Egyetértetek azzal, hogy a köztiszteletben álló személyeknek egy állampolgár köteles megadni a tiszeletet, akár kedveli az illetőt, akár nem?
Tehát, ha pl. te egy pincér vagy, és a miniszterelnök éppen abba az étterembe megy, ahol te dolgozol, és kezet nyújt feléd, akkor - akár kedveled, akár nem - kezet kell fognod vele, és köszönni kedvesen: "jó napot kívánok, miniszterelnök úr!"
A kérdés azóta foglalkoztat, mióta láttam a 2000-es évekből egy videót, ahol nem sokkal az öszödi beszéd után, az akkor hivatalban lévő miniszterelnöknek trágár szavakat kiabáltak, amint meglátták az utcán. Olyan indulatok voltak ott, hogy ha nincsenek körülötte, lehet, rá is támadtak volna.
Én ezt felháborítónak tartom.
Az ország vezetőit tisztelni kell, függetlenül attól, hogy mi mit érzünk irántuk.
Mit gondoltok?
Szerintem ez összetett dolog. Egyrészt a tiszteletet kivívni kellene, és nem csak elvárni.
Másrészt úgy gondolom, hogy az alapvető illem és tisztelet mindenkit megillet, függetlenül attól, hogy milyen pozíciót tölt be. Az átlag embert is megilleti a tisztelet és nem kezdem el az utcán pocskondiázni.
Ettől függetlenül megértem azokat is, akik ilyen módon adnak hangot az elégedetlenségüknek.
És ha mondjuk nem ismeri fel?
És ha mondjuk nem ért egyet az attitűdjével?
Tisztelni a tiszteletreméltó embereket szokták, de őket sem KELL. Amúgy tényleg szép lenne a világ, ha hiányozna belőle az emberi bunkóság, de hát az élet nem kívánságműsor.
A felszolgáló esete nem illik ide, őt kötik bizonyos szakmai szabályok azzal kapcsolatban, hogy miként viselkedhet.
Hát, ha a példánál maradunk, és fontos érkezik az étterembe, akkor a főnök eleve felkészíti a személyzetet.
Mikor annak idején egy apartmanban dolgoztam, a főnök felkészített, hogy nem akárki fog jönni.
Amúgy igaz, a pincéres példa nem jó.
Habár, egy pincér esetében is előfordulhat, hogy nem tudja félretenni a rosszallását, és hiába próbál meg udvarias lenni, valahol érződii, hogy bunkó.
A kormány tagjai a vezetőink, ők képviselik és irányítják Magyarorszàgot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!