Tényleg ennyire bunkók lennének az autistákkal az emberek?
Elkeztem olvasni egy olyan szülő blogját, aki autista gyereket nevel. Eléggé régre visszamentem a bejegyzéseknél és feltűnt, hogy iszonyat gyakran ír arról hogy valaki épp beléjük kötött. Pl buszon, boltban, rendelőben, játszótéren. Azt írja, hogy ha a gyerek elkezd mondjuk "repkedni" ami ugye tipikus auti tünet, akkor olyanokat mondanak akár a szemükbe, hogy nyomorék, selejt, kolonc a társadalom nyakán, minek tartják ezeket életben a mi adónkból. És az ilyen sztorik rengeteg bejegyzésében megjelennek.
Nem akarom meghazudtolni, de nekem ez olyan fura. Tapasztalatom szerint az emberek inkább konfliktus kerülők, nehezen tudom elképzelni, hogy valaki odamegy és a gyerek meg a szülő szemébe mond hangosan ilyen dolgokat. Pláne ha még csak nyilvánvalóan nem is egy sima neveletlen gyerekről van szó, hanem valamilyen fogyatékkal élőről. De lehet csak én vagyok naiv. Szerintetek tényleg képesek ennyire türhők lenni az emberek hogy ilyen sértegetés rendszeresen előforduljon, vagy lehet a blogger színez azért ezeken a sztorikon?
Borzalmas, katasztrofális, ami történik a társadalommal. A közhangulat utoljára ennyire széthúzó, ellenséges, frusztrált, szenzitív 30-as években volt, aminek aztán tudjuk mi lett a vége.
Ma már nem is arról van szó, hogy nincs szolidaritás, hanem arról, hogy aki akármennyiben MÁS, mint szerintem(!) a normális, az inkább ne is létezzen. Ez érvényes politikai nézetekre, kinézetre, személyiségre, mentális vagy egyéb betegségekre, gyakorlatilag mindenre.
Nyilván nem csak kimondottan magyarországi jelenségről van szó, de tényleg az az ember érzése, hogy ez az ország már jóval mélyebben van, mint a többi. Ahol ilyen jelenet lezajlik egy átlagos napon, az a társadalom menthetetlen:
ma 10:08
Egy időben sokat villamosoztam, akkoriban hetente előfordult, hogy lezárták a hidat, mert valaki felmászott "öngyilkossági szándékkal".
Egy idő után elfogy az emberek türelme/együttérzése. Mindenkinek van problémája és általában nincs energia a másikkal is foglalkozni.
A minap ügyet intéztem, előttem egy nő volt egy 6-7 éves forma kisfiúval.
A gyerek teljes erővel csapkodta a pultot, az ügyintéző kedvesen rászólt, hogy legyen szíves ne dörömböljön, mert a bekapcsolt mikrofon felerősíti a zajt.
Anyuka félvállról odaszólt, hogy "áá, nem érti meg, autista".
Én teljesen elhűltem, attól, hogy autista, nem lehet legalább arrébb vinni a gyereket?
Mindenesetre egy több összetevős, nem fekete vagy fehér egy-egy helyzet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!