Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Miért nem tudom magam elengedni?

Miért nem tudom magam elengedni?

Figyelt kérdés

Olyan gondom van, hogy egyszerűen sosem tudok pihenni. Állandóan keresek magamnak otthon is valamit, amit csinálni lehet, polcokat letörölni, csapokat vízkőtleníteni, amikor már nem lenne semmi, akkor is keresek magamnak.

Egyszerűen bármi program van, mindenben a feladatot látom, ha pl megyünk kirándulni, feszült vagyok mert majd ha hazaérünk akkor ki kell pakolni, mosni stb. Bepakolásnál még nincs ilyen gondom. Ha a párom pl horgászni megy, teljesen befeszülök, mert tudom, hogy majd hazaér full retkesen, sarasan, hozza a mosni valót, hullik minden sz.r a ruhájából ahogy vetkőzik. Egyszerűen rosszul vagyok mindentől.

Állandóan sír a szám, hogy nincs időm semmire. Kezdek depressziós lenni, valami tippet tudnátok adni?

2024. jún. 24. 11:45
1 2
 1/14 A kérdező kommentje:
Köze lehet ahhoz, hogy Anyukámtól ugyanezt láttam? Ő sem fekszik le addigy amíg egyetlen mosatlan csésze is van a mosogatóban. Gyerekkoromban például sokszor kellett a kádba pisilnem, mert Anyukám éppen előtte 2 perccel öntött a wc-be Domestost és hogy hagyjuk már hatni legalább fél órát.
2024. jún. 24. 11:49
 2/14 A kérdező kommentje:

Például Anyukám se szerette sose a vendégséget, mert az mindig retekkel járt, mert mindig szétszórt valaki valamit, csokit beletaposták a szőnyegbe stb.

Most ugyanezt érzem, sose hívunk vendégeket mert azzal is csak a feladat lenne.

2024. jún. 24. 11:55
 3/14 anonim ***** válasza:
100%

Persze. Minta.

Aki nem ténykedik, az semmit sem ér.

Ez lett sok ember fejébe beleültetve.

2024. jún. 24. 11:58
 4/14 A kérdező kommentje:
Rakott karfiol! Ezt valahogy ki lehet "nevelni" még az emberből közel a 30-hoz?
2024. jún. 24. 12:01
 5/14 anonim ***** válasza:
OCD-s vagy?
2024. jún. 24. 13:11
 6/14 anonim ***** válasza:

Ha van motiváció a változtatásra, akkor a megfelelő szakember segítségével lehet oldani a szorongást.

Az első és a legfontosabb, hogy tedd fel magadnak a kérdést, hogy mit fantáziálsz, mi fog történni, ha nem törlöd le azt a polcot?

2024. jún. 24. 13:58
 7/14 A kérdező kommentje:
Igazából nem fantáziálok semmin, inkább úgy vagyok vele, hogy "még le kell törölnöm azt a polcot!"
2024. jún. 24. 14:00
 8/14 anonim ***** válasza:
De miért kell? Mi lesz, ha nem törlöd le? Mi az első ami eszedbe jut, ha nem törlöd le.
2024. jún. 24. 14:01
 9/14 anonim ***** válasza:

Felnőttél, közel a 30-hoz, akkor egyedül is dönthetnél.

Amikor elkezdenél automatán működni, állj meg, kérdezd meg magadtól, hogy most ezt ki miatt csinálom így: magam vagy anyám miatt? Hogyan lehetne másként megcsinálni?

Majd próbálj ki más megoldást. Idővel, ha többször gyakorlod, akkor felülírja az új a régit.

2024. jún. 24. 18:39
 10/14 anonim ***** válasza:

Ezek a dolgok "csak" a ház/lakás körüli dolgokra limitálódnak? Mármint ezzel nagyon sok időt töltesz, szinte már a legtöbb szabadidőt erre használva fel?

Anyai minta is lehet, esetleg egyfajta kényszercselekvés.

Vannak hobbijaid, sportolsz, mozogsz eleget? Akkor is gyakran előfordulnak a fentiek, amikor nagyon elfáradtál?

2024. jún. 25. 10:18
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!