Apám egy boomer és nem tud pénzt utalni, ezért velem csináltatja meg állandóan. De egy rakat más dolgot sem képes megtanulni, minden kis hülyeséget velem csináltat meg. Kérdés lentebb (?)
Nem vagy szemét, csak fáj az egójának, hogy a "gyerek" valamit tud, amit ő (még) nem.
Én inkább megmutatnám neki párszor, mit hogy kell. Ha már megy neki, hagynám.
Ha viszont nem is akarja megtanulni, mondanám, hogy vagy megoldja egyedül, vagy nem lesz megoldva. Az én szüleimmel bevált. Megtanítottam őket, azóta sem nyaggatnak, sőt, hálásak érte.
"Azzal fenygetnek, hogy ha nem csinálom meg amiekt mondanak, akkor kitagadnak."
Ezek után végképp nem segítenék nekik semmi ilyenben.
Egyébként nem vagy szemét, de alapvetően az olyanokkal akik "nem is akarnak" azzal nem lehet mit kezdeni. Szóval igazából megtanítani nem fogod tudni, ha így áll hozzá.
Azért lássuk be, tényleg gáz, amikor valaki a korára hivatkozva semmit nem hajlandó megtanulni, miközben szüksége lenne rá. Szerintem az én szüleim idősebbek a kérdező szüleinél, tekintve, hogy már mindketten nyugdíjasok (mondjuk nem régóta), mégis mindkettőnek természetes a netbank és a mobilbank használata már legalább tíz éve, de inkább több. Közben meg ott van pl ex-anyósom, aki egy e-mailt sem tud megírni, de amíg együtt voltam a fiával, állandóan velem akarta nézetni a leveleit, meg velem akarta intéztetni a netes vásárlásait, és láthatóan direkt nem volt hajlandó érteni, hogy mit kell csinálni.
Érdekelne azért, hogy mégis hány éves kortól valid arra hivatkozni, hogy "az én időmben" ilyen még nem volt (szerintem amíg élsz, addig az még a te időd is), ezért nem vagyok képes megtanulni a használatát. Nemár... Én már huszonéves voltam, amikor elterjedtek az okostelefonok, akkor nem kéne tudnom használni, mert amikor születtem, még nem volt? Vagy ne értsem, hogy működik a Netflix, mert 30 fölött voltam, amikor előfizettem rá? Miközben ezeket a nyugdíjas anyám ugyanúgy használja, mint egy tizenéves?
Szerintem nem vagy szemét, mondjuk számít, hogy hogyan, milyen hangsúllyal mondtad, mondogatod. Ne mondogasd, tanítsd meg neki. Légy vele türelmes, magyarázd el, hogy bármi történhet veled, és ki fogja akkor ezeket megoldani helyette?
Anyukám 73 éves (!!!), mégis képes volt megtanulni sms-t írni, videóchatelni, chatelni, FB-ot, Youtube-ot kezelni. A készpénzfelvétel ment a legnehezebben, mert félt, hogy elront valamit, de mikor külföldre költöztem, akkor párszor megmutattam, aztán még ott voltam párszor, amikor egyedül csinálta és azóta rendben van. Netbank kezelés/utalás neki sem megy, valószínűleg ha nagyon rá lenne kényszerítve meg tudná azt is tanulni, de ami nem csoportos beszedéssel megy, annak a csekkjeivel havonta egyszer elsétál a postára, neki pont belefér az idejébe, úgyhogy nem erőltetem. Anyósom anyunál pár évvel fiatalabb, neki a netbank kezelés, online rendelés, ilyesmi is megy, szóval nem korfüggő ez.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!