Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Hogyan lehetne összeszednem...

Hogyan lehetne összeszednem magam? (Hosszú)

Figyelt kérdés

Sziasztok.Az helyzet, hogy a tudásom mindig egy érzékeny pont volt. Általánosba, középiskolába is úgy éreztem, hogy le vagyok maradva tudásilag a többiektől, buta vagyok. Ez alatt nem feltétlenül az akadémiai tudást értem (nem tudom igazából, hogy nevezzem), hanem úgy az általános tudást értem. Most készülök egyetemre, szüleim segítségével, finanszírozásával, mert szerettem volna mindig is egyetemre menni tanulni, viszont nem tudtam, hogy mit. A gazdaság és menedzsment szakot választottam, és őszintén a pénzügyekhez nem igazán értek, matek se az erősségem, szóval igazából úgy választottam a szakot, hogy nem igazán tudom mi az amit igazán szeretek. Kis egyetem, nem nevezetes egyetem igazából, nincs nagy neve, viszont a pontjaim alapján oda vettek fel engem, meg más fizetős képzésre.

Apám okos ember, jobban ért a pénzügyekhez, mint én. Apám nem igazán boldog a tudásommal kapcsolatban, mert, ahogy akartam intézkedni a telefonos eSIM kártya ügyben, azt is az apám mondta, hogy igényeljek. Mérges is volt, mert azt mondta, hogy ezt nekem kéne mutatnom neki hogyan kell csinálni, meg hogyan működik, és még mást is.. Az eurós pénzemet a bankba akartam betenni, és mondta, hogy váltsam be, mert az árfolyam nem mindenhol ugyanolyan (amit nem tudtam), és mondta, hogy ezek alap dolgok, és akik gazdaság és menedzsmentet mennek tanulni, ez elvárás, hogy tudják (nem járt egyetemre). Olyan hülyének és butának érzem magam, ami nyilván én hibám is, mert nem érdeklődtem ezek irányt sosem ezelőtt. Sok minden nem érdekelt engemet, és nyilván meg is van az ára/gyümölcse ennek.

Az önbizalmi problémáim középiskolába jelentkeztek. Alacsony az önértékelésem és az önbizalmam. Amikor voltam beiratkozáson az egyetemen, és láttam azokat a diákokat akikkel a szakon együtt leszek... Hát... Láttam, hogy nagyon intelligensek. Azt láttam, hogy le vagyok tőlük is maradva. Nyilván ami nem olyan rossz, mert ha jól tudom, a mondás úgy tartja, hogy ha te vagy a szobába a legokosabb, akkor rossz szobába vagy, hát de viszont aggódok, hogy hogyan fognak engemet fogadni. Általánosba, középiskolába is éreztem, hogy lenéznek engemet, valószínűleg a tudásom hiánya miatt is, ami nyilván az önértékelésemre se hat jól. Sosem tudtam eleve beilleszkedni igazából. Eléggé csendes is voltam, szociális szorongás volt a háttérbe, hogy jaj, mit gondolnak rólam. Ez igazából még most is jelen van, mert ha valakivel beszélek, vagy vitatkozok, akkor utólag az van a fejembe, hogy előbb milyen hülyeséget mondtam, és, hogy mit gondolhat. Eléggé megfelelési kényszerem van. Szeretnék barátokat, mert én igazából így tudok működni, igénylem a társaságot, embereket, barátokat. Szerintem az, hogy annyira félek ki mit gondol rólam, az azért van, mert szeretném ha tartoznék valahova, hiszen az egy emberi szükséglet, hogy az ember szeressen, szeretve legyen, becsüljék és esetleg felnézzenek rá.

Be is fejezem a szövegrészleteimet. Igazából jól is esett kiírni magamból, és hálás lennék ha segítenétek, ha persze hajlandóak vagytok ezt a hosszú szövegrészletet elolvasni. Ha nem, akkor is további szép napot kívánok.

22 F

aug. 31. 13:57
 1/6 anonim ***** válasza:
100%

Érdemi választ sajnos nem tudok adni (hasonló gondokkal küzdöm magam is), de az írásod, szóhasználatod, fogalmazásod alapján minden vagy, csak hülye és buta nem.

Gondoltam, hátha jólesik majd kicsit neked, ha ezt leírom. Szép délutánt. 😊

aug. 31. 14:07
 2/6 A kérdező kommentje:
Hálás vagyok. Igen, jól esik, köszi szépen. 😊👌
aug. 31. 14:10
 3/6 anonim ***** válasza:

Én is rengeteg dolgot nem tudok, de nem tartom magamat butának miatta.

Te annyit érsz amennyit és én is. Ez nem attól függ ki mit lát rólad, hanem ahogy te besorolod magadat. Igen sok dologgal nem vagyunk tisztában ami alap dolog, de mindenkinek vannak hiányosságai. Az én apám olyan ember volt aki házat épített, weboldalai voltak, saját üzlete, 1000001 dologhoz értett. Mellette érdekelte pl az űr téma. Emlékszem amikor aludt, akkor is ment a tv-ben valami bolygókról, meg tudom is én mikről szóló film, mert még lefekvés előtt is ezeket nézte. Akkor volt egy csomó hangos könyve is amiket hallgatott amikor kertészkedett, vagy csinált valamit kint.

Ez a dolog nem úgy működik, hogy mindenhez is értesz. Mindent TANULNOD KELL! Viszont a jó példa ebben a helyzetben az eSim-es dolog. Ha nem értesz hozzá segítséget kérsz, googleben rákeresel stb. Nem kell minden tudás a fejedben legyen, inkább azt tanuld meg, hogyan találj válaszokat a kérdésekre és tudj tudást építeni amikor szükséged van rá. Sokszor egy dolog megértéséhez ott kezdődik az út, hogy alaphangon 100+ óra tanulás, nem lesz minden meg 10 perc keresgélés után.

Az önbizalmadat nem csak a tudás adhatja, hanem azon módszerek ismerete, ha szükséged van a tudásra, akkor tudod, hogy hogyan, honnan fogod megszerezni.

Nem feltétlen kell itt a tudást sajátként kezelni...én pl programozó vagyok, nem szeretem a grafikát, valamennyire értek hozzá, de nem tudom pl a photoshoppot kezelni. Ha szükségem van ilyen tudásra, akkor tudom kihez forduljak és kivel tudok egy ilyen feladatot megoldani JÓL! Nem kezdek el azon agyalni hogyan kéne megoldani, 1-5-10 évet tanulni érte...az alkalmas embert megkeresem, vagy ismerem és megoldom.

Ilyen esetben nem is muszáj ismerősre gondolni, ha mondjuk kenyér kell, akkor nem állsz neki búzát termeszteni, péknek is tanulni. Tudod melyik boltban kaphatod meg.

Olyan dolgokat tanulj, olyanokkal foglalkozz amik érdekelnek, fontosak és/vagy szükségesek számodra. Tanulj meg tanulni, kérdezni, ha másra lenne szükséged.

aug. 31. 14:40
 4/6 A kérdező kommentje:

Szia, köszi a választ. Most igazából nem tudom, hogy mi igényel 100+ órás tanulást (bár a gazdaság és menedzsment elég sok tanulást igényel), de igazából nem szeretnék olyan sok mindenbe annyira belemélyedni. Nekem az a célom, hogy amennyire szükséges, annyira sajátítsam el annak az adott dolognak a tudását. Mondjuk telefonokról tudjam meg azt a szükséges információt, amely ahhoz kell, hogy tudjak telefont venni, vagy akár az eSim. Én nem szeretnék szükségtelenül belemélyedni a telefonok világába, mert, ahogy nézegetem az új telefonokat, a megapixel bővül, a kép minősége meg pár új dolog.

Mondjuk eléggé aggódok is, mert sok olyan telefonszolgáltató van, meg autószervíz, amely átveri az embereket. Nekem az van az eszembe, hogy megnézem a véleményeket az adott autószerelő műhelyekről, és az alapján döntök (ami nem tudom jó ötlet-e, mert lehetnek ők is akik írják ezeket).

A másik meg, hogy igazából nem tudom, hogy mit hoz a jövő, lehet azok amik eleinte nem érdekeltek, sokat fogok utána foglalkozni velük, mert érdekelni fog. Az meg másik, hogy azt se tudom, hogy mit nem tudok. Ez inkább akkor következik be, amikor olyan tevékenységet csinálok. Persze ami érdekel, abba jobban belemélyedek.

Most is van bennem az a rossz előérzet, hogy hülyeséget mondok. Nem biztos, hogy megfelelő a gondolkodásom, vagy nem tudom.

aug. 31. 16:10
 5/6 anonim ***** válasza:
100%

Van rajtad mit feljeszteni, és az egyetlen dolog: önbizalomnak hívják.

Első pont: ne hasonlítgasd magad másokhoz Vannak jobbak, vannak rosszabbak nálunk, de te valamiért ezt kihegyezed arra, hogy vannak jobbak jajj. Na és? Nem kell mindig, mindenhol a legjobbnak lenni. Ki mondta, hogy igen? Értékes vagy, tudsz fejlődni, nem függ mástól az értéked! Senki se jogosult téged leértékelni, még te magad sem.

Tudod mit? Nézz meg egy mesét: Max Lucadotól a Pancinellot.

aug. 31. 16:21
 6/6 anonim ***** válasza:
48%
Ne legyé már ennyire nyámnyila! Kit érdekel hogy mások mit gondolnak rólad? Igy fog eltelni ez életed hogy mindig megprobalsz másoknak megfelelni! Tudod hova vezet ez? Oda hogy egy csicska leszel! Az akarsz lenni?
szept. 4. 07:03

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!