Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Szoktatok másokat hibáztatni...

Szoktatok másokat hibáztatni a döntéseitekért, sorsotokért, felelősséget hárítani?

Figyelt kérdés
Pl. azért csaltam meg, mert ő úgy viselkedett, azért érzem magam rosszul a munkahelyemen, mert mások bántanak stb.
2024. aug. 7. 06:51
 1/9 anonim ***** válasza:
0%
Nyilván ha más is benne van, akkor okolhatom. Ha pl. úgy hozok rossz döntést, hogy egy ember hamis dolgokat mondott, akkor azért elsősorban nem én vagyok a hibás.
2024. aug. 7. 07:07
 2/9 anonim ***** válasza:
31%

Már nem. De volt idő, amikor én sem tudtam vállalni a felelősséget, mert nem volt rálátásom, önreflexióm.

Én azt gondolom, hogy sajnos még mindig rengetegen vannak ezen a szinten. És ezt a gondolkodásmódot megváltozatatni nem kis meló.

Pl. Leversz egy vázát. Az átlarmber reakciója az, hogy milyen szar helyen volt, más is leverte volna, miért oda kell tenni. Igaz? 🙂

A érzelmileg fejlettebb viszont belátja, hogy pancser volt, leverte, hát istenem, előfordul, hogyan oldjuk meg, fizessen ki, értékes váza volt-e, stb.? Elfogadja a valóságot.

(És mielőtt beindul a kognitív disszonancia a válaszolók fejletlenebb részében, ami szintén társadalmi probléma, nem az olyan esetekről beszélek, hogy a váza pl.a mosógép tetején van, ahol tényleg nincs keresnivalója).

De ez csak egy példa. Aki akarja megérti.

2024. aug. 7. 07:09
 3/9 anonim ***** válasza:
0%
*átlagember
2024. aug. 7. 07:10
 4/9 anonim ***** válasza:
35%
Néhányszor biztos hogy igen, mint ahogyan azok is akik azt fogják írni hogy nem.
2024. aug. 7. 07:15
 5/9 anonim ***** válasza:
0%

Jogtalanul nem.

Nálam ok okozat van. Egy hutlen nőzös pasival en se leszek korrekt mert keresek is másikat mert nekem ő már nem kell.

Ahol munkahelyen mobbinglnak nem fogok a lelkibeteg irígy komplexusos barmok lelkét pátyolgatni sem, hanem keresek másik munkahelyet.

Ki kell kerülni a sz.r embereket. Ez nem felelősséghárítás. Hanem pont hogy vállalom a felelősségét annak hogy lecserélem őket az életemben.

2024. aug. 7. 07:32
 6/9 anonim ***** válasza:

Valamiért igeny mert egyértelmű, hogy xy ember okozta az eletem negatív irányba történő haladását. Ma már nem engednem neki, de akkori kiszolgáltatott helyzetemben (gyerek voltam), sajnos nem volt választásom, mint tűrni.

Más dolgokért meg tudom, hogy én vagyok a hibás, én hoztam rössz döntest tudatosan vagy tudat alatt.

2024. aug. 7. 07:53
 7/9 anonim ***** válasza:
0%

De jó, hogy van egy kérdés arról, mit szoktam csinálni, válaszolok rá, és 0%-on vagyok...

Megéri idejönni.

2024. aug. 7. 08:37
 8/9 anonim ***** válasza:
66%
Mindig, de egy idő után átgondolom, és rájövök, hogy ebben bíz az én kezem (is) benne van/vagy csak simán: csak az én hibám.
2024. aug. 7. 19:36
 9/9 anonim ***** válasza:
Felelősséget hárítani nem szokásom, döntéseimért sem szoktam másokat hibáztatni, azonban... a sorsomért volt, hogy 3 millió tudatlant hibáztattam. Néha most is. De közben mégis rá kellett, hogy jöjjek, hogy nem mindenről ők tehetnek, mert én magam is hibás vagyok, amiért nem merek kockáztatni és pl. külföldre menni.
2024. aug. 8. 22:49

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!