Hogyan tudnám a beszédkészségemet fejleszteni?
Sziasztok! Mostanában észrevettem, hogy szerintem nem beszélek szépen. Alapvetően olvasott, artikulált ember vagyok, de egyszerűen hiányoznak a szép, kerek, “kellemes” mondatok. Túl sok töltelékszót használok, túl sokat használom az “ööhm, ahhh, és ilyen, stb, amúgy, amolyan” és társai kifejezéseket. Mellesleg néha azt érzem helytelenek a mondataim. Mivel lehet ezt fejleszteni?
A kérdésemben (amit most írtam) is ugyan ez az érzésem, nincs meg az a fajta “folyása” a mondataimnak.
Beszédben is ezt veszem észre. Hosszú, összefüggéstelen mondatokban beszélek, a nyelvtani esetek nem állnak össze (elkezdek pl egy mondatot többesszámban és egyesszámban fejezem be).
Direkt nem ellenőrzöm most a leírt szöveget, hogy kicsit autentikusabban jöjjön át. Elsősorban a beszéd stílusomat (talán ez a helyes kifejezés) kellene fejlesztenem. Anno középsuliban a magyartanárom beszélt gyönyörűen. Kellemes hangja volt, elegáns kifejezéseket használt, imádtam hallgatni. Beszédben gyakran elharapom a szavakat, mintha egy minimális beszédhibám is lenne.
2 éve élek Ausztriában, de sokat járok haza (egyetemista vagyok), illetve az egyetemen is nagyon sok magyar barátom van, a lakótársaim is magyarok, többet beszélek magyarul mint németül. (Természetesen németben is ugyan ez az érzésem, bár mivel idegennyelv, nem aggódom annyira emiatt)
Nagyon megköszönném a segítséget. 22/F
Köszi, ez jól esik :)
Bár pont ez a lényeg, hogy a “nem tragikus” nekem nem elég..
most visszaolvasva a szövegemet, sok benne szerintem a szóismétlés meg a furcsa kifejezések
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!