Miért divat "introvertáltnak" lenni?
Tudom, hogy eleve az úgy nevezni valakit mint "extrovertált/introvertált" leegyszerűsítve az emberi személyiséget és ebbe a két csoportba sorolni azt szinte lehetetlen, főleg, hogy jelenlegi értelmében a jelentésük erősen kitágult, és kb mindenkire rányomják, hogy introvertált, akit meglátnak egyedül egy kávézóban. De az eredeti értelmében véve megállapítható mindenféle teszttel, stb... Viszont miért akkora "divat" introvertáltnak lenni? Vagy a másik, így simán kimondva antiszociálisnak nevezni magát/xy-t, de nem csak úgy mint szleng (vagy mittudoménmi, amit csak úgy mond az ember hogy ne antiszockodj már vagy ilyesmi) hanem teljes meggyőződéssel, hogy "márpedig neki nagy problémái vannak, mert olyan antiszociális, nincsenek barátai stb stb... Pedig ez nem ilyen fán terem. Vagy mint a "magának való" jelzőt is csak úgy dobálni, miért csinálják ezt az emberek? Mármint szerintem aki igazából antiszociális személyiségzavarral küzd az fix hogy nem fogja egy osztálynyi ember előtt dobálni a haját és hangoztatni hogy ő milyen antiszociális... Vagy kírni instagramra (ettől kerekedett el a szemem annyira, hogy kiírom ezt a kérdést, mert kíváncsi vagyok a véleményetekre, hogy ez normális e). Szóval xy kirakott instagram sztoriba egy nyelvkinyújtós szelfit azzal az aláírással,(nem pontosan idézem, de valami efféle volt), hogy ma ne írjon neki senki, mert ő rájött hogy introvertált és kicsit egyedül akar lenni (amúgy nagy magányában még aznap vagy ötször osztott meg újabb tartalmakat a történetében)... Tehát ez divat?
Ezek az emberek, akik ilyeneket mondanak magukra az én szemszögemből (persze nem láthatok senkinek sem a fejébe) a leg társaságmániás, ide oda bulizós emberek...
Van néhány valóban magának valóbb (bár tudom hogy szabályos jelentésbe véve az introvertáltság nem takarja ezt a személyiségjegyet, de az ő értelmezésük szerint nekem úgy tűnik oda sorolják), én is ilyen vagyok, de sosem panaszkodtam emiatt, vagy nem is tudom... élvezem hogy így vagyok egyedül a fejemben, sosem unatkoznék vagy ilyesmi, van az a 2 ember akikkel szeretek kötelező együttléten kívül is együtt lenni (a kötelező együttlét mint iskola), de velük sem tudnék pld minden nap találkozni, és ezt ők is megértik. Órákig tudok egyhelyben ülni és agyalni, valójában konkrétan bármeddig elvagyok a fejemben, vagy rajzolok, nézem a bogarakat, ékszereket csinálok, olvasok/írok, ilyesmi. Amikor kénytelen vagyok emberek között lenni, akkor pedig szeretem megfigyelni az emberi viselkedést stb, de ezt is leginkább csendben. Egy csomószor mozdulok ki önszántamból egyedül, az emberek meg a természet figyelésének céljából. Persze beszélgetek néha emberekkel, van hogy rámjön az a hangulat és azt is élvezem, tehát összességében ez egyáltalán nem egy szomorú dolog (már amíg nem gúnyolnak, de az már vagy 10 éve nincs szóval rendben van). De még így sem diagnosztizálnám magam így egyértelműen kijelentve introvertáltnak, bár a skálán biztos arrafele húzna a mérce, inkább csak simán magának való, vagy különc vagyok. Tehát számomra érthetetlen hogy ez a fajta különcség, és az a különcség (ami inkább különcködés), hogy használható a korosztályomban egy kalap alatt. (Bocsánat, ez még egy téma).
Mi a ti véleményetek a fent említett dolgokról, ti hogy vagytok vele?
16/lány
Mert az emberek imádják a betegségeket és pszichológiai fogalmakat használni. Komolyan mondom, pénzbírsággal büntetném a szakszavak szlengként használatát... "Jaj csajszibarackok ma ne keressetek léccike, picit bedepiztem"
"Ne legyél már ilyen antiszoc, gyere már velünk bulizni!"
"Pfú de utálom ezt a zenét tisztára rám jönnek az öngyilkos hajlamok tőle"
És hasonló förtelmek... Ezek olyanok mint a birkák, hallják hogy 20 méterrel odébb elkezdenek valamit bégetni a többiek, akkor ők is bégetnek. Vagyis ha látják, hogy gyakran használják az introvertált, depressziós, antiszociális, öngyilkos hajlamú, és hasonló szavakat, akkor azt hiszik, az valami új trend, mint a H&M új kollekciója, és ők is elkezdik használni. Végtelenül szomorú és gyomorforgató, hogy ilyen bugyuta emberek is léteznek, és az ő szavaztuk is annyit ér, mint bárki másé...
Divatszó lett ez is az utóbbi időben. Ráadásul a nagyobb baj hogy sokan rosszul is használják, tényleg az aszociális vagy szorongó embereket azonosítják velünk, és tévesen. Holott az introvertált lényege hogy az átlagtól jóval több önidőre van szükségünk, mivel ezzel tudunk a legjobban feltöltődni. Szóval tudunk és akarunk is beszélni, ha épp olyanok a körülmények. Sőt továbbmegyek, szerintem egy introvertált képes lehet mélyebben is kapcsolódni a másik félhez mint egy átlag extrovertált, vagy figyelni rá, HA épp szocializálódni van igénye, és kellően töltött is hozzá.
Akiről írsz instás lányról, ő inkább csak pózernek tűnik, aki hallotta valahol és most divatból lecsap a kifejezésre. Használja pár alkalommal mert felkapottnak és ezáltal menőnek éli meg, de ebbe szerintem nem érdemes többet látni. Pár hónap és teljesen új divatkifejezéseket fog magára húzni. Őt pl abszolút nem gondolnám valódi introvertáltnak, épp az ellentétes pólushoz helyezném inkább.
Én személy szerint ambivertált vagyok (introvertált & extrovertált keveréke) szeretek olyan emberekkel találkozni akiket régóta ismerek, de nem olyan nagyon sokáig, mert bele fáradok vagy nem is tudom. Illetve új embereket sem szeretek megismerni, egyszerűen nem tudok velük felszabadult lenni.
Angol tanárom amerikai, leginkább a helyi kultúrát tanítja nekünk, és ugye elvárja, hogy beszélgessünk vele meg ilyenek. Engem meg állandóan csesztet, hogy ez még ilyen korban még cuki (gimis vagyok) meg minden, de azért beszélni kéne, meg majd felnőttként gáz lesz. Nem is értem egyébként, egyrészt semmi köze hozzá, másrészt nem tehetek róla. Nem divatból csinálom én sem. Személyiségemet nem tudom megváltoztatni, senki sem tudja. Ha én nem merek a csoport előtt angolul beszélni akkor, akkor sem fogok ha eröltetnek rá, sőt akkor még inkább nem lesz hozzá 'energiám'. Egyébként ő csak egyszer 45 percet tanķg minket, amúgy rendes angol óránk van haromszor is a héten másik tanárral.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!