Van manapság olyan ember, aki képes lenne vállalni a halált Szókratész módjára a becsülete, az elvei, a lelkiismerete és az erkölcse miatt?
Van olyan, aki képes lenne kiinni a méregpoharat Szókratész vagy Milarépa módjára?
Szerintem biztosan nem. Ezért voltak ilyen csodálatosak ezek az emberek.
Ha én menekülhetnék el a koholt vádak alapján elrendelt kivégzésemről, akkor biztosan élnék vele, mint egy nyápic senki, aki félti a kis életét, akkor is, ha ezzel megtagadnám magam. Gondoljunk bele: sokunk már akkor is alibit gyárt, ha valamit elrontottunk, emiatt pedig bajba kerülhetnénk. Prédikálhatunk mi a gyerekeknek az erkölcsről, az igazmondásról, meg hasonlókról, de valójában ehhez addig nem lenne morálisan jogunk, ameddig erre nem lennénk képesek. Milarépa halála hasonló volt: őt megmérgezték és olyan magas szinten volt, hogy a tudatával a mérget akár elixírré is alakíthatta volna, de ezt nem tette, hiszen úgy érezte, akkor megtagadná a becsületét és ezt morálisan tiltottnak gondolta.
Van olyan szerintetek, aki megtenné ezt a modern világban? Te megtennéd?
#1.
Szókratész volt, nem?
Nem szerették a gazdagok, hogy a fiatalok őt hallgatják (amúgy Jézust, meg a Buddhát sem szerették hasonló okok miatt), emiatt koholt vádak alapján halálra ítélték, lehetősége lett volna elmenekülni és az életét valahol máshol, másként leélni, már az utcán volt, de ekkor visszafordult, mert szólt a daimonja, hogy amennyiben ezt megtenné, akkor önmagát és az elveit tagadná meg. Aztán teljes nyugalommal itta ki a méregpoharat.
#3.
Szókratész az egész európai/nyugati filozófia egyik központi kulcsfigurája volt. Platón, Antiszthenész stb. mind-mind az Ő tanítványai voltak. Radikálisan felemelte a szavát a szofisták ellen, emiatt népszerű volt. Platónnak meg Arisztotelész volt a tanítványa. Diogenész pedig Antiszthenésznek, illetve az ő körének.
Tisztelem Szókratészt azért amit tett. De én nem ölném meg magam, de nem is tennék olyan kijelentéseket amik miatt meg kéne. Mármint nem olyan kijelentéseket amik miatt halálra ítélték, hanem amik miatt nem szökött meg.
Viszont azt már többször bizonyítottam, hogy én is az elvek embere vagyok tehát akkor is kiállok az elveimért ha nekem az adott szituáció rossz, vagy akár nagyon rossz.
Viszont meghalni, szerintem nem halnék meg. De lehet, hogy igen viszont mindenki aki azt írja, hogy meghalna az hazudik. Nem azért hazudik mert nem igaz, hanem azért hazudik mert nem tudhatja, hogy igaz e, hogy mit hoz ki belőle az életösztön.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!