Ismeretek olyan rokont, aki szerette a régi rádiót szokol rádió azt hiszem hallgatni?
Tilos volt?
Gondolom csak nem tudták lenyomozni ki hallgatja a tiltott csatornát. :)
Igen, ismerek és jelenleg is van működőképes Sokol-403 a birtokunkban - a feleségemmel. A Szabad Európa magyar nyelvű adását inkább rövidhullámon nyomatták - Bonnból, - pl. 5985 kHz-en is tolták az "igét". Ezt a hullámtartományt - úgy tudom, bár nem vagyok én sem tévedhetetlen, - nem ismerte a Sokol-403. -Sokkal inkább ismerte a Riga és a VEF sorozat, - ezeket - ha jól tudom, - Litvániában gyártották és körzetkapcsolók segítségével tudták lefedni a rádióval az összes műsorszóró sávot RH-n. (Nagyjából 3,8-4,0 - 5,8-6,2 - 7,1-7,6 (2) - 9,2-10,0 - 11,5-12,1 - 13,5-14,0 - 14,8-15,3 - 17,0, ill. 21 MHz-es sávokat tudták)
A fene megette az oroszokat, mert - emlékeszem, - az egyik évszakban 5981 kHz-en adtak nekünk, - mikor híradó voltam - és amikor zenét nyomtak Bonnból, vehetetlen volt a távíró, amit Moszkvából toltak nekünk. -Meg kellett várni, amíg nem dumáltak ismét... :D
Visszatérve a Sokol-ra: Láttam nem egyszer olyan megoldást a rádió áramellátásának megoldására, hogy kettő 4,5 Voltos, lapos, zseblámpa elemet kötött sorba a rádió tulajdonosa és a rádióhoz rögzítette a pakkot egy befőttes gumival! :D
Szerény, egyszerű, de strapabíró, korában korszerűnek számító kisrádió volt a Sokol-403, - amely nem véletlenül terjedt el széles körben a rádiózni szeretők körében.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!