Vannak még olyan személyek, akik nem tudnak mit kezdeni a modern világgal, a kapitalizmussal, piacgazdasággal?
Pl. Én egy fejlett nagyközségben élek, de itt is élnek olyanok, akik középkorú létükre a faluból sem mentek nagyon ki, és segédmunkások a szőlőültetvényen, vagy culágerek.
Rengeteg olyan ismerős van, aki megretten egy gyár bádog dobozától.
Szomszédom mondta, egyszer bemenne egy gyárba 1-2 órára, megnézni, milyen is az. Ő sosem dolgozott ilyen helyen, de a kerítésen kiugrana. Amúgy ő önjelölt kertész gazdag családoknál.
Vannak nálam sokkal fiatalabb ismerőseim mindkét nemből, akik még mindig postára járnak a csekkekkel. Van olyan is, akinek még bankszámlája sincs. Fel nem foghatom, miért nem veszik igénybe ezeket a kényelmi szolgáltatásokat.
N
Szerintem a legtöbb ember alapvetően nem tud vele, csak egyszerűen nem tud tenni ellene, vagy nem tud róla.
A kapitalizmus alapvetően a kizsákmányoláson alapul (elvégre a profit csak mások kárára termelődhet), mégpedig egy nagyon nagyon pici elit a haszonélvező, míg a többiek akár tudva akár tudatlanul csak elszenvedői a rendszernek. Az is károsultja, aki nem tud megélni, mert eleve mélyszegénységből jön és sosem volt esélye a magasabb életszínvonalra, az is aki jó pozícióban dolgozik egy multinak, de mondjuk rámegy az egészsége, a családi élete (persze nem egyforma mértékben).
Szerintem úgy tudunk tenni ellene - még ha nem is gyorsan vagy látványosan - ha tudatosítjuk ezt magunkban, és megpróbálunk pici dolgokban tenni ellene. Elmenni szavazni, olvasni különféle cikkeket, tájékozódni, pici változásokat tenni (pl. környezetvédelmi vagy fogyasztói szempontból, ugyanis a kapitalizmus ezekkel is összefügg), pár extra dolgot nem akarni újonnan. Sajnos meggyőzni embereket erről igen kevéssé, nagyon finoman és sok munkával lehet.
Én egyszerűen "csak" azt érzem, hogy rossz korba születtem.
Azt sem bánnám, ha már holnap nem ébrednék fel, - mert annyira tele van a jelenlegi emberiséggel, életnek nevezett szoft-terrorral a lábközi szatyrom!
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!