Mi a különbség a produktivitás és a kreativitás között?

Produktivitás az, ha valami hasznosat végzel. Pl edzel, tanulsz, dolgozol, kitakarítasz, elintézed az ügyeidet stb. Ekkor produktív vagy.
Kreativitás az teljesen más, olyankor valami különlegeset találsz ki. Pl díszítesz valamit, rajzolsz, kötsz, zenélsz. Érzéseket, gondolatokat fejezel ki.
De ha rajzolsz, kötsz, zenélsz akkor is produktív vagy mert alkotsz.
Nem lehet, hogy a produktivitásnál eggyel magasabbszintű kreativitás?
Mondok egy példát.
Megtanulom könyvből a másodfokú egyenlet megoldóképletét és rengeteg gyakorlás után fejből tudom a képletet.
A kreatív ember meg olyan, hogy magától jön rá a megoldóképletre.
Jó ez nem egy tökéletes példa de érted mire gondolok.

A kreativitás alapvetően szellemi képesség, míg a produktivitás gyakorlati, illetve az előbbi valamennyivel specifikusabb dolog, utóbbi jóval általánosabb.
Idén fogják kiadni az első könyvemet, aminek a megírása rengeteg kreativitást és produktivitást igényelt a részemről. A kettő nem ugyanaz, amikor csak a fejemben gondolkoztam arról, hogy hogyan alakuljon a történet kreatív voltam, produktív nem igazán. Azzá akkor váltam, amikor már ténylegesen írni kezdtem.
Ezzel szemben, amikor például takarítok, nem vagyok különösebben kreatív, elvégre minden feladat egy sablont követ, nincs mit rajta egyedivé tenni, viszont produktív vagyok, elvégre valami hasznosat végzek.
A tanulás pedig például úgyszintén vegyíti a kettőt: ha jól tanulsz, produktív vagy és ezt is lehet egy változatosabb, kreatív formában tenni, de nem feltétlenül, elvégre aki egy hagyományosabb módszert követ nem kreatív, de produktív (aztán ennek a fordítottja is létezik).
22/N

A produktivításra egy élda, hogy kapod tőlünk a válaszokat.
A kreativításra egy példa, hogy ide írod a kérdést arról, mi a 2 szó között a különbség, ahelyett, hogy szótárban megkeresed.

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!