Mit gondolsz nagynéném véleményéről?
Ez marhaság.
Az egyházak, az intézményesítés, a szekták mögött valóban lehet olyan szándék, hogy nagyobb embertömeget kontroll alatt tartsanak, hogy minél kevesebb olyan ember legyen, aki firtatja a hitünk valóságát.
De maguk a vallások szervezetlenül biztosan nem ezért jöttek mind létre.
Röviden: nagynénéd akkor téveset mondott, amikor azt állította, hogy a vallás tömegmanipuláció. Nem az. Nincs olyan tanírása a (történelmi) egyház(ak)nak, hogy aki nem adakozik a gyülekezetnek, az pokolra jut, ez baromság.
A lelkész viszont tömény hülyeséget beszélt. Csak megerősíti a nagynénéd téves állítását.
Errol van egy jo reszlet Jokai Mor "Az arany ember" c. regenyeben. Tereza es a fotisztelendo parbeszede:
- Hát lelked üdvösségére mit sem gondolsz? Én meg akarom neked mutatni az utat a mennyek országába, s te önkényt a pokolra akarsz jutni? Hiszed-e a feltámadást? Hiszed-e a mennyországot?
- Nem hiszem. Nem is kívánom. Nem akarok újra élni. Akarok csendesen aludni a falevél alatt. Porrá fogok válni, s a fa gyökere fölszíja poromat, lesz belőlem falevél; más életmódot nem óhajtok. A zöld fa ereiben akarok élni, melyet magam ültettem. Nem is hiszek olyan kegyetlen Istent, aki nyomorult teremtéseit még az életen túl is szenvedni parancsolja. Az én Istenem kegyelmes úr, aki a halálban fűnek, fának, embernek pihenést ád.
- De nem az olyan megátalkodott gonosznak, aminő te vagy! Te poklok tüzére jutsz, az ördög marcangoló fogai közé.
- Mutasd meg nekem a szentírásból, hogy az Isten mikor teremtett poklot és ördögöt, akkor elhiszem.
- Óh! te istenkáromló asszony! Tüzet a nyelvedre! Hát még az ördögöt is el akarod tagadni?
- El is tagadom. Sohasem teremtett az Isten ödögöt. Ti teremtettétek azt magatok, akik ijesztgettek vele. De az ördögöt is rosszul alkottátok meg. Két szarvval és hasított patákkal. Hisz az ilyen állat fűvel él: az embert nem eszik soha.
"Ember még nem látta se Sátánt se Istent. Lehet egyik se létezik."
Az agyadat sem látta senki, szerintem nem is létezik, és te sem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!