József Attila már száz évvel ezelőtt érezte, hogy valami nincs rendben a világunkkal, a modern civilizációval?
"Kertész leszek, fát nevelek,
kelő nappal én is kelek,
nem törődök semmi mással,
csak a beojtott virággal.
Minden beojtott virágom
kedvesem lesz virágáron,
ha csalán lesz, azt se bánom,
igaz lesz majd a virágom.
Tejet iszok és pipázok,
jóhíremre jól vigyázok,
nem ér engem veszedelem,
magamat is elültetem.
Kell ez nagyon, igen nagyon,
napkeleten, napnyugaton -
ha már elpusztul a világ,
legyen a sírjára virág."
Nemes egyszerűgséggel azt olvasom ki ebből a verséből, hogy vissza kéne vonulni a .... ba az anyaföldhöz.
16#
Ha nem lett volna bolygatás, vagy nem bolygatnák a kertészt, az szarna a világra. Nagyon ritka manapság, de ismerek egy rendkívül idős házaspárt akik a kötelező minimumon kívül nagyon alacsony "életszínvonalon" élnek. Kedveztek nekik a Kádár rendszer pozítívumai, legalább háztájiba megmaradtak.
"Nem kellett volna egybenyitni a világot, hanem maradjon mindenki a picsáján. Én ezt olvasom ki a verséből. Kertész, aki együttműködésben él az anyafölddel"
Ezek csak olyan álpraktikus gondolatok. Mi van, ha eltörik a picsáján maradónak az ásójának a pengéje? Ráfekszik a vasbányászatra, az acélgyártásra, egy olyan 1000 év alatt összegyűjti a tudást, aztán keres egy ércbányát, kialakít egy tárnát - újabb 600 év... Hogy az 1600 év első egy századában éhenhal, mert eltört az ásója? Na ez az. Mindegyikünk egy többezer éves civilizáció összekotort tudásának a tetején ül. Ma már külön nevetséges, hogy az ember a neten tárgyalja meg, hogy nem kéne net. :D Előbb kellett volna a tagadást kezdeni, akkor sokkal több lenne a temetőben a lakó, vakbélgyulladás, satöbbi. Ezt akarnád? Melyik ősödre fognád rá, hogy ő nem kellett volna a sorba, halt volna meg egy évesen torokgyíkban? Nyilván te sem lennél, de ha nem tudnád, hogy lehetnél, kkor nem fájna. :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!