Sok ember miért ragaszkodik a régi dolgokhoz?
Például ha egy film új szinkront kap, azt mondják, a régi jobb volt. Vagy egy klasszikus filmből remake-et akarnak készíteni, sokan ellenzik.
Vagy nosztalgiáznak, hogy milyen jó volt a 90-es években élni.
Mi ez a jelenség?
Az maximum csak lemásolt és nem új.
A gond a kreativitás hiánya. Nem tudnak/ mernek újat alkotni ezert a régi meglevőt próbálják mégegyszer eladni másik köntösben.
Mert régen minden jobb volt. Ez tény.
23/F
Az a baj kevered a szezont a fazonnal. Mert más a régi dolgokhoz ragaszkodni és megint más az "újra feldolgozás" ami az esetek nagy részében csak simán plusz egy bőr lehúzása.
Sok régi szinkron egyszerűen (az akkori szinten) minőségi volt. Míg most sok újra szinkronizálást oda dobnak valami névtelen stúdiónak olcsón. Olyan is lesz amilyen. Ráadásul sok minden változott, általában jogi dolgok miatt nem is lehet ugyanaz, átírják a legjobb részeket, stb.
Játékok esetében ugyanez. Akadnak egészen jó felújítások. De sok esetben egyszerűen esetlenné válnak. Például ha csak a grafikát javítják, akkor oké, hogy szépen néz ki, de annál szembetűnőbbek a játékmotor hiányosságai. Vagy még rosszabb amikor félig-meddig új játékot kapsz lásd GTA remake-ek amik a közelébe nincsenek a réginek. Komplett zenei felhozatal kikerült jogi dolgok miatt, az egészet átírták egy másik motorra. Sokkal jobb lenne ha simán csak a régi játékot optimalizálták volna hogy fusson új gépeken is és kész.
Ami a szinkront illeti, legjobb példa erre a Vissza a Jövőbe trilógia. Én gyakorlatilag ezen a filmen nőttem fel, minden párbeszédet szinte kívülről fújtam. Aztán 2002-ben újraszinkronizálták: a 3 főszereplő magyar hangja maradt, a többieket mind lecserélték. Viszont Rudolf Péter ekkor már 43 éves volt, a hangja nem illett a 24 éves Michael J. Foxhoz, és főleg nem a 17 éves karakteréhez. A régi szinkron egyedi volt és megismételhetetlen, egyike a legjobb szinkronoknak. A DVD kiadások viszont már az új szinkronnal jelentek meg (jogi illetve technikai okok miatt), rengeteget rontva a film élvezeti értékén. Megvettem, de sose néztem meg. Szerencsére még anno átmásoltam VHS-ről DVD-re az eredeti szinkronnal, azóta is ezt a verziót nézem, még ha nem is túl jó a képminőség.
Ami a remake-eket illeti, ezekkel semmi bajom, mivel nem lépnek a régi helyébe.
Az új szinkron kapcsán pontosan a Vissza a jövőbe trilógia volt eszemben, mikor írtam a kérdést.
Bár tiszteletben tartom mindenki véleményét, de én szeretem az újraszinkronizált változatot, mivel úgy érzem, hogy a régi változathoz képest ad valami pluszt a filmhez, az újdonság ízét.
Én nem értem a lepontozást.
Egyszerű tény, hogy sok esetben jogi vagy éppen anyagi okokból készül csak új szinkron a lehető legolcsóbb módon.
Nyilván ha valaki nem ismeri valaminek a régebbi feldolgozását akkor nincsen összehasonlítási alapja.
De akinek van, az meg hagy állapítsa már meg, hogy melyik a jobb vagy rosszabb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!