Hogyan lehetnek "rossz" ember?
Az a helyzet, hogy tulsagosan is "jofiu" vagyok. Hiszek az embereknek, feltetelezem mindenkirol, hogy nem akar rosszat, nem akar atverni, kihasznalni stb. Aztan megis ebbe szaladok bele. Csak hogy a legutobbi peldat emlitsem. Dolgozni viszek magammal egy sracot mindennap(30km, odavissza 60) es megbeszeltuk, hogy ad majd bejarasba penzt(konkret osszeget nem beszeltunk)o is megkapja a bejarasi tamogatast es mivel egy helyrol jarunk ez ugyanannyi neki is(kb havi 35ezer forint).
Na most a lenyeg az, hogy mar 2 honapja jart velem minden nap, de nem fizetett semmit, ezert rakerdeztem, hogy mi is a helyzet ezzel? Majd momdta, hogy persze, elfelejtette holnap fizet. Persze masnap nem fizetett, ekkor megint rakerdeztem, majd megint azt mondta, hogy majd holnap. Ekkor el engedtem a temat par napig, gondoltam, megnezem, hogy felhozza e o esetleg. De termeszetesen nem hozta fel. Majd ujra rakerdeztem, hogy mi a helyzet es mondta, hogy ne haragudjak de nagyon szarul all anyagilag, varjam meg a kovetkezo fizetest, akkor fizet igeri. En meg elfogadtam, mondvan en is voltam mar szar helyzetben tudom milyen ez. Megvartam a fizetest es, ekkora ujra rakerdeztem, mondta hogy masnap mar tenyleg fizet. Majd masnapreggel, odanyomott egy 5 ezrest a kezembe. En meg kerdeztem, hogy ezt most mire veljem? Mondta, hogy most ennyit tud adni de majd ad meg kesobb. 3 honapra 5 ezer forintot adott, ugy, hogy ez ido alatt ~100ezer forintot rakott zsebre bejarasi tamogatasbol es velem jar mindig szoval arra kolti amire akarja, nem bejarasra. Erre kiszurja a szemem egy 5 ezressel. En meg persze nem szidtam le, vagy mondtam neki hogy innentol oldja meg a bejarast, hanem, elvettem az 5 ezrest es mondtam neki hogy majd meg visszaterunk a temara.
De ez csak egy legutobbi pelda, ahol mar tenyleg elegem van magambol, hogy nem egyszeruen nem vagyok kepes megbantani az embereket es, rengeteg ilyen szituacio volt mar az eletemben, nagyon sokan kihasznaltak es lehuztak es altalaban mar keson vettem eszre, vagy, ha eszre is vettem nem tettem ellene semmit.
Teljesen meg akarok valtozni ezen a teren. Egy bunko paraszt akarok lenni, akinek nem problema masok erzelmi vilagaba belekotni vagy megbantani masokat. Es nem akarok mas bajaval gondjaval torodni, mint ahogy kb minden ember csinalja. Hogy kell ezt csinalni? Meg lehet ezt tanulni?
1esnél a pont... de... először állapodjatok meg valamiben.
Nem is értem, mit vártál el, mit fizessen, ha nem beszéltétek meg, hogy mennyi az annyi?
Gurulj el sézpen a bnezinkútig, tankolj tele, vidd be a munkába, hozd haza és tankolj fel megint.
Ez egynapi benzinköltség. Ezt kell felszorozni a munkanapok számával és elosztani kettővel, tekintve, hgoy felezitek a benzinpénzt. Ennyivel jön. Kész. Ez egy konkrét és fair elvárás, nincs cseszekedés azzal, hogy te elvársz valamit amiről magad sem tudod pontosan mi, ő meg fizessen valamennyit amennyit nem tud, hogy mennyi.
És meg lehet beszélni, hogy fizetésnap másnapján a kezedbe nyomja a tlejes összeget és abban a hónapban te beviszed. Mint egy bérlet. Vagy minden napra hozza a konkrét egynapi összeget. Vagy heti elszámolásban, de szigorúan ELŐRE fizetve.
Te nem jófiú vagy, hanem fatökű.
Értelek. De amíg nincs konkrét összeg és konkrét befizetési idő és konkrét ultimátum, hogy máskülönben menjen busszal, addig az ő fajtája nemigen fogja komolyan venni az ügyet. Nem azért, mert rossz ember lenne, csak simán nem érzi, hogy felelőssége és kötelessége van az ügyben.
Én a helyedben lehet lenyelném az elmúlt 3 hónapot. Úgysem fogsz ksizedni belőle 150ezret se egyben, sem részletekben. A jövőre való tekintettel viszont húzhatsz konkrét határokat és megszabhatod, hogy fizessen előre és akkor lesz fuvar.
De egyébként kerül neked plusz költségbe az ő behordása? Mert másrészről meg ha amúgyis autóval mennél, amúgyis útba esik, akkor valójában számodra nem oszt nem szoroz, ha beül vagy sem, szóval ha amúgy csíped az illetőt, teljesen értelmetlen pénzt kérni tőle.
Nyilván ha van költséged vele, mert kitérő, akkor azt fizesse meg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!