Hány foga van egy embernek? Minden embernek ugyanannyi foga van?
"A maradó fogazat 32 fogból áll. Mind a felső, mind az alsó fogsorban 16-16 fog található.
A bölcsességfogak azonban sokszor nem láthatóak, mert vagy nem fejlődnek ki (nincs is fogcsírájuk), vagy nem nőnek ki (impaktált bölcsességfogak).
A 32 maradó fog közül alul-felül 4-4 (tehát összesen 8) metszőfog, 2-2 (tehát összesen 4) szemfog, 4-4 kisőrlőfog és 4-4 nagyőrlőfogat találunk a felnőtt, ép fogazatban. Ez azt jelenti, hogy az összesen 4 bölcsességfogat nem számítva ideális esetben 28 fogunk van."
A legtöbb embernek kinő 28 foga (metszőfog, szemfog, kisörlő, nagyörlő), azonban kevés esetben előfordulhat, hogy valamelyik nem nő ki, mint a #3-nál.
A további 4 bölcsességfog kinövése pedig emberenként változó: van, akinek mind a 4 szépen kinő, másnak egyik sem. Van, akinek kinőnek, de ferdén, és ki kell szedni. Van, akinek valamelyik kinő, másik nem.
Nekem két fogam van.Abból az egyik a tükörben.
65 F
Nekem 24 fogam van. Valamiért az utolsó négy ott leghátul, az nem nőtt ki. A gyökereik megvannak a fogorvosom szerint, de sosem nőttek ki, és valószínűleg már nem is fognak (28 éves vagyok, már fix kb. a fogazatom). Bölcsességfogról ne is beszéjünk, annak már hely sincs a pofámban.
Egyébként a tejfogaim nagyon sokáig nem nőttek ki, anyukám úgy meséli, hogy egy évesen fogatlanul már kolbászt ettem, és elvitt a dokihoz, mert aggódott, hogy miért nincsen még egyetlen fogam se. Az utolsó tejfogam 12 éves koromban esett ki, a menzeszem 15 évesen jött meg, szóval testileg eléggé későn érek, lehet, ez az oka a dolognak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!