Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Hogyan lehetne ezen javítani?

Hogyan lehetne ezen javítani?

Figyelt kérdés
Sajnos szóban nagyon esetlenül tudok komoly témákban érvelni, véleményt kifejteni, nem tudom normálisan összeszedni a gondolataimat. Írásban teljesen más, tanulmányok írása sem okoz gondot. Az írásbeli beadandóim és vizsgáim is mindig nagyon jól sikerülnek, a szóbeli vizsgákkal viszont kinlódok, lefagyok, dadogok és emiatt nem tükrözik a tudásszintemet. Elegem van ebből, abból is, hogy nem tudok értékes beszélgetésekbe normálisan bekapcsolódni, mert nem tudom kifejezni magam, valószínűleg emiatt új társaságban nem könyvelnek el túl okos embernek. Mit lehet ezzel kezdeni, hogyan lehet javítani rajta?
2023. aug. 29. 10:52
 1/10 anonim ***** válasza:
Lehet, viccesnek tűnik, de az én kommunikációmat az idegen nyelv tanulása tette rendbe. Mivel muszáj volt idegen nyelven jól kommunikálnom, a magyar is egyenesbe jött.
2023. aug. 29. 10:56
 2/10 A kérdező kommentje:
Nyelvtanulással is ugyanez van, az írásbeli feladatokkal, a hallott szöveg megértésével nincs gondom, de a szóbeli részével vért izzadok, kínosan érzem magam miatta :(
2023. aug. 29. 10:59
 3/10 anonim ***** válasza:

Egy ponton túl bele kell nyugodnod. Mindenkinek más az erőssége ill. gyengesége.

Én pl. azért szeretek írásban érvelni, mert akkor senki nem tud belevágni a szavamba. Ami azt gondolom nem is engem, hanem a körülöttem élőket minősíti, de hát ez van.

2023. aug. 29. 11:08
 4/10 anonim ***** válasza:

Sok esetben önbizalomhiány, céltudatlanság, néha fáradtság okozza ezt vagy szimplán egyik sem :D Ha úgy érzed, az önbizalomhiány vagy a másik reális probléma lehet, és úgy tartja időd, esetleg mélyebben szeretnél foglalkozni ezzel, akkor javaslok felkeresni egy pszichológust vagy kineziológust. (Tapasztalatból inkább az utóbbit javaslom.)

Nekem is hasonló problémám van: regényeket írok, és gyakorlatilag bármilyen témához hozzá tudok szólni ÍRÁSBAN. Szóban máshogy pörög az agyam, vagy inkább nem is pörög annyira, mint amennyire gyorsan beszélnék. Szóban nem tudok szavakat kijavítani, előre el kell képzelnem, mit akarok kifejezni, és lehet, hogy ez okozza a nehézséget.

2023. aug. 29. 11:47
 5/10 Shaddark ***** válasza:

Gyakorlás.

Menj oda vadidegenekhez és kezdj el beszélgetni velük.

2023. aug. 29. 12:54
 6/10 anonim ***** válasza:
#5: hidd el, nem ezen múlik. 10 éve dolgozom, napi szinten kell kommunikálnom a kollégákkal, és ha rosszabb nem is lett a kommunikációm, de jobb sem :D
2023. aug. 29. 13:02
 7/10 A kérdező kommentje:
#4 - írásban nekem sincs gondom semmivel, mert ott van időm nyugodtan átgondolni, kifejteni a gondolataimat. Szóban erre nincs lehetőség, ami stresszel és végül csak össze - vissza szerencsétlenkedek. A legutóbbi szóbeli vizsgáim előtt már nyugtatót vettem be, akkora stresszhelyzetként élem meg.
2023. aug. 29. 14:10
 8/10 Shaddark ***** válasza:

Igen, ezzel egyetértek. Ahhoz, hogy fejlődj, ki kell lépned a komfort zónádból. (Tudom, nem véletlenül hívják így :) )

Ezért írtam hogy idegenekkel.

2023. aug. 29. 14:24
 9/10 anonim ***** válasza:

Jó, de a szóbelire is van felkészülési idő.

Tanulj meg jó vázlatot írni, és ha az megvan először felolvasni, utána hozzáfűzni pár dolgot. Menni fog. Bele lehet jönni.

2023. aug. 29. 15:32
 10/10 anonim ***** válasza:

Én a szóbelikre úgy készültem, hogy írtam egy vázlatot (kidolgoztam a tételt) és utána azt megpróbáltam elmondani. Ha sokszor elmondod, gördülékenyebben megy.

Már nem vizsgázom, de szakmai előadásokat szoktak tartani. Azokat is elpróbálom előtte, és akkor jól megy.

2023. aug. 29. 15:58

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!