Rám miért nem úgy hat a nyomás, mint másokra?
Szüleim elvárták, hogy jó tanuló legyek, pontosabban mindenből ötös, matek fizika nehezen ment abból elég volt nekik a 4es. Ők amúgy rossz tanulók voltak mindig is. Más emberekből ez teljesítménykényszert vált ki, maximalizmust, az ötös se jó, csillagos ötös kell, bármit mondanak a szülők abban meg kell felelni. Na, nekem ez pont úgy hatott, hogy bele sem kezdtem a tanulásba, mert úgysem lesz ötös, nem tanultam, nem érdekelt a suli, nem is voltam jó tanuló, 3 egész körül voltam mindig. Egetemre mentem szülői nyomásra de otthagytam hamar és azóta sincs diplomám. Megmondom őszintén, inkább lennék maximalista, inkább lettem volna kitűnő tanuló, lehetne most diplomám, de nem, én csak stresszeltem ezen és akkor inkább bele sem kezdtem és nem is voltam jó semmiben, mindig szorongtam a téma miatt és mai napig bánt, hogy nem vagyok olyan, mint amit elvártak volna tőlem és úgy éreztem valami gátol abban, hogy eleget tegyek nekik.
A másik, én kiskamaszként híztam pár kilót. Sokat bántottak miatta a suliban, majd híztam még többet, összesen olyan 10-15 kg lehetett rajtam pluszban, ekkor már a családom is mindig bántott, mindenkinek volt valami megjegyzése, csak volt olyan is, aki napi szinten szidott emiatt. Na, ilyenkor egy másik tinilány anorexiás lenne, ami nyilván nem jó, de én valamiért fordítva működök és pont, hogy nem fogytam, hanem tovább híztam, ettem, evéssel vigasztalódtam. Kövér lettem és az is maradtam. Más lánynak meg beszólnak a normal alkatára, hogy milyen dagadt és egyből abbahagyja az evést. Nem akarok nyilván anorexiás lenni, de az elhízás sem egészséges, ha kevesebbet kezdtem volna enni, akkor legalább ezzel nem bántottak volna.
Miért működöm ilyen defektesen?
Nincs ilyen. Mindenkire egyedien hat, illetve mindenki elme, mindenkire ugyanúgy hat, csak mások vagyunk.
Első amit írsz az a tipikus. Mindenki így működik a szemedből is. Mindenki akit nyomnak valamire, de le se fossák őt, csak erőszak, mintha tárgy lenne, akkor ez van. Ha nyomást tapasztalsz, ellenkezel, amíg nincs brutális megtorlás.
A második sem defektes. Amúgy ez elme téma. Nincs defektesség. Amikor semmi rosszat se csinálsz, majd azt kapod, hogy rossz vagy, akkor sokan elengedjük magunkat. Mivel nem lehet megfelelni, van az ostobább beteg, aki nyomja, mintha lenne értelme, és van a kevésbé ostoba beteg, mint te és én, akik ilyenkor elengedjük a dolgot.
De minden ilyen viselkedési forma és érzelem, beteges. Menj el pszichológushoz. Ez a kérdés különösen vágyja. Te együtt akarsz dolgozni egy pszichológussal magadon. Ez a kérdés olyan, mintha éppen elkezdtél volna beszélni egy pszichológushoz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!