Egy bántalmazó manipulátor direkt ilyen vagy ösztönösen?
Pl olyan kegynek állítja be hogy megölelhetem, hogy én érezzem magam megtisztelve. persze csak ha szeretném, de ezt olyan hangsúllyal... ha pedig véletlen nemet mondok, akkor jön a nem szeretsz, nem akarsz jót nekem kérdésekkel. Azt mondom de, akarok jót, de én most a másik oldalamon akarok feküdni. Aztán jön az hogy jajj milyen igazam van, ő olyan egy silány alak, meg sem érdemli, inkább kint alszik az utcán. Nyilván megsajnálom.
És most nem az a része fontos hogy a másik mekkora barom, vagy én mennyire vagyok hülye, vagy hogy mért nem lehet szimplán megkérni hogy öleljem meg.
Ez vajon tudatos? Azt akarom hogy megöleljenek, és ezt így akarom elérni. Közben persze úgy állítsam be, hogy nem a másik tegyen ezzel szívességet, hanem én neki.
Vagy teljesen természetesen jön, mert ilyen az alaptermészete?
Érdekes feltevés. Nyilván ez is egy széles spektrumon mozog. Szerintem valamilyen szinten ösztönösen mindenki manipulál egy kicsit, hiszen a gyerekek is ezt teszik, amikor valamit el szeretnének érni a szüleiknél. Akkor van baj, ha azt tanulják meg, hogy csak manipulálással csikarhatnak ki maguknak szeretetet, figyelmet, törődést és azt tanulják meg, hogy az embereket manipulálni kell a saját érdekeinkért. Ekkor már tudatos a cselekvés és kórossá válhat. Tehát szerintem ez gyermekkorban gyökerezik és így válhat valaki manipulatív felnőtté.
A manipulálással az a baj, hogy a saját érdekemet helyezem előtérbe és ezért bármit megteszek, hogy a másikat rávegyem bármire akarata ellenére.
Én is észrevettem már magamon, hogy néha igyekszem a férjemet rávenni dolgokra és akkor érzelmileg manipulálom. Ártatlan dolgok és spontán jön, nem szándékosan tervezem, de utólag felismerem, hogy ezt tettem. Dolgozom rajta.
Az viszont kóros, ha a másiknak bűntudatot akarunk okozni, hogy ő érezze magát sz.arnak mert nem azt teszi amit mi gondolunk. Nem tudom, hogy az említett illetőnél ez mennyire ösztönös vagy tudatos, de az biztos, hogy traumatizált gyermekkora lehetett.
Én úgy gondolom hogy ez ösztönből jön nekik. Ezért is van hogyha valami csoda folytán meg akar változni és el akarja hagyni ezt a fajta manipulatív viselkedést, akkor tudatosan nagyon oda kell figyelnie hogy szembemenjen a saját ösztöneivel. De a legtöbb nem akar változni mert egyrész ebből ő energiát nyer így a többiek róvására, másrészt ezt szokta meg és ez neki az otthonos terep, és a harmadik és legfontosabb hogy általában önzők és empátiahiányosak is sokszor, és ebből ők profitálnak a másik róvására, szóval nekik teljesesen megfelelő így többnyire.
Egyébként sokszor nem is direkt csinálják csak egyszerűen sérültek, akár gyerekkoruktól kezdve. És egyszerűen olyan űr van bennük amit folyamatosan táplálni kell, bármi áron. Tehát ha nem kapja meg ezt a fajta energiát akkor olyan mintha éhezne gyakorlatilag, elkezdi magát egyre inkább rosszúl érezni. Aki tudja magáról hogy nagy benne a bántalmazó és manipulációs szándék, ellenben mondjuk van lelkiismerete és rájött hogy ez a dolog annyira mégse oké és ezért le akar állni, az sokszor igen nehéz helyzetben találja magát. Hogy ezt az energiatöbbletet honnan szerezze be, ha a másoktól elvételtől tartózkodni kezd. A többségük nem szokott eljutni ide, főleg minél inkább sérült, annál kevésbé lesz tiszta és őszinte rálátása saját magára, vagy épp szándéka a változásra. Főleg mások érdekében.
Talán még annyit hogy akik intelligensebbek és/vagy gonoszabbak, azok tudatosan is ráerősíthetnek, és akkor még pusztítóbbá válik a hatásuk. Pl ez alapján választanak hivatást, ahol gyakorlatilag abúzálhatják a számukra kiszolgáltatott embereket.
Vagy olyan tudásra tesznek szert, amivel méghatékonyabban kizsigerelhetik és tönkretehetik a többi embert, pl pszichológia is meglehetősen veszélyes tud lenni ilyen téren. Vagy akár szociológia, amivel felismerhetik a leginkább kiszolgáltatott embereket. És még sorolhatnám. Illetve tudás, tanulás és gyakorlat alapon is fejleszthetik a praktikáikat mások róvására, és ezek ilyenkor már többnyire nem csak ösztönös hanem tudatos folyamatok is.
Egyébként érdekes kérdés, kíváncsi leszek a többi válaszra is.
Akkor nagyon jól tetted 6-os hogy eljöttél tőle! Durva hogy még aki aktívan praktizál, az is nyíltan ilyeneket megtesz. Egyébként neve van ennek amit írsz, és tényleg meglehetősen trükkös és letagadható jelenség. Reaktív abúzus a neve, itthagyom a definíciót, remélem mások is okulnak belőle és időben felismerik, mert meglehetősen aljas praktika. És egész sokan gyakorolják sötét és szadista személyek, pl akár itt az oldalon is.
Reaktív abúzus: a reaktív abúzus az a jelenség, amikor egy bántalmazott személy védekező vagy agresszív viselkedést mutat válaszként az őt ért abúzusra, amit gyakran a bántalmazó használ fel az áldozat hibáztatására vagy annak bemutatására, mintha ő lenne az eredeti agresszor (gyakran egy hosszú időn át tartó provokáció eredménye)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!