Egy olyan embertől, aki soha nem számíthatott senkire, de egyedül(!) mégis sokra vitte az életben, várhat az ember empátiát, együttérzést, törődést?
Ez nagyban függ az illető személyiségétől. Hiába járt meg nehezebb életutat, attól még nem feltétlen egyenlő ez azzal, hogy kemény, elutasító ember lett.
Az ilyesmi mindenkire máshogy hat.
Nincs olyan hogy "egyedül"!
Ezen a világon kölcsönös függés van kezdve a levegőtől a tanárokon át az ismerősökig, családig.
Van olyan, hogy egyedül!
Azért, mert esetleg van pár ember, akit eszköznek lehet használni a célok eléréséhez az még az egyedül kategória, hiszen ő manipulálta/vette rá őket arra, ami neki kedvez.
Bizony, van olyan nagyon is, hogy egyedül!
Ismersz ilyen embereket, mert ha igen, akkor írhatnál rá - jól - ismert példákat?
Én írok ide egyet, még ha sokaknál biztosan ki is fogja verni a biztit a személye, hogy megvitassuk, hogy ő teljesíti-e ezeket a feltételeket.
Szerintem a Schóbert Norbert (Norbi) ilyen anyagilag sikeres embernek mondható(?). Kérdés ugye, hogy magas szintű érzelmi intelligenciával rendelkezhet-e?
Szerintem rendelkezhet. Indoklás: a gyártott, forgalmazott termékeivel segíteni próbált azon embertársainak, akik valamilyen testi adottságukban hátrányt szenvednek, pl elhízás, fizikai gyengeség, stb.
Úgy gondolom, hogy így az empátiát, törődést kipipálhatjuk nála, még akkor is, ha nem ezek voltak a legfőbb motiváló szempontjai a gazdasági tevékenységeinek a beindításait illetően.
(Egy Bill Gates-ről, egy Mark Zuckerberg-ről, stb, a színre lépésükkor nehezen tudom elképzelni, hogy a gazdasági sikereken kívül, bármi más motiválhatta volna őket. Tisztán a kapitalista hataloméhséget érzem(!) a személyes motivációjuk mögött, esetlegesen csak nagyon kevés érzelmi intelligenciával a háttérben. Magyar példát is tudnék ilyenre. Nekem unszimpik, még akkor is, ha mostanra már, ők nagyon bőkezű adományozókká, adakozókká nőtték is ki magukat.)
7, nem érzed, hogy magad mondod, nem egyedül tette? Sokan segítették az útján, azt tették amiből neki neki haszna volt.
A kérdést másképp kellett volna feltenned. Aki mások kihasználásával lett csiliárdos abban lehet empátia? A válasz ez esetben: nem. De ragyogóan el tudja játszani az együttérzést, törődést - ha az érdeke úgy kívánja.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!