Az emlékeidet E/1-ben vagy E/3-ban látod? Esetleg írd le részletesen, mit tapasztalsz.

#2: az E/1, E/3 nyelvtani kategória, ezért zavaros az alapkérdés.
Úgy világos, ha leírod, hogy külső szemlélőként, vagy belülről stb.
Kérdésedre a válasz: belső szempontból élem át, azt gondolom, de szerintem az emlékek nem ennyire egzaktak, hogy ezt így biztosan ki lehessen jelenteni. Az emlékekhez társított képek - nálam legalábbis - ennél jóval homályosabbak.

E/1
Mert foleg az érzések dominánsak.
Emlékek pl
Amikor megbántott és sírtam
Amikor boldog voltam es nevettem vele
Amikor a körmöm lerágtam mikor kimaradt éjszaka
Vagy amikor magányosan róttam az utcákat céltalan, mert nincs barátom
Emlékszem a fehér tűsarkú csizmámra a kedvencemre, meg vicces volt hogy amikor lejött a skarol a gumi szikrázott a járdán minden lépésnél, a vörös astor rúzsomra az illatára, az órákig tartó hajkreppelésekre, amikor brutál perfekt tetkot rajzolt nekem egy c.gányfiú fekete filccel diszķoba indulva, és el voltam hűlve, és igy tovább.
Érzelmek tömkelege jár át amikor emlékezem.
Minden emlékemet külső szemlélőként látom. A legfurcsább tapasztalat tegnap volt, amikor visszagondoltam arra, hogy felhúzom a cipőmet. Láttam magamat, hogy felveszem a cipőmet és láttam, hogy magam mellett állok és ezt nézem (cipőhúzás a nézőpontomnak szemben történt, az ezt néző önmagam ennek háttal volt, másik ruhában, és eltakarta az ülőt), én pedig valamivel hátrébb álltam, onnan láttam. Ilyen többszörösen összetett, eltávolított emlékem még nem volt, és meglepett, hogy mindenki más tökéletesen visszahelyezkedve, a saját bőrén tapasztalja meg az emlékeit.
Minél régebbi egy esemény, annál távolabb vagyok tőle, például, ha a kisgyerekkoromra gondolok, négy-öt-tíz méterről, madártávlatból látom az eseményeket, és nem is a személy (én) vagyok benne jelentős vagy felismerhető, hanem a környezet, például, hogy mi ment mellettem a tévében, amíg játszottam a földön háromévesen.
Furcsa, érdekes. Köszönöm a válaszokat, mások tapasztalataira is kíváncsi vagyok.

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!