Miért él még mindig az a tévhit hogy attól hogy valaki fiatal még nem élhetett át sok dolgot és nem érezheti rosszul magát?
Az elmondható, hogy ha nem is semmit, viszont keveset tapasztal meg az ember 23 éves koráig, legalábbis kevés FAJTA dolgot, kevés szemszögből, kevés fajta körülmény közepette.
De ha valaki szerint sokan megússzák kellő szenvedés nélkül az élet első 23 évét, az téved. Még egy csecsemő is szenvedhet szegény, irdatlanul akár... :(
Meglátásom szerint a kamaszkort a legnehezebb megélni. A kamasznak még kevés joga van, viszont már vágyik némi öállóságra, de a társadalom -megjegyzem, joggal- kellően korlátozza a cselekvési lehetőségeiket. Ezen felül elkezd lehullani kamaszkorban a rózsaszín lepel a világról, fokozatosan, apránként, és ez eléggé mellbevágó számukra. Ezen felül az élettapasztalata a kamaszoknak még nagyon kevés, ez is további nehezítő tényező. Sőt, már kellően tudatosak is, ez is plusz lelki teher, mert már elég tudatosan felfogja a szenvedést, míg egy átlagos szenvedésen a kisgyermekek általában könnyebben túl tudnak siklani, tehát a kamasz, önhibáján kívül lelkileg kiszolgáltatottabb is, átlagos esetben, mint kisgyermekkorában. A felelősségnek is már van súlya, kamaszkorban, aminek meg kell feleljen.
A depressziónak leginkább a kamaszok vannak kitéve, érthető módon, másodikként pedig a huszonévesek, úgy vélem. Ha eddig, 30 éves korig valaki kitartott erkölcsileg, és képes koncentráltan, elmélyülten, tisztán gondolkodni, akkor onnantól szinte már csak a körülmények okozhatnak bajt számára, beleértve a testi állapotát (ami persze az előtt is okokzhatott nehézséget akár).
Nem tudom, nagyon gyökerek az ilyen emberek, akik ilyen kijelentést tesznek.
Egyszer ilyet szól nekem egy 70 körüli nő: De jó neked, hogy 25 éves vagy, neked semmi gondod nincs az életben.
Hát nem tudom, hogy ő 25 évesen mit csinált, gondolom nem kellett dolgoznia, hibátlan párkapcsolata volt, tökéletes családja, elegendő pénze és ideje szórakozni. De én 25 évesen nem így éltem, sőt...
A másik meg, hogy én adjam át a helyemet a tömegközlekedésen, mert nekem biztos nem fáj semmim... Ja, hát lehet, hogy régen fittek voltak a huszonévesek, most a sok ülőmunka, meg a stressz meg minden miatt azért én is lehetek fáradt vagy fájhat bármim. Már 11 éves korom óta fáj a hátam, mert sokat ültem és most is ülőmunkát végzek.
Illetve lehet, hogy régen egyszerű volt, mert a szüleid megmondták a forgatókönyvet: végezd el az általános iskolát, menj dolgozni (azt is megmondták, hogy mit), házasodj meg, csinálj gyereket és kész. Ma már nem kell így csinálni, rengeteg lehetőség van és épp ez a nehéz benne.
Nyilvánvalóan kevesebbet tapasztaltak a fiatalok, mint az öregek.
De... hog yjön ez a depresszióhoz? Ahhoz nem tapasztalás kell, hanem pl szorongás, érzelmi kilátástalanság... ezek meg pont a tapasztalatlanoknak mennek könnyebben, hisz a tapasztalat védelemet is jelent a felmerülő akadályok ellen. Nyilván lehet az ember depressziós átélt traumától, szenvedéstől is, de egyáltalán nem ez az egyetlen forrása.
Ráadásul a mai fiatalság olyan problémákkal kell szembesüljön amivel még korábban soha az ember történelmében, ráadásul eg yrésze fogható a kedves 70-80 évesek életmódjára, miattuk lesz olyan a jövőnk amilyen. Nyilván nem Rozi néni miatt a buszon, de a generációja miatt.
Egyszerűen aki nem enged meg másoknak érzelmeket, arra nincs jobb szó: gyökér.
Hú 7es, először is végezd el a 8 általánost, és ha esetleg úgy alakul, tnaulj meg szöveget alkotni, mert ez boztányos volt így olvasni.
Az meg, hogy a szöveged legyen összefüggésben a kérdéssel az mellékes, ilyesmi nem szempont a GYK-n, de azért nem ártana az sem:D
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!