Pszichológushoz járás vagy "Toastmasters" klubbok fejlesztik valójában az embert?
Van aki azt mondja, hogy neki az önbizalmával voltak gondok és elment emberek közé előadni, beszédeket tartani és 1-2 év alatt úgy helyre jobb, hogy el sem hinnéd, hogy gondja volt vele
Míg a másik elmegy pszichológushoz és úgymond változtat egyet a gondolkodásán, ami által kevésbé érdekli végsősoron a másik véleménye, kezdi megszeretni önmagát a való életben stb...
Na most, a Toastmasters gyakorlatiasabb, tehát ott lényegében, addig csinálod amig az agyad el nem hiszi amíg jó vagy benne, mivel állandóan gyakorlod ez csak idő kérdése, és ahogyan látod, hogy az emberek egyre nyitottabbak lesznek feléd, a lazaságod egyre javul és ez egy önbeteljesítő jóslatot eredményez magad megszeretése felé
Viszont a Pszichológus az feltárja a traumáidat és olyan kérdéseket tesz fel, ami által rájössz, hogy ezt másképpen is tudod látni. De ha kiállsz emberek közé beszélgetni ez nem segít, lehet, hogy annyira mélyen vannak ezek a dolgok, hogy csak évek alatti pozitív megerősítések tudják helyre hozni, amit keményen be kell tartanod
Ti ezt hogyan látjátok? Mi a gyakorlatban a helyzet?
Szerintem attól függ: mi a cél?
Ha az a cél, hogy jól tudj előadni, akkor ezek a klubok lehet, hogy relatíve rövid távon hatékonyan képesek elég jó eredmények felmutatására. Talán 1-2 év sem kell.
Ha az a cél, hogy elakadásokat, traumákat dolgozz fel, mélyítsd az önismereted, globálisabban fejleszt önmagad és küzd le a saját énhatáraidat, akkor a pszichológus többet tud segíteni.
2es
De azzal, hogy egyre lazábbá válsz, és az emberek ezt visszajelzik felé, nyitottabbak feléd, az nem egyenlő azzal, hogy a traumát gyakorlatilag feldolgozod ott helyben szépen lassan, de biztosan!
Míg a pszichológus amit ad az tök jó, hogy egy másik nézőpontot kapsz, de a gyakorlása annak a nézőpontnak hol van, hogyan fogja a világ visszatükrözni azt a nézőpontot feléd tartósan?
Mert az, hogy fizetek valakinek azért, hogy validáljon nem tűnik túl jó megoldásnak, értem én, hogy többről szól ez, biztosan is, de, hogyan tudom azt "gyakorolni" ami ott elhangzik és nem visszaesni?
"De azzal, hogy egyre lazábbá válsz, és az emberek ezt visszajelzik felé, nyitottabbak feléd, az nem egyenlő azzal, hogy a traumát gyakorlatilag feldolgozod ott helyben szépen lassan, de biztosan!"
EZ AZ, ami NEM IGAZ!
Amikor azt a visszajelzést kapod éveken keresztül, hogy szerethető vagy és nyitottak rád az emberek, akkor autómatikusan erőlködés nélkül ez belédivódik
Pont ahogyan az ellenkezője is belé tud ivódni az emberbe
Ha sokáig kapod ezeket az impulzusokat akkor elhiszed, hogy elég vagy, szerethető stb..
Ez miért nem egyenlő azzal, hogy feldolgoztad a traumát mi szerint nem vagy az? Gyakorlatilag semmisség tetted azt a traumát, hogy nem vagy az, és felül írtad azzal, hogy az vagy
Akkor ez miért nem trauma feldolgozás?
2-es vagyok
A pszichológusnál másik nézőpontot ad (+ sok egyéb mellett), de a "gyakorlása annak" - ahogy Te fogalmaztál - már a kliens feladata. A pszichológus csak egy mankó. A kliens lesz az, aki végül megoldja a saját traumáit, NEM pedig a pszichológus!
Hasonlóan a Toastmaster dolognál is: visszajelzést csak akkor kapsz, ha valóban csinálsz is valamit.
Továbbá: a traumafeldolgozás nem abból áll, hogy mantrázzák Neked az ellenkezőjét. Ha így lenne, akkor a "jajj ez semmiség, lépj már túl rajta" mondatok is hatékonyan működnének, pedig tudjuk, hogy az sokszor inkább kontraproduktív, mintsem, hogy használna.
Mind a kettő mást fejleszt. ToastMastersen nem voltam, de mivel voltak nyilvános szerepléssel gondjaim, egyetemen meg munkában is néha direkt vállaltam gyakorlás miatt prezentációkat, beszédeket.
A pszichológia inkább önmagad elfogadásában segített, abban, hogy ne ostorozzam magam folyton, hogy értékes ember vagyok... ez is adott kicsi önbizalmat nekem.
A prezentáció-gyakorlás meg amiatt, hogy megszokjam azt a közeget, és ne legyen annyira ijesztő és idegen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!