Pénz nélkül miért a depresszió jön miért nem az erő energia ambíciók?
Ha nincs pénzem és céljaim vannak pl imádkozom már hogy felvegyenek másik munkahelyre(ami nem történik meg illetve még ennél is alacsonyabban fizetőket találok eddig csak), vagy tanulnék pl 2.nyelvet, vagy szeretnék elköltözni a csöves 8keres olcsó albérletből, tele vagyok tenni akarással, de állandóan pofánvág a depresszio, éhezés, vagy az hogy gyalog járok be több km-t is dolgozni meg vissza, ahol kiflin es vizen élek csak.
Valójában tevékenynek kéne lennem megoldani mindent megváltanina sorsom is, de ehelyett jön az hogy félájultan nincs erőm semmihez már.
Pl most unnepnap ki se akarok menni az utcára se mivel csak kaját se tudok venni. És nekiesni az ezredik pályázatnak se mikor folyamat csak záporoztak az elutasító válaszok hogy nem önre esett a választasunk.
De menjek neki 1001. jére is. De már nincs kraft se MERT már meg a depresszio leküzdésére megy el az energia!
Nem elég hogy ezeregy bajom van, még jön ez is a nyakamba.
Én csak egyet javaslok, gondolkodj el rajta:
Eljut a megfelelő helyre az igazságod/imádságod/kérésed? vagy mint a fallabda visszapattan a falról? Te pedig vársz, vársz, és nem történik semmi..
Ha szeretnél valamit előbb döntsd le a falat, és új juttasd célba amit akarsz.
Ez pont olyan mint egy feladott levél. Feladod a levelet a postás megtovábbítja, és kiviszi annak akinek szántad. De vajon zárva van a kapu, hogy betudja dobni a levelesbe? vagy nyitva? mert hogy nagyon nem mindegy.
Az csak ilyen hollywoodi cucc hogy a nyomor motiválja az embert.
A stressz ad némi rövid távú motivációt, hosszú távú tartalékok beáldozásával. Viszont emiatt amint megszűnik átmész regeneráló üzemmódba (fáradt leszel, alvásra van szükséged).
Az agy nem buta. Ha próbálkozol sokáig és nem sikerül, felismeri. Erőforrást akar tartalékolni, nem tovább pazarolni. Ez lehet a mai világban rosszul jön ki, de az agyunk nem a 21. századra lett tervezve, hanem az előző pármillió évre.
Ami ténylegesen hosszan tartó motivációt ad, az a sok apró sikerélmény. Ezért van az hogy akinek lefele indult a spirál annak olyan dolgok is nehezen jönnek, ami egy már eleve felfele ívelő embernek semmi.
Jelentős részben neveltetési és szocializáció során elsajátított megküzdési stratégiák és mindset kérdése, hogy valaki hogyan közelít a különféle nehézségekhez.
Van aki az akadályokat, nehézségeket, problémákat látja és elveszíti a lelkesedését, azt vonja le tanulságként, hogy bezzeg másoknak minden sikerül, míg neki nem. A másiknak meg olyan a mentalitása, hogy a kihívásokban lehetőséget látja, a problémákban a megoldásra koncentrál, újabb próbálkozásokra ösztönzi, ha valami nem sikerül és mások sikeréből azt vonja le tanulságként, hogy "Áhhhá, lám, neki sikerült valahogyan, akkor biztos nekem is sikerülni fog. Nézzük, hogy mit lehet tőle eltanulni, ami nekem is segíthet, hogy jobban menjen?"
Én is hajlamos vagyok a depresszióra, irtó nehezen veszem rá magam egy rakás dologra. Azt tapasztaltam, hogy egyrészt sokkal jobb szórakoztató dolgokat, vígjátékokat, kabarét, humoros dolgokat nézni. Segít jobb kedvre deríteni, sokat használ az általános közérzetnek.
Másrészt sokkal könnyebb a szokásokból, napirendből erőt meríteni. Így nem kell döntéseket hozni róla, nem igényel kedvet, motivációt, hogy csinálj valamit és a motiválatlanság is kevésbé tart vissza, ha már megszokásból csinálod a dolgokat.
Reggel az ágyból kilépve rögtön a futó cipőbe lépj, a sport ruhákat is készítsd mellé, így nincs akadálya, nem kell döntést hozni róla, hogy lemenj-e futni. Ha már lemész, akkor mindjárt vidd le a szemetet is, nem kell miatta külön elindulni. Futás után hazafelé vásárolj be, így azért se kell külön elindulnod. Amikor leveszed a futó ruhát, rögtön fürödj meg, hogy tiszta és ápolt legyél és vegyél utána tiszta ruhát, fésülködj meg, stb. Így egészen máshogyan, frissen, üdén indul a napod.
Reggeli után rögtön mosd el a tányérokat, amíg a kezedben van, így nem halmozódik fel egy csomó mosatlan, nem fogod későbbre halasztani a mosogatást, mert nincs kedved hozzá. Legyen elég ok a tányér elmosására, hogy a kezedben van és hamarabb túl vagy rajta, ha rögtön megcsinálod, mint amennyi motivációt igényel és főleg szenvedéssel jár, ha későbbre halasztod.
Ha sikerül elég sokáig (néhány hónap) tartani egy ilyen napirendet, megszokod annyira a dolgok sorrendjét, hogy már hiányozni kezd, ha nem csinálod, utána már nem kell annyira koncentrálni rá, hogy mit hogyan csinálj, meg hogy döntést hozz róla, hogy egyáltalán akarod-e csinálni. Viszont az fontos, hogy ne nagyon tarts benne szüneteket, mert ha 1-2 napnál több kihagyás kerül a rendszerbe, akkor könnyű elszokni tőle.
Az olyan nem szeretem dolgokat, mint az álláshirdetések böngészése, jelentkezések írása érdemes minél előbb megcsinálni a nap elején, amikor még nem vagy annyira fáradt. Sokkal jobban telik a napod, ha már túl vagy rajtuk és később már nem kell vele foglalkozni. Érdemes lehet olyan ösztönző dolgokat is bevezetni, hogy amit szeretsz csinálni, azt addig nem csinálhatod, amíg nem vagy túl az adott feladaton. Utána viszont igen. Segíthet a pomodoro technika is. Beállítasz egy időzítőt, hogy fél óra múlva jelezzen, addig nem csinálhatsz mást, csak a kötelező dolgot, amihez nincs kedved. Semmi mást. Amikor jelez, akkor szünetet tartasz. Indítasz egy 10 perces időzítőt, addig nem dolgozhatsz, csak kikapcsolódás, bármi ami kikapcsol, szórakoztat, pihentet, de csak amíg az újabb emlékeztető megszólal. Aztán megint 30 perc munka, 10 perc szünet, így váltogatják egymást.
Sokat segíthet az is, ha vezeted egy listában, hogy miket kell elvégezni és aztán kihúzod őket a listáról. Legjobb papíron vezetni. Már az, hogy kihúzol egy tennivalót önmagában is motiváló hatású tud lenni. Ahogy egyre több mindent húzol ki a listáról, egyre jobban érzed, hogy mennyi mindennel haladtál már.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!