Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Miért nem szórakoztatnak már...

Miért nem szórakoztatnak már a könyvek?

Figyelt kérdés

Először könyvek topikba akartam írni, de rájöttem, hogy inkább rólam van szó, mintsem a könyvekről.

Régebben is sokat olvastam, bármilyen könyvet kaptam ajándékba, mindegyiknek megtaláltam a szórakoztató oldalát. Amelyiket magam választottam, azokat pláne. Nem egy olyan könyv van, amit több tízszer is már kiolvastam, egyes részeit kívülről tudom.

Még a kötelezőket is szerettem 1-2 kivétellel, mert mindegyikben megláttam a szórakoztató oldalát.

De pár éve már egy könyv sem okoz örömöt, sőt úgy olvasom, mintha a fogamat húznák: komolytalannak látom az összeset, minden fejezeténél az ugrik be, hogy "Ezt komolyan gondolta az író? Hány éves, 10?"

Ha szakirodalmat olvasok, az pedig felbosszant, mivel érdekel ugyan a téma, mégis mintha szánt szándékkal felesleges dolgokkal rakták volna tele, amire éppcsak rá lehet fogni, hogy kötődik a témához. Gondolom azért, hogy ne egy jegyzetfüzet nagyságú cikk legyen csak belőle.

Az előzőleg olvasott könyvem mélyebb témát dolgozott fel, pontosabban az öngyilkossággal kapcsolatban. "Kissé" kiszínezett megtörtént történetet mesél el az író a testvéréről, de ex-öngyilkosjelöltként csak nevetni tudtam az egész könyvön, és könyörögtem magamban, hogy most már nyírja ki magát a karatker, vagy valamit kezdjen magával, mert ami lezajlik ebben a könyvben, az olyan, mintha egy hisztis általános iskolás naplóját olvasnám. Még fogalmazásilag is. Szörnyű olvasmány volt.

Egy régebbi olvasmányom pedig egy fiktív, hajléktalan nőről szólt, de ott se sikerült a valósággal még csak hasonlót sem összehozni. Igyekeztem, két esélyt is adtam neki, de hiába élénk a fantáziám, nem tudom normálisan olvasni, mert nem tartom hitelesnek. Olyan logikai bukfencek vannak egy csomó könyvben, hogy fájdalom olvasni.

Kölcsönöztem most 10 könyvet, de valamiért úgy érzem az összesnél az utóbbi években, hogy "az írók elfelejtettek írni."

Nem akarom elhinni, hogy ezeket a könyveket felnőtt emberek írják. Nem tudom, hogy a fordítás a hibás, vagy hogy én nőttem fel, de egytől egyik gyerekesnek találom mind nyelvezetileg, mint formailag, mind sztori szempontjából.

Már lassan ott tartok, hogy bekapcsolom a tévét, aztán hadd szóljon...

Mitől változhattam meg ennyire? Közrejátszhat a depresszió?

2022. jún. 17. 15:00
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:
100%

De az is érdekes, mi is a könyv, mi a jó könyv?

Sok író tényleg elég gyengén ír, lefordítva is gyengén van, és nem feltétlenül köt le a sztori egy felnőtt embert.

Azt is nézzük meg kik írnak. Ahogy fentebb írják, sokszor érződik, hogy olyan az író mintha életében nem beszélt volna emberekkel.

Régen egy író évekig anyagot gyűjtött, elutazott helyekre, járta a világot, felépítette magát a hátteret amire megírta a könyvet.

2022. jún. 17. 17:59
 12/15 anonim ***** válasza:
100%

Amúgy az is lehet, szimplán csak megváltoztál és már nem a könyv köt le.

Én nem bírnék már egész nap egy könyv mellett ülni, sok oka van, zajos a lakásom, rohanó az életem. Viszont helyette túrázom hétvégente 25-30-40 km távokat, engem ez köt le, hogy mozogjak, új dolgokat lássak, kimozduljak.

2022. jún. 17. 18:00
 13/15 anonim ***** válasza:
100%

Felnőttél, finomodott az ízlésed.

Mint ahogy gyerekként minden vicc vicces, hiszen még nem fejlődött ki a humorérzéked, vagy minden ember érdekes amíg nem ismertél meg egy rakás embert, úgy a könyvekkel is ez van.

Véges számú témáról lehet véges számú stílusban írni, márpedig egy idő után hozzásokszor ezekhez, és könnyebben látod meg bennük a gyengeségeket.

De annál jobb lesz, ha találsz egy olyan könyvet ami tényleg megfog.

2022. jún. 17. 18:30
 14/15 anonim válasza:

Felnőttként jobb lett az ízlésed, többet vársz el, hamarább észreveszed a hibákat és gondolom már nincs energiád a hülyeségekre.

Válassz komolyabb, felnőtt, érdekesebb könyveket.

2022. jún. 18. 15:17
 15/15 qborka ***** válasza:

Mindent meg lehet unni,a legjobb örömforrásokat is.

Ne erőltesd,kisebb nagyobb szünet után újra örömmel olvasol majd. Most engedd el,csinálj mádt,ami örömöt okoz.

(Egy könyvet tudok írni,amit NE olvass el,mert valami botrány rossz A virágok háborúja. Ha még nem olvastad,ne is,mert

szörnyű. A szerző nevére sem emlékszem.)

2022. júl. 13. 15:14
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!