A mai világban miből lehet észrevenni, hogy valaki zsidó származású?
Nekem sötétbarna hajam van, kicsit vörösödő szakállam, de egyáltalán nincs nagy orrom, pláne nem lefelé görbülő.Németes nevem sincs.Emberek, egy olyan népcsoportról van szó, amelyik évszázadokon át vándorolt és vándorolt, keveredett és keveredett és vegyült más népekkel folyamatosan.Zac Efron és Nádas Péter hasonlítanak?Robert Downey vagy Sam Altman egymás klónjai?Natalie Portman és Keleti Ágnes ugyanolyan emberek?Sose értettem a zsidók kollektivizálását, mert ugyanolyan emberek vagyunk, mint mindenki más, igen, akármilyen hihetetlen.
A múlt század elején nem csak Budapesten voltak zsidók, és ott sem csak a "jobb állásokban" - ugyanúgy rengeteg kisiparos suszter, cipész, boltos, kiskereskedő volt, nem beszélve a sakterekről akár.Tudniillik a háború után bár Budapesten maradt csak valamennyi zsidóság, addig a vidéki zsidóság volt a központi zsidóság.Megyeszékhelyeken, pl. Szegeden, Kecskeméten virágzott a zsidó élet, és szintén a zsidó hentestől és a festőtől az ügyvédig elég sok mindenben voltak zsidó emberkék.Budapesten sokszor tagoltabb zsidó hitközségek voltak, nem voltak annyira egységesek, mint vidéken.Persze a háború utánra ez megfordult.A szegedi nagy zsinagógába ugyanúgy ülőjegyet kellett kiváltani, ugyanúgy az udvarra szorult a tömeg jomkipurkor.
Nem lehet rájönni, hogy valaki zsidó származású, nyílván, hogyha vallásosabban éli meg a zsidóságát, akkor persze a külső ismertetők - kipa, olykor rojtok, aztán persze a még ortodoxabb kollégáknál kalap, fekete hosszú kabát, vagy még tovább, ugye a streimel:) A mai magyar(országi) zsidóság olyan helyzetben van, hogy lehet, hogy nem is tudja valaki magáról zsidó (származású).
A családnevemből szoktak rájönni elég könnyen.
Külsőmből nem mondanád meg. Egyszer viccből kimentem egy neonáci rendezvényre, kíváncsi voltam a kinézetemből kitalálják e ki a kakukktojás, de senki nem jött rá. Az egyik náci még randizni is el akart hívni, mert szerinte olyan "árja" kinézetem van muhaha
Nekem a család nevem echte magyar, a szemem kék,a hajam nem göndör mégis sok éve amikor sorozott katona voltam egy vadidegen kretén valahogy kiszaszerolta a származásomat és ezt szóvá is tette. (Az édesanyám Auschwitzot megjárt zsidó.)
A szám talán egy kicsit húsosabb mint az átlag és szakállam van. Ennyi.
Munkahelyemen -kiemelt helynek nevezném- szinte minden kollégám és minden főnököm zsidó (származású).
Pályázat alapján kerültem be, úgy 80-ból ketten.
Összetartóak ellentétben a "magyarokkal".
Többnyire segítik egymást, bár pozicióharcok köztük is vannak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!