Rajtam kívül van még, aki utál vendégségbe menni mások főzési szokása miatt?
Kezdem a legegyszerűbbel, a rántott hússal.
Nem kennek a húsra fokhagymakrémet, nem szórnak rá borsot, csak besózzák.
Olajban sütik ki, nem pedig a jól bevált zsírban, ami zamatosabbá varázsolja a húst.
Bolti zsemlemorzsában forgatják meg. Mintha homokkal lenne megszórva. Aki otthon darálja le a zsemlét, tudja jól mennyivel másabb a durvára őrölt házi zsemlemorzsa. Úgy ropog a hús, mint a reklámokban a Kinder pingui. Még az esti órákban is.
Aztán jön a köret: a rizs. Pergősre van főzve, se íze, se lágysága nincsen. Természetesen telibe vegetázva, hogy sárga legyen, mint a nap.
A húslevest is előszeretettel vegetázzák és már meg is áll a tudomány, nem raknak bele többféle fűszert, sem káposzta levelet meg csomó zöldséget, pedig annyi mindent lehetne vegeta HELYETT, hogy ízletes legyen.
Pörkölt is sok helyen csak vizezett főtt hús, nem aprítanak bele paradicsomot, paprikát, sőt hagymát is alig, konkrétan nincs állaga a pörköltnek.
Sült hússal ugyanez a helyzet. Nem az adott állathoz illő ízesítést részesítik előnyben, hanem a bolti 500-600 forintos egyfőzéses nátrium glutamátos port/löttyöt.
Fóliában sütést nem ismerik. Nem tudják milyen mikor kiveszed a jól átsült csirkecombot, a porcogó szinte leugrik róla, a csont a kezükben marad, a bőr pedig aranybarnára pirul rajta. Ízkavalkád keletkezik a fűszerek és a fokhagyma egyvelegéből.
Az ünnepek alatt teljesen legangolódtam. Mentem vendégségbe, mert nyilván ez is hozzátartozik.
Most végre elkezdtem főzni, mert nagyjából elfogyott minden maradék.
Hihetetlen, hogy a legtöbb embernek nincsen igénye főzés terén.
Nagyon sok minden ízlés dolga, mint például a rizs is, mert tényleg valaki pergősen szereti.
De az, hogy ennyi mindent kihagynak az ételekből, elszomorít.
Akkor minek mész vendégségbe, ha ennyire szuperséf vagy? Gondolom ott meg se mersz nyikkanni, szívesen megkínálnak, itt meg játszod a szuperhőst, a szakácsok gyöngyét..
Van benned gerinc, elmondod ugyanezeket a vendéglátóidnak.
Valószínű akkor láttad őket utoljára.
Gyanús, hogy mindenben találnál belekötni való ürügyet, úgyhogy a legegyszerűbb: nem enni mész, hanem kapcsolatot tartani. Egyszerűbb lenne udvariasan elutasítani az ételt, mint utána órákat puffogni a nem a te gourmet ízlésednek megfelelő kínálaton.
Azt a konfliktust még nem tudtam feloldani fejben, hogy szerencsétlen házigazdának vajon hányféleképpen kellene elkészíteni egy ételt, hogy az összes finnyás vendég kifogástalan véleménnyel legyen róla, és az megfeleljen az egyéni ízléseknek. Valószínűleg egy: azt csendben elfogyasztod, vagy ha nem tetszik, akkor leülsz a sarokba és megvárod amíg a többiek végeznek.
"Köszönöm nem kérek semmit, van otthon RENDES étel is" :D
Ráadásként még ki is oktathatod őket minden fogásnál, hogyan kell rendesen elkészíteni. Imádni fognak meglásd :D
A hozzád hasonló sznobokat úgysem látják szívesen, szóval semmi gond ;)
Én legalábbis nem hívok olyan vendéget, aki mindenbe belepfázik, mert AZT HISZI, olyan jól tudja (holott!).
A rántott húsra pl nem kell fokhagymakrém, itt indul.
Otthon en se mernek, pl a szavatossagi idok szabad kezelese miatt.
Miota mashol elek, merek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!