Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Miért zavarhatja a páromat,...

Miért zavarhatja a páromat, hogy egy éve önismereri kurzusra járok?

Figyelt kérdés

Ez egy online kurzus, havonta kell rá előfizetni. Szerintem elég hasznos, rengeteg a tananyag, mondjuk nem egyénre szabott, nem helyettesíti a terápiát.

A kurzuson elhangoznak olyan lozungok, amiket ha elmondtam a barátomnak, folyton triggerelődött. Pedig am meg vagyok róla győződve, hogy egy év alatt sokkal önazonosabb vagyok, felimserem a triggereket, érzelmeket amiket korábban nem vagy elnyomtam.

Barátom szerint ez csak kuruzslas, pedig híres magyar pszichológusok is vannak ott, és az egész egy szekta.

Mivel győzzem meg, hogy nincs igaza? Nem fogadja el a véleményem.

jan. 28. 16:20
1 2
 11/16 A kérdező kommentje:

"Lehetséges még, hogy számára ezek ijesztően mély témák, és frusztrálja, hogy te ezt behoztad a közös élettérbe. Sok ember fél a sebezhetőségtől, hogy kiderül róla, nem olyan kemény, stb. Ha te belemászol ezekbe a témákba, akkor mintha egy arachnofóbiás ember társaságában tervezgetnéd a madárpók-tenyésztő vállalkozásodat.'

Volt egy előadás anno nyáron a megcsalásról, meg minden fajtájáról. Pl valakinek szóban is megcsalás a megcsalás stb

Ma erre reflektált, ha ennyire hasznos ez az egesz, akkor a nő gondolatmenete alapján most dobnom kellene téged, igaz? Megjegyzem, itt is eleg sarkitottam beszelt

jan. 28. 23:36
 12/16 anonim ***** válasza:

"a nő gondolatmenete alapján most dobnom kellene téged, igaz?"

Ez konkrétan mire volt reakció? Úgy értem, mire értette, hogy ez alapján dobnia kellene?

jan. 29. 06:49
 13/16 A kérdező kommentje:
Arra, hogy a megcsalássról szolo konfin ilyenrol is beszeltek, hogy milyen jelek csalhatnak megcsalásra. Akkor meg vicceskedtunk ezzel, hogy huh instan megnezed a pasikat, tuti megcsalsz. Aztan biztos van akinek ez tenyleg megcsalas xd ez alaojan mondta sarkitottan, hogyha ennyire jo ez a kurzus, akkor most szakitanom kellene mi?
jan. 29. 09:14
 14/16 anonim ***** válasza:
47%

Ja, így értem. Párhuzamosan két gondolat merült fel bennem.

1: igen: ez klasszikus. Vannak azok az emberek, akik a trendekre gyanakvással, cinizmussal reagálnak. Nekem tipikus példa a coaching: azt látja a valaki, hogy jönnek szembe az szar spiri közhelyeket (légy önmagad, bármi lehetsz, blabla) durrogtató, multicéges adatrögzítőből hirtelen átképződött coachok. Utánanéz már, mi a f.sz ez a coaching, és mit talál? Te viszed a célt, te dolgozol, ő meg kérdez, és reflektál. Hát ennyiből nyilván felröhögne bárki, hogy ez mekkora kamu.

2: ha az önismereti csoportban a megcsalás jeleiről beszélgettek, akkor erős a gyanúm, hogy pont kicsit igaza van a fickódnak. Én vettem már részt és tartottam is önismereti tréninget, hát k.rvára nem passzol bele. Ez nekem nem úgy hangzik, mint egy komoly önismereti csoport, inkább mint egy amolyan női gittegylet.

A keresztanyám járt ilyenekbe. Pszichológiailag jól alkalmazható módszertanok, csak éppen a textilbolt tulaja, meg az önkormányzat ügyfélszolgálatosa alkalmazza őket, és így már semmi köze az eredeti lényeghez.

jan. 29. 09:37
 15/16 anonim ***** válasza:

Gondolhat, amit akar…azért kérj vissza jelzést, hogy mások is látják e változást...Vannak olyan szituációk, amikor az alany meg van győződve, hogy van hatása, de mások nem erről számolnak be…ennek előnye is hátránya is van…a hátránya, hogy az alany ezt bebeszéli magának, viszont ez a terápia lehet nem neki való és változás valójában nincs.

Ha esetlegesen mások nem látnak változást, akkor pár kurzus után vagy a kurzus végén érdemes mást is kipróbálni.

jan. 29. 12:25
 16/16 anonim ***** válasza:

Az sem kizárt, hogy egyszerűen a te önismereti és személyiség fejlődésed más irányba tart, mint az ő élete. A párod a leírás alapján nem tűnik túl nyitottnak a fejlődésre és azokra a dolgokra, amik téged érdekelnek. Talán pont ezért érzi a te fejlődésed veszélynek, konkurenciának saját magára nézve, mert ő nem akar fejlődni.

Persze az is lehet, hogy tényleg nem a legjobb formában találnak el ezek a dolgok. Nehéz kívülről megítélni, mert mi még annyira sem ismerjük, mint ő, hogy te milyen információkat fogyasztasz és azok hogyan hatnak rád.

Klasszikusan pont ez a fő probléma az autodidakta önképzés és önfejlesztési dolgokkal. Bármennyire tökéletes, helytálló és jó az a tananyag, ami alapján dolgozol. Az ember saját nézőpontja, kognitív torzításai és egyéb fák, amiktől nem látod az erdőt, nagyban befolyásolhatják, hogyan hasznosítod. Emiatt kérdésessé válik, hogy mennyire tudod a passzívan olvasott hasznos információkat a saját életedben tényleg a megfelelő helyre tenni. Ez persze nem csak rád, hanem a párodra is ugyanúgy igaz.

A pszichológussal folytatott személyes munkában főleg ez a nagyon kritikus jelentőségű, hogy a pszichológus egy külső nézőpontból hallgatja meg a problémáidat és a megfelelő kérdések feltételével segíthet helyére tenni az önértékelésed, hozzájárulhat, hogy a megfelelő információk a megfelelő helyre épüljenek be.

Biztos, hogy azt az adott lózungot úgy kell értelmezni, ahogyan te értelmezted? Biztos, hogy jól tálalva és a megfelelő pillanatban, kontextushoz társítva mondtad el a párodnak?

Mivel te ismered a párodat, érdemes lenne megvizsgálnod, hogy az ő alap értékrendjébe, világfelfogásába mennyire illeszkedik ez a tanfolyam, amiben te részt veszel. Nagyon sok olyan vélemény van itt GYK-n is, hogy a pszichológia bullshit áltudomány. Aki így közelít a világhoz, azzal fokozottan nehéz értelmes párbeszédet folytatnod, ha te szélsőségesen eltérő véleményen vagy.

febr. 4. 14:55
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!