Change my mind! Szerintetek tényleg jobb félni,mint megijedni?
Életem során sokszor ijedtem meg úgymond(lopták el drága cuccomat,majdnem elütött az autó,stb),de összességében sokkal rosszabb volt az,amikor féltem dolgok bekövetkezésétől. Persze valamilyen szempontból ez egy bölcs mondás,hiszen elővigyázatosságra tanít,de ettől függetlenül szerintem a félelem milliószor rosszabb tud lenni,mint maga a következmény. Egyszer egy tőlem erősebb gyerek,akivel nem túlságosan szívleltük egymást,megvert,mert meguntam a baromságait és visszatámadtam(nagyon csúnyán néztem ki utána). De a vicc az,hogy amikor előtte évekig tűrtem a szívatását és nem mertem visszaszólni mert féltem tőle,az sokkal-sokkal rosszabb volt,mint maga a verés. Az ijedelem olyan mintha egy kemény gyomros egy bokszolótól,kellemetlen és az ez okozta sokk sokáig fájhat,a félelem azonban olyan mintha egy birkózó szorítaná a nyakadat és nem eresztené el sosem ,csak néha lazítana a fogásán. A környezetemben is azt látom,hogy a magabiztosabb,kevésbé szorongó emberek lesznek igazán sikeresek,míg a félősebbek gyerekként és felnőttként is szerencsétlenebbek különböző dolgaikban. Ez persze nem azt jelenti,hogy ők ne tudnának érvényesülni,csak sokkal nehezebben küzdenek meg bizonyos dolgokkal. Példa rá Puzsér,akinek verbális tehetsége és kimagasló intelligenciája ellenére is nehéz gyerek és kamaszkora volt és felnőttként is szakember segítségére van szükség,mert rengeteget szorong.
Összességében a legjobb,ha az ember megtanulja kezelni a szorongását és így éli az életét,hiszen a világ veszélyes hely és nem árt az óvatosság,de ha a két érzést kell összehasonlítani,hát a félelem messze rosszabb,mint az ijedtség. Olyan mint egyfajta dementor,ami elszívja a boldogságodat,a reményedet,a boldog jövőképed lehetőségét. A legjobb persze az,ha mindkettő csak minimálisan van jelen életünkben,de ha választani kell,én inkább ijedek meg,mint félek.
Van egy könyv (The Gift of Fear), amiben ezt úgy magyarázzák el, hogy ha fejben el tudsz képzelni egy szituációt, belátod, hogy megtörténhet, akkor jobban reagálsz, ha valóban megtörténik, mintha ilyen vattacukor világban élnél.
Ha te el tudod valóban képzelni, hogy hazafele kirabolnak az aluljáróban, az az első lépés, hogy kivédd. Aki úgy áll az élethez, hogy vele csak pozitív dolgok történnek, vele soha nem történhet olyan, hogy megverik, az pofára fog esni.
(Ugye sokan azt mondják, hogy ne is képzelj el ilyet, mert bevonzod 🙄)
Én azt látom hogy csak azokat éri baj akik folyamat aggódnak, vagy félnek.
Vagy nálam is van olyan pl hogy egy gagyi melegitőmnek soha semmi baja nincs, de amire meg nagyon vigyázok drága volt, na azt éri minden ami nem kéne.
2 ember közül biztos hogy azt sz.rja le a madár is aki most jött fodrásztól.
#7 jó hát rá is lőhetnek a kocsira :D
Akkor viszont tankkal kell menni :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!