvezmeny, valaminek aligha. Meg persze a penztarcatol is fugg.
szept. 8. 09:27
 6/12 anonim ***** válasza:
Semmilyen használt holmit nem veszek, de műszaki cikkeket pláne nem vennék, eleve ha újat veszel, az is maximum pár évig jó, használt esetén meg vagy ráköltesz még pluszba (nyilván így is megérheti, adtam már el szar akksival iPhone-t 20 ezerért -tudott róla-, egy huszasért cserélt benne akksit az illető, nem biztos, hogy 40-ért kapott volna 100% aksis telefont, de akkor is ott van, hogy bármi rejtett baja lehet a telefonnak ami miatt tönkremegy hamar) vagy hamarosan bajaid lesznek vele. Az új is lehet hibás, de él rá a garancia.
szept. 8. 09:32
 7/12 anonim ***** válasza:
0%

60 ezer forint egy új Xiaomi Redmi 13.

256 giga tárhely, 8 giga ram stb

szept. 8. 14:08
 8/12 anonim ***** válasza:
55%

Azért, mert a telefon személyes dolog. Sok ember benne tartja a kártyaadatait, a levelezését, privát dolgait stb. Lehet bármi program a telefonon, illetve nem biztos, hogy sokáig jók a felújított telefonok. Inkább vennék meg egy másikat teljes áron, mint más volt telefonját.

Lakást miért ne? Kitakarítod és semmi baja. A legtöbb ember örül ha meg tud venni egy lakást, nem az hogy még olyat amibe sosem laktak... autó, na hát annál szeretnek átvágni, úgyhogy azt csak szakértővel szabad venni. Ruha. Ha jó állapotban van csak kimosod és a tiéd lehet. A telefon sokkal személyesebb, információval teli tárgy, mint a többi.

Persze lehet, venni mindenből a legújabbat is, ha van az embernek erre pénze.

szept. 8. 14:25
 9/12 anonim ***** válasza:
100%
A nem újonnan vett telefon nem is garanciás, és kiszámíthatatlan, mennyi ideig bírja, nem is ismerjük annak előéletét. Ki tudja, az aksija, egyéb, fontos alaprészei mennyire vannak jó állapotban, ki tudja, mit buheráltak meg rajta, milyen a szoftvere, volt-e rajta valamilyen illegális dolog, vagy van-e rajta valamilyen kéretlen program.
szept. 8. 20:01
 10/12 anonim ***** válasza:
100%

Nem mindegy, hogy használt, vagy felújított.

Használt alatt azt értem, hogy megveszed magánszemélytől, vagy olyan üzlettől, ami nem ad rá garanciát. Ebbe én csak akkor megyek bele, ha vagy kis értékű telefont veszek, vagy megbízható ismerőstől vásárolok. Bár utóbbi is rizikós, mivel megeshet, hogy neki semmi problémája nem volt adott készülékkel, valóban nem ver át, csak éppen pont nálam megy tönkre. A garancia hiánya meglehetősen nagy hátrány egy műszaki cikk esetében, különösen ha az használt.

Felújított készülékeket kereskedők árulnak, sok helyen 1-2 év garanciát is adnak rá. Én vásároltam felújított mobiltelefont, laptopot és iPad mini-t is, persze olyan helyről, ahol 2 év garanciát adnak rá. Egy néhány éves közép vagy felső kategóriás készülék még ma is megfelelő teljesítményt nyújt, ráadásul szoftveresen is támogatott, miközben az új árának tört részéért lehet hozzájutni. Laptopból pl. egy 3,5 éves üzleti kategóriás készüléket vettem, aminek az új árát nem tudtam volna megfizetni, mivel közel 500.000 Ft volt, 3,5 évesen 2 év garanciával viszont 105.000 Ft-ért megkaptam. Azt mondanom sem kell, hogy egy ilyen felső kategóriás készülék a mai napig jó teljesítményt nyújt, sokkal erősebb, mint egy új lett volna ebben az árban (kb. leggagyibb belépő kategóriát kaptam volna ennyiért). Mobiltelefonnál egy iPhone 11 felújítva, szintén 2 év garanciával 100.000 Ft alatt megvehető, megjelenéskor az új ára 300.000 Ft körül volt. Bár kevesebbet tud, mint a legújabb modell, de teljesítményre ma sem rossz. Érdemes megjegyezni, hogy egy iPhone vagy iPad értékállóbb, mint egy laptop, ez köszönhető annak, hogy az Apple hosszú szoftvertámogatást nyújt a készülékeire. A példaként említett iPhone 11 pl. biztosan megkapja az iPadOS 18 és 19 verziókat, illetve biztonsági frissítéseket legalább 2029-ig, tehát egy ilyen telefon 2024-ben sem rossz vétel.

Csak a hangsúly a garancián van, legalább is nálam. Nem szívesen adnék ki 100.000 Ft körüli összeget úgy, hogy lehet pár hét vagy hónap múlva meghibásodik, és akkor vehetek egy másikat. De ha kapok rá 2 év garanciát, úgy teljesen nyugodtan merek vásárolni, illetve ezért hajlandó vagyok felárat fizetni. Amit 100.000 Ft-ért árulnak 2 év garanciával, azt magánszemélytől 70-80.000 Ft-ért megvehetjük. Itt 30.000 Ft árkülönbségről beszélünk, amit ha hibátlan készüléket veszek, akkor elbukok. Viszont 2 év alatt reális esély van arra is, hogy valami olyan hibája lesz, ami javíthatatlan. Persze kérdés, hogy az olcsóbb mennyire lett volna hibátlan, mert a kereskedő eladás előtt bevizsgálja, amin rossz, az nem megy át. Sokszor lehet olyan rejtett hiba, amire a bevizsgálás során derül fény, és ezért nem veszik be, aztán a tulajdonos felteszi különböző hirdetőoldalakra, mert ne nézze őt hülyének senki, az a telefon teljesen hibátlan. Amikor megveszed 70.000-ért, tényleg jól is működik, csak 2-3 hónap múlva lehet előjön az a hibája, amiért a kereskedő visszadobta, te pedig senkinek sem reklamálhatsz, hiszen egy hibátlan készüléket vettél, ja mégsem. Ezek után lehet elmegy a kedve még a garanciás felújított készülékek vásárlásától is. Na meg elmeséli az esetet minden ismerősének, őket is meggyőzve, hogy ne vegyenek használtat és még igaza is van, ha így tesz.

szept. 9. 16:00
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!