Milyen különbségek vannak egy magyar és egy sváb ember mentalitásában?
Sváb faluban élek, sváb családba házasodtam.
Semmilyen különbséget nen látok.
Hagyományörzők, sváb óvodák és iskolák vannak (németül magas szinten tanulnak) és tartják az ünnepeiket. Kb ennyi.
#3 most, hogy így mondod, tényleg egy munkakerülő sincs.
Zárt közösség az tény, de ez szerintem más falvakra is igaz.
A kérdésben nem szerepel, hogy magyar svábról van szó, vagy németröl, ugye Baden-Württemberg, Bajorország egy részén, és Svájc német ajkú részén is vannak sváb részek.
Ami közös, hogy spórolósak. Magyrországon sváb faluban születtem, de a felmenök közt is egyik nagyszülöm félig sváb családból származik.
Nyilván manapság már nem annyira zárt közösség, és nem annyira jellemzö a spúrság, mint a 80-as években az akkori 0regeknél, akik még olyan keverék nyelvet beszéltek, hogy minden 5. szót értettem csak, ami magyar volt, a németet még a németek sem értik.
Azért nem véletlen születtek a viccek magyarországon is, hogy
"a svábok valójában skótok, csak eljöttek, mert nem bírták élviselni azt a pazarlást"
vagy volt egy ének, aminek a lényege az volt, hogy "haldoklik a vén sváb, összeül a család..."
Már nem emlékszem a szövegre, de lényege, hogy drága a lovaskocsi a temetöig, és mondja az öreg, hogy "nem baj gyerek, majd én gyalog kimegy' "
Volt egy Saarlandi német kollégám sváb rokonokkal, ö is mindig azon viccelödött, hogy hogy beszélnek, meg hogy olyan sóherek, "hogy a kutyát is inkább eladták, és maguk ugattak helyette."
Egyébként a 80-as 90-es években nálunk annyira zart közösség volt, hogy apámat még 20 év után is jöt-mentnek tartották, mert más faluból jött.
Egyhaveromat meg, aki szomszéd sváb városból jött sváb, kb 10-12 év után kezdték elfogadni és emberszámba venni a szomszédok.
A sváb falvak nagyon rendezettek, tiszták, sőt van a "tiszta udvar, rendes ház" kitüntetés, amit ki kell érdemelni, és akkor rakható ki a ház falára.
Ez biztos, hogy a német vonás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!