Mit tennél, ha rád bíznak egy titkot, de te nem tudsz jól hazudni?

Miért kellene hazudni?
Ha elöjön a téma, akkor közlöd, ebbe nem akarsz belefolyni, nem akarsz ilyesmiröl beszélni.

Konkrétan nem tudok hazudni, mert bármennyire próbálok rá figyelni, egyszerűen kiül az arcomra olyankor minden.
Ha előtte megkérdezik, hogy akarom-e hallani, inkább nemet mondok, és általában annyiban marad a dolog. Ha pedig előzetes felvezetés, megkérdezés nélkül zúdul rám a titok, és később ez előkerül, akkor próbálok valamilyen "engem ne keverjetek bele/ hagyjatok ki ebből" szintű megjegyzéssel kikerülni a dologból. Így hazudni sem kell, és nem kevernek, rántanak bele jobban.

Nem tudok jól hazudni, de egy titoknál alapvetően nem kell valótlant állítani. Csöndben kell lenni és nem beszélni róla. Az meg nyilván megy.
Egy példát hadd írjak le: munkám miatt egy fiatal fogorvos készülő magánrendelőjében jártam. Megbeszéltük, amit meg akartunk, elmondta, hogy ha elkészül a rendelő, felmond a jelenlegi helyén (egy magánkézben levő, nagyobb egészségipari komplexumban) és ide fog jönni dolgozni. Kérte, hogy ha a jelenlegi munkahelyére mennék el, akkor ne említsem ott ezt. Természetesen megígértem. Mit ád az ég, nem sokkal később abban a nagy komplexumban volt munkám. Vele is találkoztam, és a szokásos módon magázva köszöntem neki, mint egy ismeretlennek. Ő szólított meg, hogy nem emlékszem-e rá, találkoztunk a rendelőjében. Mondtam neki mosolyogva, hogy természetesen emlékszem, csak szigorúan tartottam magam ahhoz, hogy nem árulom el ezt a munkahelyén. Így a legegyszerűbb módon, ismeretlen emberként kezeltem. Aztán mondta, hogy most csak X kolléga van itt, ő mindent tud, szóval most nem gond, ha beszélünk róla.
Szerintem aki meg akar tartani egy titkot, az meg is tud, mert ehhez nem kell direktben hazudni. Legrosszabb esetben azt kell mondani, hogy nem ismerem, nem tudok az ügyről semmit stb. De általában ennyi se kell, csak csöndben maradni.

Nem akarnék beavatott lenni, mondanám, hogy X.Y. ha ez ilyen kényes ügy, akkor - ha egy mód van rá - engem hagyjanak ki belőle, főleg, ha amúgy engem nem érint sehogy se (és ha ezt megtehetem).
Jogszabályt nem lennék hajlandó áthágni (mert abban a pillanatban, ha ezt megteszem, és kiderül (márpedig piti kisember esetében ilyesmi ki szokott derülni) engem meszelnek el, max. akkor nem, ha tudom bizonyítani, hogy fizikai kényszer hatására szegtem jogszabályt, de erre vajmi kevés az esély)

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!