Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Ismeretek olyan rokont, aki...

Ismeretek olyan rokont, aki szerette a régi rádiót szokol rádió azt hiszem hallgatni?

Figyelt kérdés

2023. dec. 20. 16:52
1 2
 1/16 Metionin ***** válasza:
97%
Hogyne, kb. mindenkinek volt gyerekkoromban. Apámnak is, aztán elromlott és sokáig azzal játszottam otthon, hogy próbáltam megjavítani (= szétszedtem belőle mindent, amit tudtam, majd visszaraktam de előtte lerajzoltam, hogy hogy volt, nehogy rosszul rakjam vissza :D).
2023. dec. 20. 16:56
 2/16 anonim ***** válasza:
96%
Régebben az volt a tipikus rádio 9 voltos elemmel, szóval kb nagyon sokan hallgatták.
2023. dec. 20. 17:06
 3/16 anonim ***** válasza:
96%
Munkahelyeken, vidéki kiskertekben kertéstkedés közben mindenhol a sokol rádiót hallgatták. Mert hogy akkor azt lehetett kapni. Kb minden családban volt
2023. dec. 20. 17:55
 4/16 A kérdező kommentje:
Sok rádió csatorna lehetett?
2023. dec. 20. 18:02
 5/16 anonim ***** válasza:
96%
Volt a Petőfi rádió. Kossuth rádió meg a bartók rádió. Meg esetleg ha olyan helyen voltál akkor benött a Szabad Europa rádió. De azt tilos volt halgatni. Ja meg esetleg a csehszlovák rádió vagy más szomszédország rádió adása is bejött zizegve
2023. dec. 20. 18:13
 6/16 anonim ***** válasza:
96%
Nekem most is megvan:)
2023. dec. 20. 18:23
 7/16 A kérdező kommentje:

Tilos volt?

Gondolom csak nem tudták lenyomozni ki hallgatja a tiltott csatornát. :)

2023. dec. 20. 18:28
 8/16 anonim ***** válasza:
100%

Igen, ismerek és jelenleg is van működőképes Sokol-403 a birtokunkban - a feleségemmel. A Szabad Európa magyar nyelvű adását inkább rövidhullámon nyomatták - Bonnból, - pl. 5985 kHz-en is tolták az "igét". Ezt a hullámtartományt - úgy tudom, bár nem vagyok én sem tévedhetetlen, - nem ismerte a Sokol-403. -Sokkal inkább ismerte a Riga és a VEF sorozat, - ezeket - ha jól tudom, - Litvániában gyártották és körzetkapcsolók segítségével tudták lefedni a rádióval az összes műsorszóró sávot RH-n. (Nagyjából 3,8-4,0 - 5,8-6,2 - 7,1-7,6 (2) - 9,2-10,0 - 11,5-12,1 - 13,5-14,0 - 14,8-15,3 - 17,0, ill. 21 MHz-es sávokat tudták)

A fene megette az oroszokat, mert - emlékeszem, - az egyik évszakban 5981 kHz-en adtak nekünk, - mikor híradó voltam - és amikor zenét nyomtak Bonnból, vehetetlen volt a távíró, amit Moszkvából toltak nekünk. -Meg kellett várni, amíg nem dumáltak ismét... :D

Visszatérve a Sokol-ra: Láttam nem egyszer olyan megoldást a rádió áramellátásának megoldására, hogy kettő 4,5 Voltos, lapos, zseblámpa elemet kötött sorba a rádió tulajdonosa és a rádióhoz rögzítette a pakkot egy befőttes gumival! :D

Szerény, egyszerű, de strapabíró, korában korszerűnek számító kisrádió volt a Sokol-403, - amely nem véletlenül terjedt el széles körben a rádiózni szeretők körében.

2023. dec. 20. 19:03
 9/16 anonim ***** válasza:
100%
Nagybátyám még most azt hallgatja, a mai napig tökéletesen működik.
2023. dec. 20. 20:43
 10/16 anonim ***** válasza:
75%
De, le tudták nyomozni. Nem mindenkit, de börtönbüntetések is voltak emiatt. Az emberek beszéltek róla, meghallotta valaki, aki be volt szervezve az állami hatóságokhoz stb. és ennyi elég volt.
2023. dec. 20. 21:21
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!