Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Hogyan mondjam el valakinek,...

Hogyan mondjam el valakinek, hogy buta, úgy, hogy nem sértem meg?

Figyelt kérdés

Nos, kedvelem/szeretem az adott illetőt és közel is áll hozzám (maradjon az én titkom, hogy családtag, vagy micsoda), viszont van egy tulajdonsága, ami zavar benne.

Mégpedig az, hogy nem tudja a saját, (főleg) értelmi szintjént kategorizálni és okosabbnak, felsőbbrendűnek hiszi magát néhány általa degradált embernél/foglalkozásnál stb; miközben egyáltalán nem az. Ha próbálom vele finoman közölni, hogy nem kéne, mert ő sincs azon a szinten, akkor megsértődik vagy témát vált. Hogyan tudnám benne tudatosítan, anélkül hogy megbántanám, hogy sokkal lentebb van több téren, mint ahogy ő azt elképzeli?

Nem teljesen ostoba, tehát a tőle diferenciálisan okosabbakat, ügyesebbeket nem degradálja, csak nem látja meg, hogy sokszor viszont olyanokat sikerül neki, akik az ő szintjén állnak ezekben a dolgokban. Szerintetek?

#önértékelés #önkép #Téves önkép
2022. dec. 7. 01:05
1 2
 11/12 A kérdező kommentje:

Köszi mindenkinek, csupa hasznos, ami meg nem, az legalább vicces volt. Egyébként nem totál hülye, szó sincs róla, csak éretlen még és kicsit tájékozatlan és próbálok tenni érte, hogy ez változzon, ezért szeretném próbálom neki elmondani. Beszólni nem fogok neki, közelállóról van szó.

Viszont szerintem nem mindenkinek volt egyértelmű a "példám", de akkor egy konkrétabb. Én, vagy egy barátom okkal leszólunk valami miatt, ez legyen mondjuk, hogy nem ápolt a haja, erre ő is elkezdi, hogy igen, milyen ápolatlan, mikor neki is az. Természetesen nem ilyen dolgokról van szó, de példának szerintem jó.

2022. dec. 7. 13:02
 12/12 anonim ***** válasza:

Ezzel az infóval kiegészítve viszont azt mondanám, talán csak neked/nektek akar imponálni azzal, hogy olyan véleményt alkot valakikről, amilyet ti mondanátok, nem is inkább a saját, mind inkább a ti meglátásotokat alátámasztva, félve a kirekesztéstől vagy a lenézéstől. Erre még nem gondoltál? Mintha a saját valódi énje árnyékolva lenne a te/ti személyiségetek alatt, mintha csak egy rossz szó eltüntethetné a köreitekből. A kibeszélés nem menő, a fikázás, a mások leszólása csak egy hamis önbizalomtuning, és aki kevésbé erős személyiség, az hajlamos kéretlenül is olyanokat skandálni, amit a másik erősebb/ népszerűbb valaki hallani akar.

És noha csak egy példáról van szó, a barátságba nyugodtan belefér az, ha finoman rávilágítunk, hogy a hajad picit töredezett, nem ártana kondicionálni :)

2022. dec. 7. 14:10
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!