Tenyleg az ad jo tanacsokat, akinek mondjuk az elete nincs mindig rendben?
Nem hoznék erre törvényszerűséget.
Van aki 0 tapasztalattal is jó tanácsokat mond, mert okos ember ugye más kárán tanul, magas az érzelmi intelligenciája, empatikus stb.
De sokan meg 0 tapasztalattal és a fenti készségek hiányában rossz tanácsokat ad.
ugyanígy van, aki 100000 tapasztalat alapján jó tanácsokat ad, mert sok variációt átélt már, egyszerűen jól ismeri a témát és van belátása tanulni belőle.
Van akinek meg nincs belátása tanulni a saját hibáiból és tapasztalataiból sem, és ezért rossz tanácsokat ad.
És akkor arról még nem is beszéltünk, hogy tanácsot adni is úgy lehet igazán, ha felismered milyen üzenetre van szüksége a másiknak. Ez meg a tanácsadási tapasztalaton múlik... vagy empátián:D
És itt az oldalon az értékelés sem egyértelmű jele a jó tnaácsnak. Pl itt ebben a kategóriában ha jön valaki panaszkodni az élet reménytelenségéről, azok a válaszok lesznek nagyobbra értékelve amik azt tanácsolják, hogy kösse fel magát és ne vergődjön tovább itt. De lássuk be, ez azért annyira nem hangzik jó tanácsnak, sőt:D És sok tényleg jó tanács meg le van pontozva mert... nemtom, népszerűtlen a módszer, hiába lenne valódi megoldás.
Szóval kb smemi sem fix pont ebben a témában:D
Mondjæk, hogy aki nem tudja, tanítja...
Van benne valami, igen.
Szavakkal tudjuk mi lenne jó, de példát mutatni már nehezebb..
1es vagyok
Egyébként én anno 13-4 évesen tök jó párkapcsolati tanácsokat adtam a körülöttem lévő lányoknak (én fiú vagoyk), tényleg többen is mondták, hogy köszönik a tanácsokat, kb megmentettem a kapcsolatukat (nyilván tini kapcsolatok)... Mindezt úgy, hogy semmi tapasztalatom nem ovlt párkapcsolatok terén, de elég empatikus vagyok.
Aztán beindult az én életem is és halomra rontottam el a saját párkapcsolataimat:D Teljesen értelmetlen.
Az a gond, hogy van ahol átfordul a dolog.
Pl egy inceltől nem érdemes párkapcsolati tanácsokat elfogadni egyszerűen mert a nulla tapasztalatán túl akkora az ő érzelmi frusztrációja, hogy ritkán képes rosszindulat nélkül hozzáállni a dologhoz.
De pl egy pap gyakran ad jó házassági tanácsokat, pedig neki sincs ilyen jellegű tapasztalata, csak belelát másokéba, meg nem terheli a tanácsát a saját frusztrációja.
#7 Jelen. :D
De nem feltétlenül (nem minden témában) tudok hasznos tanácsokat adni, mert nem mindig látom át a másik helyzetét és belső akadályait.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!