Miért szed ennyi ember antidepresszáns gyógyszert?
Miért szed ennyi ember antidepresszáns gyógyszert?
Környezetemben is ijesztően sokan. Munkatársak,rokonok,barátok. Főleg lányok. Kb az összesnél van Frontin vagy Rivotril. Egymásnak adják szakítás utánra, vagy rosszul sikerült dolgozatra.
Miért ilyen könnyű ezekhez hozzájutni? Miért szednek minden kis problémára is ilyesmit?
Es miert gyakoribb lányoknál?
Iskolai terror miatt? Gyereknek is felírják?
Basszus mennyire megkönnyítette volna a középiskolai és szakmai éveim...
Amúgy korábban komolyan kérdeztem, amit kérdeztem: mire írja fel nektek az orvos? Megmondom, hogy rosszul alszom, vagy hogy stresszes a munkám és ennyi?
(Az én dokim mindenre azt javasolja, hogy lazítsak, igyak gyógyteákat, meg aromaterápiázzak. Mintha az használna bmeg)
Mondjuk a Frontin, meg a Rivotril nem antidepresszáns, hanem egy közepes erősségű nyugtató/szorongásoldó, de egyébként azért, mert az embereket általánosságban rengeteg negatív behatás éri. Eleve az empátia, és a segítőkészség nagyon alacsony szinten van. Sokakat a puszta gyűlölet hajt, sokan betegre dolgozzák magukat, mindennapos dolog az anyagiak miatti feszültség. A munkahelyek többségének minősége messze színvonalon aluli, sokan dolgoznak napi szinten félelemben, és megaláztatásban.
A rosszindulat pedig nagyon nagy méreteket ölt. Nézz végig itt pár kérdésen! Ha valaki egy problémával segítség reményében ír, legalább a válaszolók fele csak még egyet rúgni akar az így is szenvedő emberbe.
Megoldani a problémákat pedig sokkal nehezebb, mint elfedni. Főleg egy gyűlöletes környezetben, ahol a problémák beismerése a többség szemében a gyengeséggel azonosul.
És még sajnos vannak más problémák is, de nem akarok kisregényt írni.
#3 Nekem pl akkor írták fel amikor azzal mentem orvoshoz, hogy nem tudok aludni (nem is gondoltam hogy frontint fognak erre adni).
Asszem azoknak nem adnak ilyeneket akik hajlamosak a függőségekre. Ha drog vagy gyógyszerfüggő vagy/voltál/van ilyen szülőd, akkor gondolom óvatosabban adják ki, de egyébként rövid távra nem csinálnak belőle problémát.
Egyébként meg kinek mi használ... A szememben inkább az a gyengeség amikor valaki képtelen megragadni azt a mentőövet ami elérhető számára. Nem tartom különösebb érdemnek azt, ha valaki elvből visszautasít mindent, ami egy kicsit is könnyebbé teszi az életüket, legyen szó olyanokról akik a pszichológushoz járásra mondják, hogy gyengeség, vagy a stresszoldókra. A nehezebb út nem egyenlő a dicsőbb úttal - van hogy csak felesleges akadályokat gördítesz magad elé, lelassitod a haladásod az életben, vagy éppen szó szerint tönkreteszed magad.
Plusz az ilyen nyugtatószedés szinte sosem tartós, vagy napi szintű. Garantálom, hogy nincs olyan aki hónapokig, vagy évekig napi szinten nyugtatózza magát, úgy, hogy megmarad funkcionális, normális embernek. Aki meg igen, ott valszeg más gondok is vannak.
#13.
Pont hogy azok teszik tönkre magukat, akik ilyen szarokat szednek. De hát nem is baj ez. Jobb helyeken erre csak annyit szoktak mondani, hogy aki hülye, az pusztuljon! :)
A normális közösségek pedig ki is vetik magukból az ilyen züllött embereket.
#14 Rendkívül kiegyensúlyozottnak tűnsz, ami természetesen alátámasztja az álláspontodat. Szinte látni a lelki szemeimmel ahogy összeszorítod a szád, és úgy markolod a telefont hogy elfehérednek az ujjaid miközben azt gépeled hogy pusztuljanak a züllöttek. :D
Azt is el tudom képzelni, hogy hogy nézhetnek ki a megválaszolt kérdéseid.
Ez is a stresszlevezetés egy folyamata. Benned felgyülemlik a frusztráció mások/magad iránt, majd időről időre így kirobban. A te kis praktikáddal viszont az a baj, hogy a stresszt mások felé irányítod, így nem csak saját magadat húzod le, hanem mindenki mást is körülötted. De nem hibáztatlak, ez a "magyaros" megoldás.
Igy leélni egy életet valóban sokkal jobb, mint az, hogy 2019ben volt úgy másfél hónap, amikor szedtem frontint.
#15.
Hát, tudod, egy büdös alkoholista, meg egy züllött gyógyszerfüggő jobban lehúzza a környezetét, mint egy olyan személy, aki leírja a véleményét ezekről a primitív alakokról egy internetes oldalra. :D
Egyébként meg nagyon gáz a "magyarozásod". Biztosan több millió teljesen átlagos életű emberrel van a baj és ők tehetnek még arról is, hogy te ilyen szarokat szedsz, ha nem tetszik valami.
Meg hát biztosan jobb dolog lehet legális úton drogozni, mint elkerülni az így élő embereket. Ja, mégsem. :)
Bevállalom a lepontozást, ennyit megér a dolog. Főleg hogy a teljesen normális, de kicsit is elfogadóbb, toleránsabb értelmes kommentek is mind le lettek pontozva. Azoké, akik nem akarnák egyből kiírtani azokat akik épp olyan élethelyzetben vannak hogy rászorulnak valamilyen gyógyszer segítségére. Brutál ez a gyűlölködés ami itt megy, de megpróbálom kicsit árnyalni a képet.
Minden ember másképp születik, másfajta agykémiával, másfajta szociális háttérrel, és másfajta életutat jár be. Sokaknak ez az életút akár már a foganástól számítva is tele lehet traumákkal. A mindenféle örökletes, testi lelki bajokról, mentális zavarokról már nem is beszélve. Sokan el sem tudnák képzelni milyen szintű fájdalommal és a puszta életet, létezést is megzavaró, akár veszélyeztető diszfunkciókkal járhat 1-1 ilyen állapot. Ezekre lehet többek között gyógyír az itt durván fikázott nyugtató és antidepresszáns is. Megfelelő keretek között, terápiás céllal használva. Ahogy a tolószékes embert sem elegáns oltogatni hogy de gáz hogy nem tud járni mi az hogy tolószék nélkül nem elég erős, vagy akár a cukorbeteget hogy folyamatosan inzulint kell használjon és "függő", úgy talán a tényleges ezen szerekre rászorulókat se kellene oltogatni. Van elég bajuk.
Persze mit is várna az ember egy ekkora zéró empátia, gyűlölködő és toxikus társadalomtól. Mint ami az itteni kommentek nagyrészében is mostanra megmutatkozik. És igen, itt jön be a képbe hogy sajnos nagyon is kell "magyarozni". Normális nyugati társadalmakban ugyanis segítő és empatikus módon áll a többség ezekhez az emberekhez is. A szociális ellátórendszerről nem is beszélve, ami nálunk kb a nem létező szint mostanra. Nálunk meg még aki teheti megpróbál belerúgni ezekben az emberekbe, alap hogy lenézi és szidja őket, sőt örül neki hogy alatta van minden téren, ennyivel is többnek érezheti magát. Na ez a fajta gyűlölködés és földön fekvőkbe rúgás ami igazán szánalmas, nem pedig a receptre felírt szerhasználat...
Én ezen amúgy meglepődtem, azt hittem, hogy 2022ben nem ilyen szinten vannak az emberek, hogy az antidepresszánst szedsz akkor bolond vagy, meg hasonlók.
Az én köreimben ez nincs démonizálva, mondjuk kicsit értelmesebbek mind az átlagnál szerintem. Ilyen ítelkező tirpákokkal nem nagyon barátkozom.
Nem azért, de én például pontosan jól tudom, hogy milyen traumákkal együtt élni és egyáltalán nincs szép életem, de mégsem menekültem szánalmas módon függőségekbe soha. Nekem mindig is volt annyi eszem, hogy ne tegyem tönkre saját magamat vagy pedig a környezetemet. Na, akkor a sok függő nyomorék mégis miért nem hajlandó még erre sem? :D
Valóban van néhány súlyos mentális betegség, amiket csak gyógyszerrel lehet kezelni, csakhogy a probléma ott kezdődik, hogy az nem betegség, hogy valakit otthagyott a pasija, vagy hogy rosszul sikerült a vizsgája. Az ilyen dolgok az élet részei, aki pedig menekülni próbál előlük, az bizony szánalmas. Okkal nézi le az emberek többsége az ilyeneket.
Akik meg valóban betegek, azoknak vannak olyan gyógyszerek is, amik nem okoznak függőséget, tehát ezeknek a szaroknak a használatát nem indokolja semmi.
A "magyarozás" pedig továbbra is egy nevetséges dolog. Kész vicc, hogy azok beszélnek az empátia hiányáról, meg a toxikusságról, akik több millió embert ítélnek el a származásuk miatt, miközben a nagy részükkel még csak nem is találkoztak soha.
Elárulom, hogy külföldön sincs kolbászból a kerítés, olyan emberek pedig mindenhol vannak, akik nektek nem lesznek szimpatikusak. De ha nem hiszitek el, akkor nyugodtan elköltözhettek Magyarországról.
Nem tiltja meg senki, csak hát csalódás lesz, ugyanis a függőségekbe menekülő gusztustalan embereket mindenhol elítélik. Méghozzá okkal.
Mindenkinek vannak problémái, de a normális emberek nem használnak függőséget okozó szereket. Ennyi az egész.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!