Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Van még rajtam kívül, aki...

Van még rajtam kívül, aki csóró, extrém spórolósként próbál meggazdagodni, miközben esélye sincs rá, de nem tud másképp cselekedni?

Figyelt kérdés

Mint Warren Buffett vagy Ingvar Kamprad (IKEA alapító) és ami hasznos ebben a gondolkodásmódban (extrém spórolás) az gátolja meg abban, hogy bármi többet is elérjen, mint az átlagbérnél jóval kisebb jövedelmek, amiket folyamatosan befektet ugyan, de az időérték és a szorzó miatt 40-50-60 évesen sem lesz olyan értékelhető vagyona.

Tehát lényegében olyan ember, aki ha csak egy átlag, középosztálybeli családba született volna (pl. 40 milliós törökbálinti ingatlan az egyik nagyinak, 60 milliós solymári ingatlan a másik nagyszülőnek, illetve egy 30 milliós ingatlan meg családi gépjármű anyának és apának, akkor már rég nem itt tartana, de mivel pénzt csak pénzből lehet csinálni és a kockázat/hozam arány is adott, ezért vagy extrém kockázatokat vállal, vagy sosem lesz még kicsit se vagyonos.

És az egyetlen, amit úgy igazán szeret, ami foglalkoztatja, hogyan tud pénzből még több pénz csinálni meg minél többet megspórolni, ezért pedig nem fizet a piac sehol a világon, hiszen épp ellentétes a jelenlegi uralkodó gazdasági modellel, ami arról szól, hogy költs minél többet, fogyassz minél többet, pörgesd a GDP-t, vegyél fel hiteleket és fizesd majd a jövőbeli magasabb nominális jövedelmedből (még ha reálértéken csökken is) és út közben tedd magad minél több mókuskerékbe bele önként, higgy abban, hogy saját döntés és a saját választás, miközben a társadalom manipulált bele, így meg már kiút sincs.

Létezik még rajtam kívül ilyen ember a világon, illetve ebben az országban?

júl. 29. 11:41
 1/7 anonim ***** válasza:
100%
Itt a gyakorin volt egy extrém spórolós nő. Szerintem összeillenétek.
júl. 29. 11:54
 2/7 anonim ***** válasza:
100%
Bár külföldön élek, alapvetően több mint tíz éve, a huszas éveim elejétől csak létfontosságú dolgokra igyekszem költeni és ott ahol tudok spórolok. Természetesen az évek alatt felhalmozott pénz összeg egy részét befektetem, egy részét pedig aktívan kockáztatom a tőzsdén, ez melett pedig dolgozom. Viszont engem egy cseppet sem fog zavarni, hogy ha nem lesz akkora vagyonom mint a kérdésben felsorolt urakna. Messze megelégszek azzal, hogy ha az átlagnál 2-3x többet sikerül megteremtenem amit főleg a nehezebb időkre tartogatnék.
júl. 29. 12:04
 3/7 anonim ***** válasza:
87%

Apám állandóan spórolt.

Állandóan szidja a munkatársait, hogy a mekiben kajálnak vagy, rendelnek.

Szerinted meggazdagodott?-Nem.

Annyi időd nincs, hogy spórolásból meggazdagodj, max lesz egy kis tartalékod, ha elveszted a munkádat lesz időd újat találni, vagy tudsz venni háztartási gépet hitel nélkül, de cserébe nem éltél soha igazán.

júl. 29. 13:29
 4/7 anonim ***** válasza:
100%

Amúgy a spórolás és a tudatos fogyasztás között van különbség.

Tehát nem költünk olyanra, amire nincs szükség, pl harmadik autó, 20. Farmernadrág, 30.pár cipő.

júl. 29. 13:32
 5/7 A kérdező kommentje:

#2: Mit értünk átlag alatt? A globális átlagot, amit lehúz a harmadik világ és már hovaszületésünk által "gazdagabbak" vagyunk, csak nem érezzük különösebben?

Az országos átlagot, amibe benne van Csenyéte meg a budai kerületek? Ráadásul a valós, tényleges összeg még a kimutatottnál is magasabb, mert a gazdagoknak akár a vagyonát, akár a jövedelmét sokkal pontosabban lehet mérni, mint annak a rétegnek, akiknek papíron csak (behajthatatlan) tartozásaik, letiltásaik vannak, amúgy meg készpénzzel egész jól elvannak meg aranysmukkal meg miegymással és az ilyen-olyan rokonok nevén lévő vagyontárgyakkal, mint kocsi, ingatlan, stb.

Vagy valami relevánsabbat, mint annak a mikrokörnyezetnek az átlaga, amihez tartozni szeretnél, amiben komfortosnak érzed magad? Mert ez meg már nagyon különböző.

#3: Kérdés, hogy ki mit ért "élet" alatt. Engem az élmények inspiráltak, de a "kötelező" körítés mindig frusztrált. Miért nem lehet ivóvizet kortyolgatni egy baráti társaságban, miért kell feltétlenül valami amúgy egészségtelen vagy alkoholos (utóbbinak legalább van hatása, ha káros is a szervezetre, a cukros mosléknak vagy a pénzért eladott ivóvíznek, junk foodnak, ilyen-olyan rágcsáknak még az se) löttyöt inni, mintha anélkül nem érezné komfortosan magát a többség meg kinézné azt, aki nem így cselekszik.

Miért kell a "feeling kedvéért" beülni valami helyre, ahol még a boltinál is 4x-5x drágábban veszed meg UGYANAZT?

Persze oké, elfogadom, hogy ez az élet, a többséghez vagy alkalmazkodom, vagy kívülálló maradok, na ehhez kell kapásból 1 millió dollár vagy euró, aminek a teljesen passzív REÁLhozama biztosítja azt az "eldobható" pénzt, amit ilyenekre költene az ember, hogy ne kelljen úton-útfélen magyarázkodnia, hogy ne nézzék ki azért, mert ő nem költ pénzt. Mert ugyanúgy elkölti csak, hogy beilleszkedjen. Csak, hogy ne nézzék őt ki.

A másik, hogy olyan emberek beszélnek életről, akik saját magukat zárják mókuskerékbe azáltal, hogy életük 1/3-adát a munkahelyen töltik, többet, ha az ingázással, tanulással, karrierépítéssel töltött időt is belevesszük. Van évi mondjuk 20 nap szabi, amiből elmennek jó esetben 2x nyaralni/telelni, akkor elköltenek egy havi fizetést (vagy többet) és utána vissza a mókuskerékbe, hogy utána megint mehessenek valahova.

Túlhajszoltak, alig van idejük, ezért kell a kocsi, később már a család miatt is, arra is meg kell keresni a rávalót, közben ilyen-olyan coach-oknak meg személyi edzőknek fizetnek, mintha az Dr. Strange időkövével rendelkezne és fel tudná gyorsítani a testmozgással, edzéssel töltött időt vagy tágítani a nap 24 óráját.

Ha pedig nem olyan a munkakörük, még internetes kutatómunkára, önfejlesztésre sincs idejük, így kb. úton-útfélen mindenki átveri őket és diplomás emberek ülnek fel sokszor olyan trükköknek és csalásoknak, amiken még az intézetis enyhe fogyatékos cigány is fogja a fejét, hogy lehet valaki ekkora madár.

#4: Ez megint egy viszonylagos fogalom. Ha milliárdos öregember vagy, akkor már élhetsz úgy, mint Hugh Hefner vagy az Oldje-s bácsik, úgyis hamarabb meg fogsz halni, mintsem hogy elfogyjon a pénzed még akkor is, ha 3 elvált feleségnek meg 7 gyereknek is akarsz hagyni valamit, érjék be 1-2 ingatlannal, aztán örüljenek, hogy egyáltalán kapnak valamit, ha meg nincs örökösöd, pláne olyan, aki meg is érdemelné, akkor meg az a minimum, hogy két végén égeted, minél kevesebb maradjon az államra.

Csak addig a pontig el kell jutni. És itt megint nem tudom hangsúlyozni, hogy egyénileg mindenki különbözik. Ha valaki szereti a munkáját és mellé milliókat keres és még a munkája is olyan, hogy 80 évesen is csinálhatja, akkor nyilván szabadabban költ, mint az, aki morzsákból gyűjtötte össze a kis tőkéjét és gyűlölte minden percének minden másodpercét minden olyan munkának, amit egyáltalán el tudott végezni pár hónapig úgy, hogy nem akart sem önmagában, sem másokban kárt tenni, mert hosszabb a lista azokban a munkakörökben, amit egyetlen napig sem bírna csinálni és inkább felcsapna Unabombernek vagy valami hasonlónak, ha már az meg a halál között nem lenne több választási lehetőség. És pontosan ezért is van szüksége több pénzre, hogy ne kerüljön olyan helyzetbe még véletlenül sem, mert ez sem neki nem jó, sem a társadalomnak.

júl. 29. 15:31
 6/7 anonim ***** válasza:
100%
Warren Buffet most 90 evesen mi a lof-t csinal a 140 milliardjaval?
júl. 29. 16:36
 7/7 anonim ***** válasza:
100%

Egy középosztály belli családba születtem, így mindenem megvolt és nem kellett nélkülözni. Jelenleg sem vagyok csóró, mindenem megvan amire szükségem van, de ehhez megkellett tanulnom bánni a pénzzel. A szüleim és nagyszüleim is, mindig a spórolásra tanítottak. Nehéz volt sokszor nemet mondani magamnak, hogy ne vedd meg azt és ezt, de kibírtam. Most megmár egy olyan szintre emeltem a spórolási technikáimat, amiket anno a TV-ben mutattak, pl... extrém spórolok, és ehhez hasonló műsorok.

Tényleg csak azt veszem meg, amire tényleg szükségem van. Visszatértem abba az életbe, amit anno a nagyszüleim csináltak. A zöldséget és a gyümölcsöt a kertben termesztem meg, páréve elkezdettem állattokkal is foglalkozni, és kenyeret is magamnak csinálom. Kevés dolgot szoktam a boltban megvásárolni. Nincsen 10 milliós kocsim, nincsen 600 ezres telefonom, meg a többi agyatlan hülyeség. Nekem tökéletesen megfelel az olcsóbb is. Ugyan ezt az élettapasztalatot fogom át adni a gyerekeimnek, de hogy meg is fogják-e fogadni az mer egy másik kérdés.

júl. 31. 10:55

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!