Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Mit jelent az ha valakinek...

Mit jelent az ha valakinek elvei vannak? Ez mit foglal körül? Nektek vannak elveitek, akiknek van mik az elveitek?

Figyelt kérdés

2023. aug. 8. 20:57
 1/6 anonim ***** válasza:
61%

Vannak elveim, pl. hogy a SPAR csoport üzletláncaiban nem vásárolok. Mert ahol a pénzemért cserébe nem csak árut, de lekezelő stílust is kapok az ott dolgozóktól, ott nem hagyom többet a pénzem, mert nem akarom eltartani azokat, akik alapvető tiszteletre sem méltatnak.

Ugyanúgy elvből nem teszek olyat, ami marketinggel megspékelve nagyobb embertömegeket mozgósít, mert tudom, hogy abból nekem hasznom nem lesz.

Elvből nem szavazok a fideszre és az általuk kitartott kamu ellenzékre sem, mert rühellem a nácikat.

Kezded érteni?

2023. aug. 8. 21:33
 2/6 A kérdező kommentje:
nem.
2023. aug. 8. 21:50
 3/6 anonim ***** válasza:

Az "elv" elég sok dolgot jelent, lásd: [link]

Az, amire te gondolsz, hogy valakinek vannak "elvei", azt jelenti, hogy valaki rendszeresen és következetesen tesz vagy nem tesz valamit - mint egyfajta szokás, beidegződés - ami egyaránt lehet tapasztalati eredetű és/vagy "elvi" vonatkozású.

Például ha a Csilla Cukrászdából rendeltél tortát, nagyon vártad azt a tortát, de borzalmas volt, akkor tapasztalat alapján - egy kis indulattal túlfűtve - azt mondod, hogy: "Én elvből nem rendelek tortát a Csilla cukrászdából!"

Másrészről viszont a "vannak elveim" frázis "elvi vonatkozású" oldala a dolognak az, ha valami olyan morális/érzelmi/eszmei kapoccsal bír a számodra, hogy az már "elvi" szintre emelkedik, mint egyfajta filozófiai princípium. Például "elvből nem megyek át a zebrán" (ha valaki nem hajlandó behódolni a "rendszernek"), vagy "elvből nem megyek az anyóshoz" (ha valaki érzelmileg nem tud azonosulni az anyóssal), esetleg "elvből nem nézek ilyen propagandaműsort" (ha valaki számára egy műsor számára nemkívánatos és ellenérzéseket kiváltó propagandaértékkel bír).

Ezek persze csak példák voltak, nem meríti ki az elvek kategóriáinak teljes tárházát, csak a szemléltetés kedvéért hoztam fel ezt a három témát.

Én például amikor buszra szállok, elvből magam elé engedek mindenkit az ajtónál felszálláskor, mert baromi sokat sportolok, mondhatni "rendesen ki vagyok tesizve", és egyszerűen nincs szükségem rá hogy ülőhelyet találjak magamnak, másnak viszont annál inkább lehet rá szüksége, ezért elvből magam elé mindenkit (plusz utálom hogy jönnek mögöttem tolongva az emberek, ha viszont utoljára szállok fel, szép komótosan meg tudom találni a helyemet). Vagy például elvből csak és kizárólag csuklós busszal vagyok hajlandó utazni, mert a csuklórészben kapaszkodás nélkül be tudok támasztani (már ha sikerül ott helyet találni), és mivel mindkét kezem felszabadul, telefonon tudom intézni a munkahelyi levelezéseket útközben.

Röviden, ha valakinek "vannak elvei", azt jelenti, hogy bizonyos dolgokkal kapcsolatban szigorú, saját maga által megszabott törvényeket követ, amelyekből egyáltalán nem (vagy csak nagyon kivételes esetekben) enged.

Ott van ugyanakkor az a felkiáltásszerű kijelentés, hogy "Nekem elveim vannak!" - ezt például a következő szituációval tudnám szemléltetni:

Jani kínálja a marihuánás cigarettát Ferinek: "Na, csak egy slukkot szívj bele!"

Mire Feri, aki mindig is megvetette a tudatmódosító szerek használatát: "Vidd innen ezt a borzalmat! Nekem elveim vannak!"

2023. aug. 8. 22:08
 4/6 A kérdező kommentje:

köszönöm utolsó. :)

Ment a pacsi. :)

Így már értem. :)

2023. aug. 8. 22:37
 5/6 anonim ***** válasza:
elv hogy nem dugsz minden jöttmenttel csak mert kanos vagy.. esetleg elv hogy nem jössz össze barátod exével vagy csapod le a kezéről azt aki tetszik neked, sok mindent lehet ide mondani, de nekem leginkább ezt takarja
2023. aug. 13. 19:14
 6/6 anonim ***** válasza:

Van aki elvből nem lop, elvből nem öl embert.

Van aki meg igen, ha az érdekei úgy kívánják és ha nem fog kiderülni.

2023. szept. 3. 15:13

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!