Ennyire megtudja viselni az embert pár év?(kb 2 évről beszélünk.) Mi lehet az oka ennek? Genetika? Stressz? Öregedés? Esetleg hormonok? "Átlag feletti" tesztoszteron szint(külsőleg bevitt, nem versenyzői szint) befolyásolhatja az arc felépítését?
Persze, hogy befolyásolhatja.
Normális, egészséges embereknek nincs szüksége tesztoszterint bevinni.
Minden gyógyszer, minden káros szenvedély hatással van a testedre, arcodra, bőrödre.
Az alkohol is ilyen. Attól mert ma elkezdesz naponta 3 sört meginni, semmilyen változást nem fogsz látni 1 év múlva. De talán még 5 év múlva sem.
De ennek az az oka, hogy te mindennap látod magad a tükörben, így fel sem tűnik semmilyen apró változás, viszont a környezet az meg tudja mondani, hogy "hát tavaly nem így néztél még ki".
2 év alatt csak akkor változik ennyit az ember, ha súlyos problémái vannak.
Néhány példa:
- kemény drogok használata (megj.: alkoholizmus nem teszi tönkre az embert ilyen 2 év alatt)
- súlyos testi betegség (pl. rák)
- súlyos pszichiátriai megbetegedés, öngyilkossági kísérletek
- súlyos és feldolgozatlan érzelmi megrázkódtatás, pl. saját gyermek halála, közeli hozzátartozó vagy szerelmi partner erőszakos halála (balesetben, de inkább gyilkosságban)
- hajléktalanná válás, totális társadalmi lecsúszás
- börtönben töltött idő
- katonaként háborúban harcolni, adott esetben fogságba esni és válogatott kínzásokat elszenvedni (ld. ukrán katonák orosz fogságban).
Hirtelen ezek jutottak eszembe.
Sem genetika, sem normál élettel járó stressz nem okozhat ilyet. Az öregedésről 2 év alatt nem is érdemes beszélni.
Én is látom egy kicsit magamon, de ugye én kevésbé. Sajnos mástól is visszahallottam már, aki hosszabb ideje nem látott. Akkor ezt nem lehet csak az öregedés számlájára írni? ☹️
Mert 2 év szerintem nem olyan hosszú idő, hogy jelentősebb változások történjenek alapvetően e téren.
Én pusztán stressztől elkezdtem őszülni egy év alatt. Fiatalnak számítok szerintem a 29 évemmel, anyám, apám 40 éves koráig nem őszült, szóval öregedés, genetika nem lehet ok, szerhasználat meg nem fordult elő.
Az, hogy az alkohol mennyire pusztítja le az embert, meg emberfüggő. Csak azért hozom ide, mert valamelyik válaszoló írta. Vannak/voltak ismerőseim, akik évtizedeken át minden nap bebasztak munka után, vagy akár munkában is, és mondjuk 50 évesen kezdett látszani rajtuk, de akad egy volt osztálytársam, aki három évig annyit csinált, hogy egy üveg bort megivott esténként, és ettől olyan ramaty állapotba került egészségügyileg, hogy látszott is szegényen, meg kórházba, majd rehabra kellett mennie, mert annyi folyadék gyűlt fel a hasüregében, ami az életét veszélyeztette.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!