Hogy lehet, hogy a magyarok mindig panaszkodnak hogy nincs pénzük, éheznek de még a létminimum alatt élő közmunkásnak is van pénze cigire, piára, szerencsejátékra?
Sok dologban mindegyikőtöknek igaza van, jól látjátok.
Rengetegen nem gondollkodnak előre, csak a biológiának élnek (párkapcsolat, amikor agyilag nincs felkkészülve rá, majd gyerek a semmibe), nincs konfliktusmegoldó képessége az embereknek (sokan nem tudnak "NEM"-et mondani), a pénzügyi kultúra 0. A '90-es éveek rendszerváltása nálunk el lett b*va, mert a sok válás-munkanélküliség ezt eredményezte a társadalomban, ami ma van.
A magyar nem akar fejlődni, változni, neki jó ez a híg f*s, ami van. Hiába is van a sok mentálhigiénés-, pszichológus-, szociális munkás* (*én is ez vagyok), de 0 sikert lehet elérni ebben a társadalomban az emberekkel. És egy reményttelen társadalommal aligha lehet mit kezdeni.
Én nem értem, hogy az emberek, most miből élnek. 7 dolgot veszek a boltban, aztán 7500-at fizetek. Mindenhol csak potyog ki a kezem közül a 10-20-30-es összegek, pedig jelenleg is csak arra van kötve, ami fontos (élelmiszer, tankolás stb.), de ha már elmegyek valakivel moziba az is 10.000 ft.
Ehhez képest a szállodák tele vannak (voltak az ünnepi időszakban), mindenki megy síelni, wellnessezni stb. Én senkitől nem sajnálom, csak ha utánaszámolok, akkor nem értem, hol jön ki az egyenlőség.
Jó, legyen úgy, hogy telik rá.
De akinek eddig sem telt, az miből? Annak miből jut cigire, sörre, sorsjegyre? Mert nálunk sem volt bérrendezés, és ezek a termékek is jócskán drágultak, arról nem is beszélve, hogy nekik is fizetni kell a lakhatást (legalább a rezsit) vagy még ha csak szívességi albérlők enniük kell.
De igen, a szokások nehezen változnak. Én megdöbbentem, hogy milyen közösségi felháborodást váltott ki, hogy a Lidl olcsóbban adná a szépséghibás zöldségeit. Nem romlott, hanem csak csúnya termékekről van szó!
Ezért kell annyi szép árut kidobálni, mert túl vastag vagy vékony, közben ugyanaz van benne, mint a formásba.
De ha nem kell, akkor nem kell.
Gondolom azért sokan vannak, akiknek enniük sincs mit.
De karácsony után be kellett mennem az egyik plázába a Foxpost automatához és megdöbbenve tapasztaltam, hogy december 27-én az éttermek és a boltok fullon vannak. Mindenki zabál, vásárolgat stb.
Akkor elgondolkoztam, hogy talán mégsincs akkora szegénység. :D
Az utakon sem látom, hogy a benzinárak miatt bárki is letette volna a kocsit.
Én szerencsére nem élek olyan rosszul, tudok venni kaját, tudok tankolni, spórolni, de nem is vinnyogok mint majdnem mindenki, hogy milyen drága minden.
Mondom szerintem azt kell elfogadni, hogy mást jelent a szegénység ma, mint korábban.
Lehet azzal jönni, hogy "van itt pénz" meg nyilván nem kenyéren és vízen élnek az emberek. De sajnos ettől még a tény az, hogy az olló az nyílik.
Korábban akár csak pár éve szinte bárki vehetett autót, még átlag dolgozó is. Most ott tartunk, hogy többe kerül a használt mint újkorában egy új autó meg 7-8 milliótól indul, egy valamivel jobb autó meg 10-15.
Korábban pár millió Forinttal már bele lehetett vágni lakáshitelbe. Most a lakáshitelezés gyakorlatilag kuka. A lakások ára az csillagos ég tetején van. Régen ha volt pár milliód, tudtál lépni. Most az önerő is 10-20 milliót jelent alsóhangon.
Ott tartunk, hogy egy jogosítvány ami sokáig 200 ezerből megvolt, most közel félmilliós összeg.
Ott tartunk, hogy ha el akar valaki költözni, új munkahely miatt akkor 2x150 kaució, 150 első havi bérlet, jó ha a második hónapot is előre elteszi, rezsi is mondjuk 2x30 megélni is meg kell közben az is 2x100 ezer. Ott vagy, hogy ha el akarsz költözni akkor milliós tartalékod kell legyen, csak arra, hogy elköltözz.
"A magyar nem akar fejlődni, változni, neki jó ez a híg f*s, ami van."
Szerintem ez ilyen formában nem igaz. Sajnos fordítva is működik, rengeteg ember fejlődne, változtatna, próbál tenni azért, hogy jó legyen. Aztán meg pár év és teljesen kiég, megcsömörlik, mert rájön, hogy hiába a sok küzdelem, pont ugyanúgy nem tud megvenni semmit, nem él jobban.
Érthetően nehéz úgy motivált maradni, hogy a folyamatos fejlődéssel is maximum szinten tartani tudod az életszínvonalad.
Persze, vegyük el az emberektől az autót, ezzel együtt az időt, vegyük el a káros és hasznos szenvedélyeiket... De akkor mi marad? Egy darab robot, ami azért létezik, hogy dolgozzon. Valahol érthető, hogy a mai világban az embereknek ettől több kell.
Mi hasznos és jó dolog van pl. a dohányzásban, a mértéktelen alkohol és ételfogyasztásban?
Mindegyik egészségtelen az emberre nézve és mégis milliókat, milliárdokat szórnak el ilyenekre.
Megszabadulna a világ, ha ezek pl. nem léteznének és megtanulnának az emberek mértékkel enni és inni is.
Ezt az összeget több hasznos dologra is lehetne fordítani, pl. önfejlesztő tanfolyamokra, utazásra vagy hitel törlesztésére.
Abból, ha az otthon töltött cigi (ami sajnos túl olcsó...), meg a 300 ft-os alsó polcos bor árát félreteszi, nem megy semmire, sőt, van akiknek ezek elveszik az étvágyát, szóval ha mondjuk rendesen enne helyette rosszabbul is jönne ki anyagilag.
Egyébként szegénynek lenni nem (csak) azt jelenti, hogy a mocskos arcú cigány gyerekek tizesével rohangálnak mezítláb a fűtetlen lakásban, vagy hogy éhen halsz.
Szegénynek lenni egy komplex dolog, sok-sok tényezővel. Nem csak anyagi, ezt nagyon fontos kiemelni. Hiszen ha mondjuk én holnap egy putriban kelnék 0 ft anyagi megtakarítással, tudnám hogy hova forduljak, mit csináljak, a végzettségemből adódóan lenne munkám, a tájékozottságom miatt lenne fogalmam hogy merre kell indulni, és előbb-utóbb meg tudnám oldani. (Pl nővérszállós kórházban segédápolóskodnék)
De amikor tipikus szegényekről beszélünk, nekik semmi fegyver nincs a kezükben. Amilyen iskolák vannak mondjuk egy szegregátumban, sokszor funkcionális analfabétaként jönnek ki a fiatalok, már ha elvégzik (mert ugye 16 éves korig kell járni, ami nem feltétlenül jelent gimi 2.-at...). Nem beszélve arról, hogy a szüleiktől is ugyanezt látják.
Na most gondoljunk bele, egy ilyen embernek milyen tájékozottsága, világlátása lehet? És milyen élete?
Tőle várunk el tudatos pénzügyi döntést? Vagy azt, hogy lemondjon az egyetlen olyan dologról, ami ebből a valóságból kiszabadítja, úgy, hogy a lemondással sem lenne előrébb?
Nem beszélve a függőség lélektanáról, a cigit még csak-csak le lehet tenni, de az alkohol megvonása olyan delíriumba hozhat hogy belehalsz, tehát ahhoz szakmai segítség kell. És akkor hogy az elvonó miért nem megvalósítható arról is lehetne oldalakat írni, de szerintem érted a lényeget.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!