Hogyan lehetne ezen javítani?

Egy ponton túl bele kell nyugodnod. Mindenkinek más az erőssége ill. gyengesége.
Én pl. azért szeretek írásban érvelni, mert akkor senki nem tud belevágni a szavamba. Ami azt gondolom nem is engem, hanem a körülöttem élőket minősíti, de hát ez van.

Sok esetben önbizalomhiány, céltudatlanság, néha fáradtság okozza ezt vagy szimplán egyik sem :D Ha úgy érzed, az önbizalomhiány vagy a másik reális probléma lehet, és úgy tartja időd, esetleg mélyebben szeretnél foglalkozni ezzel, akkor javaslok felkeresni egy pszichológust vagy kineziológust. (Tapasztalatból inkább az utóbbit javaslom.)
Nekem is hasonló problémám van: regényeket írok, és gyakorlatilag bármilyen témához hozzá tudok szólni ÍRÁSBAN. Szóban máshogy pörög az agyam, vagy inkább nem is pörög annyira, mint amennyire gyorsan beszélnék. Szóban nem tudok szavakat kijavítani, előre el kell képzelnem, mit akarok kifejezni, és lehet, hogy ez okozza a nehézséget.

Gyakorlás.
Menj oda vadidegenekhez és kezdj el beszélgetni velük.

Igen, ezzel egyetértek. Ahhoz, hogy fejlődj, ki kell lépned a komfort zónádból. (Tudom, nem véletlenül hívják így :) )
Ezért írtam hogy idegenekkel.

Jó, de a szóbelire is van felkészülési idő.
Tanulj meg jó vázlatot írni, és ha az megvan először felolvasni, utána hozzáfűzni pár dolgot. Menni fog. Bele lehet jönni.

Én a szóbelikre úgy készültem, hogy írtam egy vázlatot (kidolgoztam a tételt) és utána azt megpróbáltam elmondani. Ha sokszor elmondod, gördülékenyebben megy.
Már nem vizsgázom, de szakmai előadásokat szoktak tartani. Azokat is elpróbálom előtte, és akkor jól megy.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!